tisdag 21 april 2015

Mest använda just nu ........


..... det har varit väldigt mycket växter och trädgård ett tag nu ;-) Därför får det bli en liten svängom i köket - som inte är riktigt klart ännu, men snart :-)

Nu när salladstiderna kommer går det ju inte att leva utan god olja, vinäger och kryddor. Den kallpressade rapsoljan, med sin nötiga smak står väldigt högt upp på min lista. Favoriterna kommer från Nöbble Gård utanför Kalmar eller från Österlen.
Moninis olivolja är perfekt att steka, medan Zetas ekologiska olivolja är supergod till sallad.
Zetas olika vinägersorter används också flitigt. Sen när andan faller på kryddar jag äppelcidervinäger med trädgårdens örter.
Sonen hade med sig många goda kryddor hem från Spanien, favoriten just nu är en torr chimichurrykrydda och fines herbes.
Annars finns alltid den Öländska vitlökspepparn tillsammans med Öländsk honung i kryddskåpet.


De mest använda kokböckerna står i tallrikshyllan i köket för att ge daglig inspiration. Karin Fransson, Anna och Fanny Bergenström, Tommy Myllymäki och Helene Johansson.

Kokböcker och kök ger mig associationer till mat :o - bara ett litet middagstips av det lättare slaget:
En matig kycklingsallad med puy-linser och avokado, recept finns HÄRDags att kicka igång den här tisdagen med lite frukost. 
Ha en härlig tisdag. Tjingeling ♥ ♥

3 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Härlig tisdag önskar jag dig! Ja visst är det kul med kryddor och oljor...har du varit på Ölands Örtagård i St Frö? Massor av goda kryddor och kryddblandningar!
Mattipset ska jag testa, ser jättegott ut :)
Varm kram,
Titti

Pia Gustafsson sa...

Gott! ja då menar jag alltsammans. jag älskar kokböcker med fina bilder, verkligen inspirerande. Cat jag tycker vi bestämmer lördag på ett mysigt fik. Det vet ju du bättre än jag vart man ska hitta. Hör gärna av dig om plats. Titti skulle försöka komma om hon inte jobbade och så bjöd jag in en annan tjej från Kalmar. Bloggträff är ju spännande och kul. Kraaam pia

Meta sa...

Det är spännande med olika nya kryddor. er fram mot en ny säsong med lite grillat och div sallader på kolonin.
Ha en fin och skön vecka
Kram Meta