tisdag 22 februari 2011

Design........

Flaska och snapsglas designade och tillverkade av Willy Andersson
 ....... kan man slänga ur sig - men vad betyder det egentligen? Wikipedia menar att design är en arbetsprocess för att utveckla lösningar på ett medvetet och innovativt sätt där både funktionella och estetiska krav ingår med utgångspunkt från brukarens behov. Det finns ingen allmänt accepterad definition av ordet design, då termen har olika konnotationer i olika områden.



Ordet design kommer från latinets designo (peka ut, bestämma, framställa). "Design" har enligt engelska språket innebörden plan, skiss, ritning.

Termoskanna design av Sigvard Bernadotte
Jag är väldigt förtjust i skandinavisk design, alltså inte nödvändigtvis svenskt. Däremot blir jag överlycklig om jag trillar över svensk design som dessutom är tillverkad i Sverige. Det är himmelriket att bo i Småland med en riktigt gammal hantverkstradition, glas, järn, textil och trä. Men tyvärr är det väl snart bara glasindustrin som kan stoltsera med sitt unika hantverk, konstglaset.
 
"IFÖ"-lamporna och perstorpsskivan "Virrvarr" design Sigvard Bernadotte
Just nu står Åsa Jungnelius högt på min lista, speciellt hennes serie Sugar Dandy, som är helt fenomenal. Sen får vi ju absolut inte glömma en riktig veteran i glasdesigngänget, Kjell Engman. Jag måste ju då tillägga att bilderna är tagna av min favoritfotograf Jonas Lindström.

Det har var mitt bidrag till Fabrikens tisdagstema. Mer inspirerande design hittar ni här. Ha en underbar avslutning på denna tisdag. Tjingeling

Inga kommentarer: