onsdag 3 juli 2024

Entré


Just precis där de gamla golfklubbs-skaften är nerstuckna saknar jag en markering för ett slut och en början. 
Det blev så himla tydligt när växthuset med sin stenläggning var färdigt. Jaa, sen får jag väl påpeka att stenläggningen ännu inte är helt klar, det är ett långtidsprojekt där rätt stenar ska hittas på återbruksmarknaden.

Vi har lagt några stenplattor för att markera var det ska vara en "trappa" som tar ut nivåskillnaden.


Golfklubbs-skaften markerar var det eventuellt skulle gå att slå ner jordankare (spjut) till stolpar :-)

Ser framför mig hur fint det blir med en svart, enkel rosenbåge som markerar var krukträdgården tar slut och var trädgården tar vid. 
Längst till höger i bild står vår maffiga honungsros som då skulle få sällskap av en 'Alchymist'.  'Alchymist' är också en relativt stor klätterros med aprikosgulrosa, fyllda stora blommor med medelstark doft av honung & te. 

Sen har jag inte klurat ut hur jag vill göra på den vänstra sidan, det sitter just nu en doftpion mellan 'Flammentaz' och den tänkta rosbågen. Men jag löser det!


Resten av rabatten på den vänstra sidan är egentligen en vårrabatt, men som sakta men säkert fylls på med perenner, men även i år är det lite sommarblommor (de som sniglarna lämnade kvar).


I mitten av bilden och mellan två 'Flammentanz' sitter rosen som fällde avgörandet i val av klätterros runt bågen, de är väldigt snarlika till utseende och doft men klätterrosen är härdigare.



Ahh mina första egensådda lejongap :-)

Ha en fortsatt fin vecka <3

måndag 1 juli 2024

I glashuset


Så fort man öppnar dörren mellan tvättstugan och växthuset möts man av, något trötta, vintertomat- och gurkplantor. 
Helt ärligt har det varit jättesvårt att hålla jämna steg med både temperatur och bevattning.


Dessutom verkar sniglarna ha hittat in i växthuset och festat loss på gurka. Men snart har gurkplantorna gett sitt och får väl kastas ut.
Har fått tips om koppartejp nedanför dörren till växthuset, får väl testa det.


Trots att vintertomaterna har gula blad, mognar de kvist efter kvist.


I den övre delen av växthuset står endast en låda med tomater kvar tillsammans med physalisen från förra året och en låda med nyplanterade babyvattenmelonplantor.


Plommontomaterna mognar, nu utan pistillröta? Varför vet jag inte.


Fina är de och söta :-)


Babymelonplantorna har fått sällskap av nysådd koriander, nu håller jag tummarna för att både melon och koriander växer på.


Jag har inte bytt ut physalisplantorna ännu, men jag har några sticklingar med rötter i köket. Bara att ta tag i det med andra ord.


Min passionsblomma har kämpat sig genom två vintrar och blommade i våras, tyckte att den förtjänat lite ny jord och en ny kruka ;-)
Bredvid står en liten fröplanta röd hassel, enda sättet att fåglar/möss inte snor nöten i krukan är att låsa in den i växthuset.

Ha en fortsatt fin vecka <3