torsdag 16 december 2021

Baka i gjutjärn


Julens viktigaste bak är startat :-)

Surdegen är matad och rågmjölet är skållat, till helgen blir det avbakning efter en lång jästid för att utveckla de bästa smakerna i kavringen. 
Japp! 
Nu ska det bakas kavring till julens sillar och nubberöra :-)

För att göra det riktigt högtidligt tänker jag även inviga våra nya brödformar av gjutjärn.


Jodå, tunga är de allt. 2 kg stycket :o

Allt annat jag bakat i gjutjärn blir så himla saftigt med en härlig skorpa, så varför inte kavringen också.
Ni vet karamelliserad råg <3
Den söta smaken är oslagbar! Visserligen ska ju kavringen även sötas med sirap, men den karamelliserade rågen slår ändå igenom.
 

Torsdag och jag har startat upp julens kavringbak.

Torsdag och jag har baske mig belönat mig och ätit en första skumtomte :o

Torsdag och vi har bjudits på blidväder och sol från en klarblå himmel.
Noop! snön ligger inte kvar!

Ha en fin fortsättning på veckan.

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Min bakmaskin brann upp för 2 veckor sen så det blir till att köpa kavring till jul...tyvärr. Så smart med bakformar i gjutjärn, de lär hålla i all evighet!
Önskar dig en fin lördag med massor av skumtomtar :)
Kram Titti