fredag 16 april 2021

Dahlior i glashuset


Fredag och jag kopplar av i växthuset, har plockat undan den uppvärmda drivhustunneln, växtbelysningen och den sista bubbelplasten. Nu handlar det mer om att skugga, skugga, skugga. Vårsolens strålar bränner ordentligt genom glasen.


Jag tror att jag är sist på dahliorna i år, till skillnad mot förra året. Då satte jag dem för tidigt och de blev alldeles för gingliga för vårt blåsiga väder. Dessutom blommade de redan i början av maj inne i växthuset.
Men i år blir det alltså annorlunda, tänker mig att de ska bli kraftiga, inte så höga och lite mer stabila. 


Jag satte tio knölar förra året, i år delade jag en del av dem och totalt blev det tjugo. För att spara plats har jag, precis som många andra, satt dem i plastpåsar. Dessutom är de klart enklare att flytta på där de står i backarna.
Stort tvek på att alla knölar kommer att ta sig, men då är det ju bara att hälla ut både jord och knölar direkt i komposten.


När det gäller chiliplantorna, brottas jag fortfarande med bladlössen. Djuren jag köpte var nog mer av formatet "lurad" och jag tänker aldrig mer handla av det företaget igen. Jag fortsätter istället med med mekanisk bekämpning och såpa. Håll tummarna för att jag går segrande ur striden.


Visst ser de eländiga ut :-(


Luktärter, kål och tomater behöver skolas om, precis som purjolöken (som dessutom måste klippas).
Majs, sötfänkål och koriander är så smått på G och jag ser verkligen fram mot att klura ut hur och var jag ska sätta allting i köksträdgården :-)


Om någon är nyfiken på de dahliorna jag odlade förra året så återanvänder jag samma collage som då (lånad från Zeta´s trädgård, där knölarna kommer från).

Men fredag hörrni :-)

Nu ska jag ta och plocka undan lite, njuta av att det alldeles snart är helg.
Ha en underbar fredag och en fin helg <3 

3 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Så var det lördag igen! Mysigt du har det där i växthuset och bladlöss ja, ALLA mina pelargoner har fått det! Jag kämpar med såpa och gu vet allt...hoppas mina chilis inte får det nu också! Det finns roligare saker att lägga tiden på just nu.
Ha det gott! Njut av helgen!
Kram Titti

Villrose sa...

Så flink du har vært med å ta vare på Dahliaknollene! Veldig lurt å sette pottene i bakker. Jeg har jo noen stående i garasjen til ingen nytte.
God helg!
/Irene

Lillian "sognafaret" sa...

Jeg er spent på hvor mye av det jeg har sådd tidligere i vår kommer til å klare seg. Jeg sådde nok litt for tidlig, for denne våren her har vært veldig kald og sein i forhold til det bruker å være med tidlig påske.