måndag 9 januari 2023

Ny trädgårdssäsong


Vi skriver nionde januari 2023 och ett nytt trädgårdsår är på intåg. Trädgården ligger i vintervila och just idag har jag väldigt lite lust att börja trädgårdera, grå, grå, grå, inget dagsljus och regn, regn, regn.
Vi bor längs Lyckebyån och jag kan lova att det är högt vatten och meteorologerna har hotat med att vattnet kommer bli allt högre för varje dag som passerar. Översvämningar är inte längre ett hot utan ett löfte.


Även växthuset är i vintervila, på grund av elpriserna blir det nog en något senare start på sådderna än normalt. Mer anpassat för att kunna plantera ut i växthuset när den naturliga temperaturen och det naturliga ljuset räcker till.


Trädgårdsåret kräver att staketet är helt för att hålla vildsvinen utanför själva trädgården. Därför kommer med stor sannolikhet trädgårdsåret att påbörjas med att hantverkare kommer och reparerar det nerkörda staketet. Eftersom det är en "smitare" får vi dra det via trafikförsäkringsföreningen och vi får betala självrisken.


2022 var västeråsgurkornas år, vi gör med stor sannolikhet något liknande även i år. Sex plantor gav oss mer än väl de gurkorna vi behövde för inläggning.


På utsidan av växthuset hade vi tjugotalet tomatplantor i krukor och ungefär lika många chiliplantor i de stora korgarna. Vissa av tomaterna tog vi frön från och kommer att så även i år. Ett par av chiliplantorna kommer att sås om, vi fick alldeles väldigt mycket och stark chili. Mer än vad vi mäktar med att äta upp.


Vitlöken gav riktigt dålig avkastning 2022, men det beror nog mest på att brunnen sinade och vi kunde inte prioritera att vattna vitlöken. Note to self: Ta reda på regnvatten på något sätt!!


Valnötter skördade vi väldiga mängder av, vi har aldrig skördat så mycket som 2022.


Vi lärde oss att ta hand om våra äpplen på ett smart sätt och vi tänker börja tidigare 2023 för att ta hand om alla äpplen :-)


Efter skalning och torkning fick vi strax över 21 kilo valnötter!!

Men i dag har vi måndag 9:e januari 2023 och ett nytt trädgårdsår är på intåg. Jag är riktigt spänd på vad det nya trädgårdsåret kommer erbjuda för utmaningar och möjligheter. 

Fler som funderar över det kommande trädgårdsåret hittar du hos TrädgårdsFägring.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

2 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Alltid så spännande att se hur det kommer bli. Man jämför och drar slutsatser för att det ska bli snäppet bättre nästa år. Våra gurkor gav inte så riklig skörd men det ska jag reda bot på. Underbart med valnötterna. Kraaaam pia

Rosor och ruiner sa...

Känner lite lika, ingen lust att trädgårdera ännu...
Men vad härligt med så mycket valnötter!! Saknar mitt träd...
Ha det gott!
Gunilla