måndag 22 juni 2015

Livets nödvändigheter


Utöver mina närmaste, finns det några få saker jag inte kan vara utan. Just nu i alla fall, är väl bäst att tillägga.

Min sura kompis i den, numera, väldigt lilla burken.
Så är det faktiskt, på det "nya" sätt jag lärt mig baka av Sebastien, behövs inte mer surdeg än så här.

När det är dags för bak, skrapas hela innehållet med omsorg ut från burken. Ner i en bunke och friskas upp med ljummet vatten och stenmalet mjöl av olika sorter. Bunken får vila och puttra till sig över dagen, lagom till jag kommer från jobbet är den så dags att röra ihop degen.


Först räddas en skvätt surdeg undan i den lilla burken, sen hälls resten i en spillkum. Resterande ingredienser (vatten, mjöl och salt) vägs noga med våg, japp så är det! Degen rörs sedan inte med KA utan med kärlek och handkraft ;-)

Vila ett par timmar för att bygga upp glutentrådar, knådas för att skapa rejäla gluten nätverk. Läggs sedan i korgar för jäsning ett eller två dygn i kylskåpet.

Till slut gräddas de på het sten i ugnen. Har jag sagt att resultatet blir gott?? ;-)

Eftersom varje moment inte tar så lång tid, fungerar det riktigt bra att baka riktigt bröd flera gånger i veckan :-)


I går fick vi väl regn så vi teg (35 mm) och eftermiddagens gråmulna väder lockar inte till några stordåd precis. 
Det låter väl kanske hemskt, men eftersom våra semesterplaner innebär att stanna hemmavid, är jag är glad att jag inte har semester just nu. Fem veckor till, får vi räkna ner innan vi blir lediga :-)

Nu är det dags att bota den begynnande huvudvärken och ta tag i kvällsmaten. 

Ha en härlig måndagskväll. Tjingling ❤️ ❤️

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Åhhh nybakat surdegsbröd med en god stark ost på...oj, oj, det är goa grejer det! I höst ska jag baka - massor!
Kram till dig,
Titti