söndag 17 januari 2010

Ta hand om dina överblivna julnötter

Vi har massor av nötter kvar från i julas, tidigare gjorde jag ju en pecannörpaj. Nu var det dags igen, för en favorit i repris, en toscapaj där det ursprungliga receptet var i DN 1988 (Anna Bergenström).

Börja med att göra en pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör/margarin
2-4 msk iskallt vatten

Klä en pajform med degen, ända upp på kanterna och ställ kallt.

Jag tog 400 g blandade nötter och mandel, mandeln ska skållas och hasselnötter rostas och knuggas rena från skal.

Förgrädda pajskalet 10-12 minuter i 200 grader. Gör under tiden toscasmeten, blanda i en kastrull:
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g smör/margarin
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl

Låt toscan smälta ihop på medelstark värme, får inte koka.
Lägg nötterna i det förgräddade pajskalet och häll över toscasmeten. Grädda i 15-20 minuter till nötter och toscasmet får fin färg.

Låt pajen kallna i formen och ta sedan försiktigt ut den.



Riktigt mumsigt med ett kopp te till!

Tjingeling

Inga kommentarer: