måndag 13 juli 2020

Nu är vi laddade


Vi blev introducerade till bokashi av Charlotta och Arne Cesar (Cesars trädgård) för säkert tio år sedan, då vi också köpte vårt startkit på två hinkar.
I förra veckan kom det hem ytterligare 2 bokashihinkar.
Maken och jag trodde att vi skulle klara oss på två hinkar, nu när barnen inte bor hemma längre. Men ack vad vi bidrog oss. I förra veckan kom det hem ytterligare 2 bokashihinkar.


Vi har alltid en hink under diskbänken för påfyllnad, så fort den är full ställs den ner i garaget för jäsning 2-3 veckor. Under jäsningen tömmer vi av allt lakvatten genom kranen och använder det som näring till våra odlingar.
Efter jäsning kan man egentligen gräva ner bokashin som kompost i trädgårdslandet, men vi låter det efterjäsa i våra varmkomposter för att vara på den säkra sidan när det gäller gnagare och andra otrevliga och ovälkomna matgäster.


Bokashilakvattnet tappar jag upp på flaskor och spär ut för att vattna våra krukodlingar i och kring växthuset. Nässelvattnet däremot har ju en ganska oangenäm doft och används därför endast i köksträdgården ;-)

Bokashi är ett perfekt litet kretslopp, där avfallet från odlingarna blir till både kompost och näring till nästa generation av sådd.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

Inga kommentarer: