onsdag 27 november 2019

Gongbad


Under ett års tid har jag provat på MediYoga, den främsta anledningen är att min kropp värker. Men även på senare tid för att kanalisera ut stress från både kropp och knopp.

Det senaste halvåret har vår instruktör utbildat sig i gong, vilket då har först med sig att vi har fått förmånen att slappna av till gongspel. Vid två tillfällen under hösten har hon även erbjudit oss gångbad, en timme av avslappning medan gongen vibrerar.

Gong är ett uråldrigt instrument med rötter tillbaka till bronsåldern. En gong ser ut som en rund, platt metalltrumma och byggs i flera olika storlekar, vilket ger dem olika toner. 
Gongen vibrerar med 72 000 olika frekvenser, lika många som våra meridianer i kroppen och fungerar som en slags stämgaffel som sägs vibrera in på cellnivå och skapa balans och frigöra mentala, emotionella och fysiska blockeringar. Under ett gongbad släpper djupt liggande spänningar och man känner sig avslappnad och tömd efteråt.

Rummets elektriska lysen är nersläckta och ersatta med massor av ljus och adventsljusstakar. Innan gongbadet djupandas vi en stund genom näsan, med fokus på just andetaget. Vi lägger oss ner på våra yoga mattor, tar några djupa andetag gemensamt, samtidigt som vi formulerar vår intention.
Snart därefter hörs ett lågt och dovt ljud från gongen, som blir mer och mer intensiv. Ljudet påminner om kyrkklockor som slår lite i otakt och när det blir mer intensivt påminner de mer om filmmusik till en skräckfilm. Det är ett melodiskt och dramatiskt ljud. All uppfattning om tid och rum försvinner när man känner vibrationerna genom hela kroppen..
Plötsligt byts gongens kraftfulla ton ut mot ett havsbrus som till sist ersätts av ett plingande ljud som påminner om en speldosa.
Efter ett gongbad är jag väldigt avslappnad och avstressad i både kropp och själ. Vibrationerna sägs ta sig förbi våra tankar och medvetande, och på så sätt påverka oss på ett djupare plan.

Några av mina läsare har undrat och nu har jag försökt att sätta ord på något som knappt är möjligt. Googla gärna gong och gongbad om ni blev nyfikna.

Onsdag och halva veckan har passerat.
Ha en härlig fortsättning på veckan <3

1 kommentar:

Villa Ryttarängen sa...

Å gud vad jag går igång på sånt. Häftigt ju. Gillar att testa nya saker eller nytt och nytt.. men för mig nytt. Härligt Cat. Kraaaam Pia