tisdag 30 juli 2024

Pallkragar för vinterodling


Sakta men säkert växer vår "nya" köksträdgård fram.
De gamla pallkragarna har definitivt gjort sitt efter ungefär tio år. 
Det har varit en hel del funderande eftersom det finns lite begränsningar att ta hänsyn till.
Dels är det storleken, den är baserad på ett antal gigantiska stenbumlingar precis under grässvålen, svårt att odla på dem. Vi har ett stort valnötsträd med sina rötter och så har vi all slags ohyra att kunna bekämpa.


Den första tanken var att ersätta pallkragarna med nya lådor byggda efter den ideala storleken på odlingsbäddarna, den idén förkastades och byttes ut mot cortenlådor, som slutligen förkastades mot högbäddar på marken. Högbäddar är egentligen den metod vi använde när vi hade 200 kvm köksträdgård, och borde rimligtvis fungera i en köksträdgård som är 36 kvm.


Två pallkragar, två kragar höga blir kvar, ståendes under valnötsträdet. Vi har täckt marken med två lager av den lite kraftigare markväven. Den nedersta pallkragen är försedd med koppartejp och den övre avslutas med en snigelkant. Runt pallkragarna ska det sedan läggas fårull.


Den innersta pallkragen står nästan intill kastanjestaketet, i den här vyn syns även nätet som vi kombinerat med för att hålla katterna utanför.

Jodå, jag har tänkt till när det gäller den djupa skuggan! De här två pallkragarna ska användas för vinterodling, dvs sena respektive tidiga sådder av frosttåliga växter. Valnöten släpper löven efter första frosten och får sedan inte nya löv förrän i maj. Med andra ord kan vi på det sättet få några skördar om vi täcker kragarna med fiberduk och plast som vi testat innan.


Över till någonting helt annat men fortfarande pallkragar. Vi gjorde kallkomposter, för att kompostera grenar, ogräs och annat smått och gott från trädgården. Vi började tömma dem häromdagen, jisses vilken fin jord! Perfekt för allt utom köksträdgården givetvis, eftersom det kan finnas snigelägg i jorden. Men våra buskar och gräsmatta kommer bli överlyckliga :-)

Tisdag och idag lyfts, med stor säkerhet, vårt fönster tillbaka igen.

Ha en fortsatt fin vecka <3

Inga kommentarer: