fredag 23 augusti 2024

Ätbart, till lyst och för mångfald


I vår trädgård är det mycket som odlas för att det är ätbart. Frukt, bär, nötter och grönsaker.
De tidiga persikorna, 'Riga', ruttnade bort efter angrepp av myror. Men det verkar som om 'Frost', som är betydligt senare, får mogna i lugn och ro utan angrepp (än så länge).


Äppelskörden kommer med stor sannolikhet att bli enorm, men de tar tid på sig att bli riktigt mogna och söta. Men så snart de är det åker fruktpressen fram :-)


Årets fikon, har jag ju visat förut, men de är riktigt, riktigt stora. Några få sitter kvar på trädet och mognar.


Sen försådd inomhus var ett lyckokast. I just den här pallkragen verkar ingen snigel finnas kvar. Både sallad och persilja frodas.


Här däremot har jag gått en tuff match. Squashen kommer bara med blad, resten blir uppätet. En del ruccola klarar sig och en planta svartkål har klarat sig hyfsat. Vi får se om gurkorna hinner mogna, men den trotsade verkligen de slemmiga kräken och kom åter och åter igen.


Våra magnolior har jag skrivit om innan, att de mest troligtvis dött av torka/kyla. 
Men se vad som hänt med stjärnmagnolian! 
Ett spikrakt skott kommer ända nerifrån. Det återstår att se om det är stjärnmagnolia eller om den möjligtvis var ympad och då borde det vara japansk magnolia.


Buskmagnolian bjuder på en andra blomning, hittade ett par knoppar till utöver den som redan slagit ut.


Buskmagnolian är väl den som klarat sig bäst, men den sitter också bäst skyddad. I bakgrunden, till vänster, syns den sorgliga praktmagnolian.


Även våra fjärilsbuskar har fått stryk av vädret, men trots att de inte blivit så höga blommar de med några få blommor. Den här stackars nässelfjärilen blir nog inte så gammal, det består inte mycket av den ena vingen.

Fredag och jag har en baguettedeg på jäsning :-)

Ha en fin avslutning på fredagen och en bra start på helgen <3

 

Inga kommentarer: