måndag 6 maj 2024

Svalare och regn, perfekt för plantering


Vi hann precis uppfylla kriterierna för meteorologisk sommar när det blev svalare och vi fick lite regn, typ 12 mm i regnmätaren. Men det passade oss perfekt eftersom vi passade på att införskaffa några plantor på Öland i helgen som gick.

Jag har länge närt drömmen om rabarber i köksträdgården istället för ute i gräsmattan. Vi bestämde oss för att flytta den finaste delen av plantan som redan satt i gräsmattan sen kompletterade vi med ytterligare två stycken.

Maken grävde och grävde, upp for jordärtsskockor, oregano och rotogräs. Därefter puttade jag ner rabarberna.


Från vänster är det först vår gamla starkväxande sort med hög oxalsyra, en klassisk rabarber helt enkelt.
I mitten är det 'Elmblitz' som också är starkväxande men har en låg oxalsyra.
Till höger är det 'Fultons strawberry surprise', en kompakt sort med balanserad smak mellan sötma och syrlighet.

I år och nästa år får de växa till sig, sen ska det bli spännande att testa dem.


Köpte även några nya plantor timjan, både vanligt kryddtimjan men också citrontimjan. Den gångna vintern gick hårt åt några av våra timjanbuskar som måste klippas ner till basen. Om de kommer igen får vi mycket timjan, men man kan alrdig ha för mycket kryddor i trädgården.
(den som tittar noga ser även de gröna bladen som spricker ut på frilandsfikonet)


Sist men inte minst, nya grenar i ärttunnan och sockerärter är satta. I år är det endast två sorter, helt enkelt för att de andra fröpåsarna var slut :o

Måndag och kortveckan inleds med 10 grader, som känns riktigt kyliga efter en vecka med riktigt varma dagar. Inget ont som inte har något gott med sig, perfekt att städa inomhus utan dåligt samvete ;-)

Ha en fin fortsättning på veckan <3

1 kommentar:

Villa Ryttarängen sa...

Ja det blev lite svalare. Här var det tre minus i natt och det enda jag planterat ute är några krassefrön. Men tänk att det finns så många sorters rabarber. Jag har ingen aning om vad för sort vi har. Den fanns ju här när vi kom. Önskar jag hade lite av din energi . Ha en fin dag. Kraaam Pia