Vi har massor av nötter kvar från i julas, tidigare gjorde jag ju en pecannörpaj. Nu var det dags igen, för en favorit i repris, en toscapaj där det ursprungliga receptet var i DN 1988 (Anna Bergenström).
Börja med att göra en pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör/margarin
2-4 msk iskallt vatten
Klä en pajform med degen, ända upp på kanterna och ställ kallt.
Jag tog 400 g blandade nötter och mandel, mandeln ska skållas och hasselnötter rostas och knuggas rena från skal.
Förgrädda pajskalet 10-12 minuter i 200 grader. Gör under tiden toscasmeten, blanda i en kastrull:
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g smör/margarin
2 msk mjölk
2 msk vetemjöl
Låt toscan smälta ihop på medelstark värme, får inte koka.
Lägg nötterna i det förgräddade pajskalet och häll över toscasmeten. Grädda i 15-20 minuter till nötter och toscasmet får fin färg.
Låt pajen kallna i formen och ta sedan försiktigt ut den.
Riktigt mumsigt med ett kopp te till!
Tjingeling
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar