
Den viktigaste ingrediensen är en bra ljus surdeg och den stora hemligheten med att få fluffiga matbröd är att arbeta degen LÄNGE i maskin.
.
1 1/2 - 2 dl ljus surdeg
5 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst
2 tsk havssalt
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk honung
2 dl grahamsmjöl
ca 12-13 del vetemjöl special
.
Ta fram din maskin och blanda surdeg, vatten, jäst, havssalt,rapsolja och honung i bunken. Rör till jästen löst sig.
Tillsätt allt grahamsmjölet och vetemjölet lite i taget till degen är mjuk, men inte kladdig. Degen ska arbetas kraftigt, 15-20 minuter i maskin.
Täck över degbunken med plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek, ca två timmar.
Töm upp degen på bakbordet, knåda inte degen!! dela degen i 12 delar och forma dem försiktigt till runda bullar. Lägg dem på plåt, lägg över bakduk och låt jäsa ytterligare en timme.
Sätt en långpanna i botten av ugnen och sätt ugnen på 225-250 grader.
Sätt in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i långpannan i botten på plåten. Var försiktig den heta ångan stiger snabbt! Grädda bröden i ca 15 minuter till bröden fått fin färg och känns lätta (innertemperatur 98 grader).
Låt bröden svalna på galler.
.
Ha en alldeles underbar måndagskväll. Tjingeling
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar