Jag antar att vi är många som svurit och gått en ojämn kamp mot ogräs, brännässlor, kirskål och maskrosor. Men är det inte bara växter som växer på fel plats, är mer eller mindre invasiva?
Med öppna sinnen och ögon känsliga för grönt, kan ogräset förändras till en tillgång.
Nässlor är rika på C-vitamin (särskilt tidigt på våren). Nässlorna innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Utöver att de späda bladen kan användas i matlagning likt spenat, kan torkade blad användas till örtte samt malas till multivitaminpulver (ha på mackan, i müsli etc) vilket antas ge förstärkt immunförsvar. Brännässlan är även relativt proteinrik.
Kirskål kan användas i matlagning som spenat , men även till sallad precis som de späda maskrosbladen.
Eftersom några undrat, tänkte jag dela med mig av mina egna favoritrecept:
Krämig nässelsoppa - HÄR
Nässel- och kirskålspaj - HÄR
Ogräspannacotta - HÄR
Kirskåls- och nässelsoppa - HÄR
Nässelpesto - HÄR
Maskrossirap - HÄR
Öppna dina sinnen, låt dina ögon bli känsliga för grönt och låt ogräset förändras till en vitaminrik tillgång.
Ha en fin fortsättning på veckan <3
1 kommentar:
En tallrik rent näringstillskott i form av delikatesssoppa. Jo, man tackar! Ingen vår utan nässelsoppor och stuvningar. Så himla gott! Såg just att de var uppkomna här också på ett bra ställe. Fint fotat.
Trevlig helg
/Anette
Skicka en kommentar