söndag 10 januari 2010

Söndag = Bakdag och lite baktips

Dagens bröd blev på levaindeg, dvs en fördeg som gjorts på russinjäst.

När jag läste receptet förstagången blev jag "mörkrädd", 3 veckor för att baka några bröd!?! Kan det vara värt all den tiden? Jaaa, faktiskt!


Russinjästen är det som tar tid, det tog nästan 2 veckor innan den var klar. Men då hade vi relativt kallt i köket.

Jag blandar bara 1 liter vatten, 1/2 kg russin, 250 g strösocker och 100 g honung i en tät burk. Låter det stå i rumstemperatur, skakar burken någon gång per dag. När det smäller till när man lyfter på locket och det luktar lite öl-aktigt är jästen klar. Man silar av russinen och kastar dem. Jästen är klar, en brun-gul vätska som luktar svagt av öl. Den klara sig ganska länge i kylen i en tät burk, minst en månad.


Dags att göra fördeg:

125 g russinjäst blandas med 175 g vetemjöl special och arbetas ordentligt. Jäs till dubbel storlek.


Fördegen ovan blandas med 125 g vatten och 175 g vetemjöl special och arbetas ordentligt. Jäs till dubbel storlek, står det i originalreceptet. Men jag ställde in min deg i kylskåpet och lät den vila nästan 1 vecka innan jag tog nästa steg.


Nästa steg är att göra själva levaindegen genom att blanda 200 g av fördegen från steg 2 med 6 dl vatten och 1080 g vetemjöl special. Degen ska knådas rejält, minst 5 minuter i assistent. Degen läggs i en oljad plastlåda med lock och jäs till dubbel storlek. Nu är levaindegen klar!
Dags att baka, assistenten får göra skäl för namnet!

Idag blandade jag 2 hg fullkornsdinkel och grovt rågmjöl med 1 kg vetemjöl special, 1,3 l vatten, 1,3 kg levaindeg och 40 g havssalt. Sen fick assistenten jobba, det kan jag lova, i 20 minuter. Jag hällde upp degen i en oljad plastlåda med lock, min rymmer 15 liter. Sen fick degen jäsa till lådan var full.

Jag bakade försiktigt ut brödet och la i korgar för att jäsa.

Jag sätter in bakstenen på ett galler på nedersta falsen i ugnen med en långpanna i botten och värmer upp ugnen till 275 grader (max på min ugn).


När bröden jäst till dubbel storlek stjälper jag upp dem på bakstenen (två limpor eller 1 runt får plats per gräddning). Häller 1 dl vatten i långpannan och stänger luckan.

Efter 5 minuter sänker jag värmen till 200 grader, gläntar hastigt på luckan, och gräddar i ytterligare 20 minuter. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader.

Ställ bröden på galler, utan bakduk, för att svalna.

Om du ska skära i ett levainbröd som är gräddat på stenskiva behöver du ha en rejält vass brödsåg!
Lycka till med brödbaket!
Om du, precis som jag, tycker att det är kul att baka eget bröd kan jag rekommendera två riktigt bra böcker:
Bröd och kaffebröd, baka på riktigt med Jan Hedh och
Smaker från Saltå Kvarn, maten brödet och kakorna av Åsa Swanberg
Tjingeling

Inga kommentarer: