onsdag 27 juli 2011

Sommardessert .......


....... det finns inte mycket som slår en "Banana Split" ;D Den kan vara superenkel att fixa till med allt färdigt från affären - eller så kan man göra som vi gjorde igår.......


Jag började med glassmeten (mängden är anpassad till KA glassmaskin):
Vispade 5 äggulor med 1/2 dl strösocker. Snittade en vaniljstång och la i en kastrull tillsammans med 2,5 dl av vardera vispgrädde och mjölk samt 1 dl strösocker. Kokade upp gräddblandningen och hällde över äggulorna under vispning. Jag lät blandningen kallna.


Under tiden gjorde jag marängerna.
Vipade 8 äggvitor till skum, tillsatte 100 gr strösocker under fortsatt vispning, när smeten tjocknat hällde jag försiktigti ytterligare 100 gr strösocker. Vispade till smeten var så hård att bunken gick att vända upp och ner. Rörde försiktigt i 200 gr siktat florsocker. Spritsade ut marängtoppar med krusig tyll (18 mm) på bakplåtspapper. Satte in de tre plåtarna i 100 grader ugn i ca 2 timmar med varmluft. Jag bytte plats på plåtarna ett par gånger under torktiden. Marängerna är klara när de är lätta och luftiga.


Dags för glass!!! Ungefär en halvtimme i glassmaskinen sen in i frysen ett par timmar.


Dottern gjorde under tiden chokladsåsen:
Blanda i en kastrull, 6,5 dl socker, 5 dl vispgrädde, 100gr smör och 0,5 krm salt. Låt det sakta sjuda upp under omrörning. Tag kastrullen från värmen och rör i 1,5 dl kakako. Vispa med elvisp 8-10 minuter på hög hastighet. Smaka av med 0,5 tsk vaniljsocker.

Varva skivade bananer, glass, maränger och vispgrädde. Toppa sen med chokladsås och njut av denna syndigt goda sommardessert.

Ha en underbar fortsättning på onsdagen. Tjingeling

Inga kommentarer: