fredag 12 juli 2019

Planera "ny" trädgård


När vi nu har börjat, är det lätt att fortsätta på samma spår ;-) 
Finns det något roligare än att drömma och faktiskt få förverkliga större delen av sina drömmar <3

Eftersom det nya växthuset har den dubbla golvytan var vi ju tvungna att lägga ny sten. Ni har ju fått se stenbilder till förskräckelse :o
Den nya stensättningen är självklart i rätt vinkel mot huset och därmed även i våg, vilket har medfört att delar av den nya stenläggningen är högre än den befintliga.
Eftersom vi måste jämna ut hela den stenlagda ytan, passar vi på att skifta runt stenarna lite ;-)

Den gråa rektangeln till vänster i bilden är (del av vårt) hus, med kökstrappan neråt och altanen uppåt i bilden.
Den bruna kvadraten till höger om huset är vår köksträdgård,  med sina pallkragar. De nya pallkragsodlingarna och pallkragskomposterna är nedanför köksträdgården.
Mellan köksträdgården och huset är ett plank byggt som både vind- och insynskydd.  I hörnet av köksträdgården är valnötsträdet planterat och i skuggan av valnötsträdet står vår torparmöbel väl insysnskyddad.

De ytorna vi jobbar med just nu är de stenlagda ytorna från planket och hela vägen upp till grusgånen i andra änden av huset (ca 15 x 4 meter).
Vi flyttar vårt befintliga kryddland, gräver helt enkelt ett nytt utanför växthuset. Här kommer vi även att sätta Bornholmsfikon och rosmarin på friland.
Längs den högra kanten ska det bli lavendel/kantnepeta  hela vägen, har ca 3 meter lavendel idag så det är ju bara att fortsätta plantera. Längs hela lavendelhäcken ska det på sikt bli en pergola för att ge Flammentanzrosorna stöd.
Likadant är det bortanför grusgången, idag är här syrenhäck men den ska också ersättas av pergola med honungsrosor och lavendel.

Någonting för att samla upp regnvatten ska till. Exakt vad, vet vi inte ännu. Vi spånar genomförbara idéer, vi bor ju i Småland liksom ;-)

Jamen det var lite om vår ”nya” trädgård. En del kommer säkert att förändras vid genomförande pga sten, sten och åter sten. Annat kommer att få en annan utformning av samma anledning.

Fredag och jag har precis avslutat installation av våra Wifi-förstärkare. Jomen faktiskt, jag får krupp av dåligt fungerande teknik!! Men nu så :-)

Ha en underbar helg <3

Inga kommentarer: