fredag 30 augusti 2024

Många små


Det är lika spännande varje år när man sår nya tomater. I år testade jag ju 'Hundred and Thousands', som skulle vara en busktomat med körsbärstomater.

Busktomater är för mig lika med kruktomater, 12 liters krukor. Kanske i minsta laget om man frågar experter, men de måste vara hanterbara.


Årets regn har gjort att plantorna inte har ett enda blad kvar, men som de blommar och ger tomater.


Massor av ytte, pytte, små tomater. Klart mindre än körsbärstomater och jag skulle vilja säga klart sötare. Men det krävs några stycken på ett kilo ;-)


Klart odlingsvärd om man vill fylla hela skålar med nyttigt godis :-)

Men nu tar vi väl fredag ändå.
Ha en fin avslutning på fredagen och en fin start på helgen <3

torsdag 29 augusti 2024

Nästan perfekt


Augusti - September är månaderna när blodtoppen är i sitt vackraste. Ganska oansenlig blomma egentligen men ändå så maffig.
Vi har dem i massor runt våran blodfläder, 'Black Beaty'. Tyvärr lyckades jag inte fota fläderbären tillsammans med blodtoppen, men så nära i kulör.


Blodfläder är tacksam på sä sätt att den växer som fläder men är mindre till storlek. Vissa år är blodtoppens blommor nästan i höjd med toppen på flädern, men de är något lägre i år.

Blodtoppen är lite fräck att ha i buketter och står ganska länge i vas. Dessutom förökar den sig enormt, med andra ord efter några år har man en skog ;-)


Torsdag och man kan undra om det är sommarens sista dag? Meteorologerna har pratat om 27-29 grader :o

Ha en fin fortsättning på veckan <3

tisdag 27 augusti 2024

Gräva och greja


Allt regnande den här sommaren har gett oss en väldigt grön trädgård, gräsklippningen tar rätt så mycket tid från maken. Buskar och träd växer oss nästan över huvudet. Vi kan kalla det "lummigt" ;-)


Dottern och jag idkar byteshandel, jag får det som de inte vill ha kvar i sin trädgård och jag delar perenner som hon är sugen på. 
Den här gången fick vi en gigantisk pion och höstanemon, i utbyte får dottern till en början några olika hosta till sin skuggrabatt.

Våran rabatt är lite tom i framkanten, men den är så full med vårlökar att det börjar bli svårt att gräva ner perenner. Men en sak är säker det ska ner några meter till med lavendel. Det blir någon meter varje vår eftersom jag tar sticklingar från de gamla.


Pionen åkte ner mellan rosorna längs kanten mot uteplatsen. 
Höstanemonen fick hamna tillsammans med sina kompisar längs med kastanjestaketet. Vi får se om det blir på tok för skuggigt, men då får jag väl flytta dem igen.


Tror jag ska fixa några alunrot att sätta innanför lavendelkanten mot trampstenen. Men det får bli en annan gång.

Tisdag och veckan löper på enligt plan.

Ha en fortsatt fin vecka <3

måndag 26 augusti 2024

100% och nystart


Efter mer än 7 månaders sjukskrivning för utmattningssyndrom känns det gutt att vara tillbaka på 100% arbetstid igen.
 
Det har varit en resa men jag har inte gjort den på egen hand, jag har haft och har massor av stöd och stöttning <3
 Jag har lärt mig att säga NEJ, vara närvarande i nuet samt tränat på återhämtning i stort och smått.

Jag går fortfarande på behandling för min spänningshuvudvärk, det blir bättre och bättre för varje vecka och jag hoppas att den snart är ett minne blott. Migränen kan jag inte få bort helt, men den kan minskas med minskad spänningshuvudvärk.



Jag ser fram mot hösten som blir en nystart, med nytt tempo.

Måndag, ny vecka och nya möjligheter.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

söndag 25 augusti 2024

Värmande ull på golvet


Som ett helt nytt rum!
Efter lång tids letande blev det äntligen dags att slänga ut ytterligare ett koskinn och lägga in en ullmatta.


Det säljs hörnsoffor och soffor med schäslonger men jag kan lova att det var svårt att hitta en kvadratisk matta, men när jag väl hittade den hade jag sån tur att det var 20% rabatt :-)

Rummet fick en varmare färg och en klart bättre akustik. Så nöjd <3


Söndag och det står målning på schemat.

Ha en fin avslutning på helgen <3

lördag 24 augusti 2024

Chiliskörd, akt 2


Varannan veckas jobb, att ta hand om de gröna chilifrukterna (endast jalapeno).


För två veckor sedan blev det 750 gram, den här gången 1,1 kg. Rätt så bra utdelning ändå, med tanke på att större delen av frukterna sitter kvar på buskarna för att växa till sig.


Efter förra omgången bestämde jag mig för att det var sista gången jag skivade jalapeno på en liten, rent av livsfarlig, mandolin. I dag invigde jag kökets nya hjälpreda. Helt såld!


Jämna, fina skivor skurna under minimal risk för fingerskador.

Nu står lagen på spisen och det är dags att lägga ner den skivade jalapenon och hålla andan en stund ;-)

Ha en fin fortsättning på helgen <3

fredag 23 augusti 2024

Ätbart, till lyst och för mångfald


I vår trädgård är det mycket som odlas för att det är ätbart. Frukt, bär, nötter och grönsaker.
De tidiga persikorna, 'Riga', ruttnade bort efter angrepp av myror. Men det verkar som om 'Frost', som är betydligt senare, får mogna i lugn och ro utan angrepp (än så länge).


Äppelskörden kommer med stor sannolikhet att bli enorm, men de tar tid på sig att bli riktigt mogna och söta. Men så snart de är det åker fruktpressen fram :-)


Årets fikon, har jag ju visat förut, men de är riktigt, riktigt stora. Några få sitter kvar på trädet och mognar.


Sen försådd inomhus var ett lyckokast. I just den här pallkragen verkar ingen snigel finnas kvar. Både sallad och persilja frodas.


Här däremot har jag gått en tuff match. Squashen kommer bara med blad, resten blir uppätet. En del ruccola klarar sig och en planta svartkål har klarat sig hyfsat. Vi får se om gurkorna hinner mogna, men den trotsade verkligen de slemmiga kräken och kom åter och åter igen.


Våra magnolior har jag skrivit om innan, att de mest troligtvis dött av torka/kyla. 
Men se vad som hänt med stjärnmagnolian! 
Ett spikrakt skott kommer ända nerifrån. Det återstår att se om det är stjärnmagnolia eller om den möjligtvis var ympad och då borde det vara japansk magnolia.


Buskmagnolian bjuder på en andra blomning, hittade ett par knoppar till utöver den som redan slagit ut.


Buskmagnolian är väl den som klarat sig bäst, men den sitter också bäst skyddad. I bakgrunden, till vänster, syns den sorgliga praktmagnolian.


Även våra fjärilsbuskar har fått stryk av vädret, men trots att de inte blivit så höga blommar de med några få blommor. Den här stackars nässelfjärilen blir nog inte så gammal, det består inte mycket av den ena vingen.

Fredag och jag har en baguettedeg på jäsning :-)

Ha en fin avslutning på fredagen och en bra start på helgen <3

 

onsdag 21 augusti 2024

I glashuset


17 dagar senare!
Jamen precis, hur fort går inte tiden? 
4:e augusti byttes plantorna ut i växthuset. Nya, ytte-pytte-små gurkplantor av sorten 'Saladin' planterades och idag har de spänts för lina.


Även i den andra änden växer det på. Jaaa inte physalisen, de sticklingarna verkar inte vilja men jag har fler sticklingar på rotning om det inte skulle fungera.


En belysningsramp är upphängd, men den ska givetvis flyttas ut lite från väggen. Minst en ramp till står på inköpslistan.
På försök hänger även fläkten en bit upp för att se om klimatet kan bli lite bättre.


I den första tomatlådan sitter de största tomatplantorna, de som fick flytta från min köks-Harvy, busktomat 'Green Grape'.


I lådan innanför är det tomater som faktiskt togs som sticklingar på vintertomaten, de blir höga och ska spännas mot lina under veckan. Här sitter även ytterligare en grön tomat 'Artisan Green Tiger'.


Längst in sitter två vattenmelonplantor, men med bara en enda babymelon. Någon som vet när man ska skörda?


Utanför, skyddad vid växthusets norra gavel, står det lilla fikonträdet. Fortfarande finns det några fikon som snart är mogna.


Den här vyn har jag nog inte visat, den södra gaveln på växthuset skuggas till hälften av ett Bornholmsfikon på friland. Även här har det blivit mängder av fikon, frågan är ju bara om de hinner mogna innan första frosten?

Onsdag och jag har varit på synundersökning igen.
Andra gången på två veckor :o Den här gången för närprogressiva terminalglasögon.

Ha en fortsatt fin vecka <3

tisdag 20 augusti 2024

Plocka nästa års frö


Men oj vad fort det går nu, sommarblommorna börjar vissna och det är dags att börja ta tillvara på de frön som går. Krassefrön är bland de enklare med hyfsat bra grobarhet. I år delade jag upp dem efter färgtyp men tänkte inte på att en del var busk och andra var kläng :o Med andra ord blir det överraskning när de blommar nästa år.


En del luktärtsskidor är också färdiga för plockning medan andra fortfarande hänger kvar på plantorna. Färgerna är blandade som vanligt ;-)

Tisdag och det fina vädret fortsätter.
Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 19 augusti 2024

Djungelvarning


De kalla nätterna har kommit tillbaka och det blev hög tid att ta in hibiskusar och nerium, allt för att temperaturomställningen inte ska bli alltför stor. Ordentligt nerklippta gick det att få in dem igen.


Än så länge står de placerade så att vi ska kunna komma ut på altanen genom den ena dörren.


Det gjorde allt lite ont att klippa ner nerium, många fina blomknoppar fick stryka på foten. Sen får vi se om det kan bli rötter på de kvistar jag klippte av?


Även hibiskusarna fick offra en hel del blomknoppar, men de hade inte fått plats annars.


Nu blir det till att planera vattning så att de inte torkar ut och dessutom köpa hem lite näring till dem. Slutligen hålla tummarna för att lössen ska hålla sig på avstånd.

Måndag, ny vecka och nya möjligheter.
Ha en fortsatt fin vecka <3

 

fredag 16 augusti 2024

Fredagsmys


Efter en arbetsvecka med kanon-väder är det ju litet snopet att fredagen blir mulen med regndroppar :o Men det är bara att bita ihop, plocka in några fina blommor och mysa till det inomhus istället.


Eftersom inomhus miljön drar mer än utomhus kan jag ju inte låta bli att fundera på vad jag vill förändra.
Jag har googlat mattor. Stora, små, runda, kvadratiska och rektangulära. Kanske, kanske har jag hittat något som passar?


Dock inte till den här delen av vardagsrummet, här ska det vara mattlöst! Däremot är det ju superskönt med en matta vid soffan :-)


Fredagsbuketten är av det mindre slaget och går i rosa toner, matchar brickbordet lite så där lagom ;-)


Praktvädd och en ensam zinnia.


Fredag och ytterligare en arbetsvecka är avklarad, en ovanligt tuff sådan men så är det ibland.

Nu växlar vi ner och tar helg.
Ha en fin avslutning på fredagen och en bra start på helgen <3