......... vad är då godare än nybakat bröd?
.
Senaste favoriten, som dessutom är snabb-bakade, tekakor (fritt omgjorda) från Leilas A Piece of Cake:
5 dl havredryck
5 dl havregryn
1/2 msk havssalt
2 msk brödsirap
150 gr mjölkfritt margarin
25 gr jäst
8-9 dl vetemjöl special (gärna från Saltå Kvarn)
.
Mät upp havregryn, salt och sirap i degbunken. Värm havredycken och häll över och låt svälla i ca 20 minuter.
Smält margarinet och rör ner det i grynblandningen.
Smula ner jästen när blandningen har svalnat till 37 grader. Tillsätt vetemjölet lite i taget till lagom konsistens. Glöm inte bort att hemligheten med ett "fluffigt" matbröd är att knåda degen ordentligt, 15 - 20 minuter i maskin.
Jäs degen till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
Knåda degen försiktigt och dela i 10 delar, forma till runda bullar och kavla ut till 1 cm tjocklek.
Nagga kakorna med en gaffel och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda i ugenen ca 10 minuter till en ljust brun färg. Låt dem svalna på galler under bakduk och du har ett perfekt frukostbröd dagen efter =)
.
I dag är det fortsatt vård med treo och honungsvatten som gäller. Ha en underbar fredag. Tjingeling
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar