måndag 1 mars 2010

Krossbröd..........

Gissa om brödet blev gott ;)) (blink, blink) Supermumsigt. Här kommer receptet för er som blev sugna.Fördeg:
6 dl vatten
6 del grovt rågmjöl
50 ml rågsurdeg

Skållning:
150 g rågkross
150 g havrekross
1 tsk av vardera hel kummin, anis och fänkål
6 dl vatten

Deg:
3 dl vatten
4 dl dinkelsikt
14 dl vetemjöl special
1 tsk enzymatisk kornmalt
25 g havssalt
20 g jäst
Gör så här:
1. Värm vattnet till fördegen till 45 grader. Blanda vatten, rågmjöl och surdeg. Täck med lock och låt jäsa tre timmar.
2. Koka upp vattnet och häll över kross och kryddor, låt svalna.
3. Värm vattnet till degen till 40 grader. Blanda fördegen och skållningen med alla övriga ingredienser till degen knåda i assistenten i 15-20 minuter. Låt sedan degen jäsa två till tre timmar.
4. Ta upp degen på bakbordet och forma försiktigt tre runda bullar av degen. Låt dem vila 30 minuter.
5. Forma limpor, mjöla och lägg i korgar att jäsa i en timme.
6. Lägg in stenen i ugnen, sätt den på 225 grader.
7. Töm upp bröden på stenen, skåra dem med vass kniv, grädda 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 47 minuter eller till bröden har en innertemperatur på 98 grader.
8. Låt bröden vila under bakduk över natten.

Den stora fördelen med den här typen av bröd är att man inte ska knåda degen, mer än jobbet som maskinen gör! Det blir supergott!
.
Tjingeling

Inga kommentarer: