onsdag 14 juli 2021

Trädgårdsbär i pallkragar


Vår bärplantering i pallkragar är nu inne på andra säsongen, trots att vi planterade i köpejord på säck orkar de leverera bär. Så snart skörden är bärgad ska dock pallkragarna förses med både gödsel och lite mullrikt från komposten.

Pallkragen till höger om den stora krukan innehåller jordgubbsplantor, vi har skördat sen midsommar men nu ger de bara några få till. Ändå förvånansvärt lång och bra skörd.

I krukan sitter ett ihjälfruset persikoträd. Ska ersättas med kruksbärsträd så snart vi får tag i ett i höst.


Om vi fortsätter till pallkragen närmast åt vänster, är det två olika buskar med amerikanska blåbär. Första året de ger bär :-)


I nästa pallkrage odlar vi buskhallon och svartmyror :o De få hallon som blir är gigantiska med hallonmått mätt, men smakar lite som vildhallon.
Men tyvärr verkar svartmyrorna ha satt lite stopp för buskhallonen (två av tre är nästan borta) och vi måste ta i med hårdhandskarna. Troligtvis måste vi gräva ut dem, myrorna alltså!


Fortsätter vi ytterligare lite till åt vänster kommer vi till vinbären, först ett rött vinbärsträd som vi flyttat från trädgårdslandet till pallkragen. Verkar trivas bra och ger ofantliga mängder av bär.
Vi hade ytterligare ett träd, med vita vinbär, men det dog av torkan 2018. 


Trots att vi plockar vinbär varje dag till frukostfilen har vi frusit två liter och vi får nog frysa ett par till innan de blir övermogna.


Svartvinbärsbusken kamperar ihop med rödvinbärsträdet, dock är det inte speciellt många svarta vinbär i år. Kan vara näringsbrist eller så har vi myror även i den här pallkragen. Ska undersökas så snart vi skördat alla vinbär och vitlökarna runtomkring.

I den allra sista lådan, närmast komposterna odlar vi Mormorshallon, en gammal traditionell sort med lite mindre hallon men många.

Syftet med våra trädgårdsbär i pallkragar har aldrig varit att frysa en massa bär utan bara att äta just nu när de är mogna. Njuta när de är som bäst helt enkelt. Finns inget bättre om ni frågar mig! 
Nybakad änglakaka, smaksatt med tonka, lite vispad grädde och massor av färska bär. Det är lyx!

Med värmen de senaste dagarna är det lite varmt att jobba, 30 grader i skuggan och lika varmt inne. Phuii!
Man skulle ha AC eller nåt ;-)

Ha en fortsatt skön vecka <3

Inga kommentarer: