torsdag 13 september 2018

Vi dricker för lite


I går kväll var maken och jag kulturella, vi var på snapskväll på golfklubben.
Det är sant, jag luras inte :-)

Först fick oss en presentation om Kyrkeby Bränneri som tillhör Vissefjärda Hembygdsförening. Det är en otroligt intressant historia bakom bränneriet från 1771, som faktiskt bränner potatisbrännvin än idag.


Visserligen sa staten stopp och belägg 1971, men sedan 2005 bränns det återigen brännvin i det gamla bränneriet. 
Det häftigaste är nog ändå att bränneriet drivs av en riktigt gammal ångmaskin och de använder än i dag de gamla metoderna. Det vill säga det är verkligen hantverksmässigt producerat brännvin.


Vi provade de tre sorterna som kom fram 2017, från vänster "ettan" som är en klar. Passar alldeles utmärkt till en kryddig löksill. I mitten är det "citron" med en tydligt citronsmak och den satt som en smäck till skärgårdssillen. Längst till höger (bredvid ölen) är det "enbär" som är smaksatt med enbär och lokal honung, lite rundare i smaken och var perfekt till senapssillen.


Gruppen bakom bränneriet har även tagit fram en väldigt fin broschyr med bra fakta om bränneriet och dess historia. 
Bränneriet är öppet under juli månad och det går även att boka in grupper på andra tider, det går givetvis att boka privat snapsprovning för grupper. Mer information finns på deras hemsida


Vill du läsa mina andra inlägg om Kyrkeby bränneri har jag gjort ett från en visning.
Ett annat om deras första snaps från 2005 och givetvis ett tredje när de släppte sina tre olika snapsar förra året.
Nu ser vi fram mot deras nästa släpp, lagom till jul, är det utlovat. Då ska ytterligare en smak släppas, än så länge är den hemlig.
Jag gillar Kyrkeby Bränneris måtto: Vi värnar om, och är stolta över, vår rika spritkultur och förespråkar att avnjuta alkohol med måtta och av god kvalitet!

Ha en härlig fortsättning på veckan <3

1 kommentar:

Villa Ryttarängen sa...

Vad kul! Jag förstår att du gillar det och är stolt. Med måtta så är ju det mesta Ok. Jag tar gärna en eller två snapsar till god mat. Jadå jag kan ta tre också. Kraaaam Pia