söndag 23 januari 2011

Sköna, sköna söndag .........

Rågsurdegsbröd med dinkel och massor av frön

....... jag bara älskar att gå upp tidigt och börja dagens bak. Som vanligt är det minst ett surdegsbröd, det här råg- och dinkelbrödet kräver en surdeg med mycket "kraft" i.
I går eftermiddag tog jag 3/4 dl rågsur, blandade med 1 1/2 dl ljummet vatten och lika mycket ekologiskt stenmalet råmjöl.
Samtidigt tog jag 2 dl krossad råg, 1/2 dl grovt stenmalen dinkel, 1/2 dl av vardera linfrö, pumpafrö och solrosfrö. Över detta hällde jag 4 1/2 dl kokande vatten och rörde om.

Bästa rostbrödet bakat på durumvete och vetemjöl

 I dag på morgonen blandade jag ihop surdegen och skållningen från igår, hällde i 1 1/2 dl vatten och 1/2 dl rapsolja. Smulade ner 25 g jäst och rörde om till jästen rörts ut helt. Därefter hällde jag i 1/2 dl brödsirap, 20 g havssalt och 7 del vetemjöl special. Sen var det dags att låta maskinen knåda degen i 10 minuter på låg hastighet. Jag brukar faktiskt för det mesta få tillsätta någonstans mellan 1 och 2 dl vetemjöl special, ytterligare innan degen har fått en bra konsistens. Totalt brukar jag låta maskinen knåda i 20 minuter för att få upp ordentligt med glutentrådar.
Jag lägger in min sten i ugnen och sätter ugnen på max, 275 grader i min ugn.
Jag låter degen jäsa närmare två timmar i köket innan jag försiktigt häller ut degen på bakbordet. Jag knådar INTE utan endast viker ihop degen några gånger, delar degen i två delar och formar till limpor. Jag mjölar dem ordentligt och lägger ner i jäskorgarna.
Ytterligare en timmes jäsning och det är dags att försiktigt stjälpa upp limporna på stenen, jag gör två djupa snitt i varje bröd. Grädda 5 minuter på högsta temperatur och sänk sedan till 225 grader och fortsätt grädda till brödets innertemperatur är 98 grader (ca 20-25 minuter)
Jag låter bröden kallna på galler, utan duk och de får faktiskt ligga så till dagen efter.


Eftersom vi kommer hem ganska sent på kvällarna i veckorna, försöker jag att förbereda maten dagen innan. I morgon serveras det  kyckling i vitt vin med citron, lök, vitlök och oliver.

Det blev mycket text i inlägget, men så blir det om receptet ska med ;o
Ha en underbar fortsättning på söndagskvällen. Tjingeling

3 kommentarer:

Petra / Popetotrora sa...

Härligt med nybakat bröd på mornarna! Och den där kyklingen ser riktigt smarrig ut!

mirela oscarsson sa...

cattan, super! älskar dig så!

mirela oscarsson sa...

älskade lilla cat, viket superwow blogg du har!
love.