söndag 25 september 2022

Musta fallfrukt


Jodå, jag fick ihop både fruktpress och fruktkvarn. Men jisses vilken tid det tog, för att sen inte tala om blåsan jag fick :o Frökenhänder!


Först ut blev de röda äpplena, som vi inte vet vad det är. Kan vara Säftstaholm, någon sorts Astrakan eller någonting helt annat. Oavsett vad äppelsorten heter är det gott, perfekt att baka på, koka mos eller pressa som must.

Först ska äpplena tvättas ordentligt, det dåliga skäras bort och sedan skäras ner i bitar (typ hälfta på äpplena). Sen blir de perfekta att köra i kvarnen.


Efter kvarnen blir det sedan pressen.


När maken kom ut, gjorde han en förbättring av kvarnprocessen. Han spände helt sonika fast den med spännband ovanpå kastrullen.

Någonstans mellan 50-60 kilo fallfrukt av den röda sorten har nu mustats. Phui!


Vi avslutade med att pastörisera musten i 76-78 grader i 15 minuter. Vi delade upp musten i två omgångar och paketerade dem direkt i 3 liters BiB. Nu håller jag tummarna för att pastöriseringen har fungerat och att musten håller sig i matkällaren.

Nästa helg blir det med största sannolikhet Gravensteiner som hamnar i kvarn och press :-)

Söndag och det känns bra att vi tagit hand om en stor andel av fallfrukten :-)

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på nya veckan <3

1 kommentar:

Villa Ryttarängen sa...

Vad bra att ta hand om äpplen på det viset. Hoppas den blev god. Kraaam Pia