fredag 1 juli 2022

Ful, men praktisk


När barnen var små, införskaffades det en torkvinda. Det är nog bland det fulaste jag vet, men attans så praktisk. Vi har fortfarande samma torkvinda, med ny lina och ny placering. Men den är fortfarande lika ful :o
En snygging i trä är inte att tänka på. Dels kostar de som ett helt trädgårdsmöblemang och dels tror jag helt enkelt inte på trä utomhus längre. 
Jag misstänker att virke som används idag är skitdåligt om man jämför med förr. (titta på våra fönster med minst 70 år på nacken).
Min erfarenhet bygger jag på de olika trädgårdsmöblerna som vi har haft i trä, oavsett billiga eller dyra har ruttnat bort efter kort tid.

Eftersom vi ändå är i trådgården på husets baksida, kan jag ju vända mig om 180 grader.


Under valnötsträdet blommar Flammentanz i karmosinrött och en enda blomma har det kommit på den nyligen flyttade doftpionen.
Dahliorna för en tuff kamp mot sniglarna och jag vet faktiskt knappt vad jag kan göra mer.
Snigelpellets, jaga sniglar, locka dem med andra växter?
Vi får helt enkelt se om de överlever årets behandling. Nästa år förodlar jag dem!

Till höger i bilden är nog det sorgligaste i trädgården (snyft)


Vår stora honungsros!
I princip hela rosen ovan jord frös bort i våras! 
Vi råkade ju ut för liknande förra våren med andra växter (persika bland annat). 
En tröst är att det kommer nytt underifrån och de skotten ska vårdas ömt. Nu är det läge att rensa ur rosen, klippa bort allt det risiga och låta de kraftigaste stammarna vara kvar som stöd åt de nya skotten.


En annan sorg är de fina Madame Hardy som har fått rosenvecklare för andra, eller tredje året i rad. Efter blomningen ska jag klippa ner rosorna ordentligt, göda upp dem och hålla tummarna för finare rosor nästa år.


Lite granna så här ser det ut söderifrån när jag står i höjd med ärttunnan. Till höger närmast i bilden är kryddplanteringen och det är salvian som kryper ut i bild.
Bortanför salvian står luktärtstornet (tänk att jag kan plocka doftande buketter varje dag från en murarhink). Därefter är det chili på lång rad i de snygga zinkkorgarna.

Jamen 1 juli och fredag på det <3

Ha en underbar avslutning på fredagen och en fin start på helgen <3

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Ja jag har en likadan torkvinda! Inte så snygg men ack så praktisk! Min honungsros är också illa tilltygad av både vinter och så sommarens heta torka...blev sisådär 3 blommor!!
Det är kanske hög tid att tänka på torktåliga perenner. Lavendel. Stäppsalvia. De verkar överleva allt...
Kram från ett HETT Öland & Titti