måndag 22 februari 2010

Levain - vetesurdegsbröd - på vildjäst

Det låter väl det!
.
Vildjäst är inget annat än en naturlig jäst som man gör på russin, socker, honung och vatten.
.
Med hjälp av vildjästen gör jag först en fördeg som får jäsa ett dygn. Efter det dygnet delar jag på fördegen, lägger ena hälften i kylskåpet, matar upp den andra hälften och låter den jäsa ytterligare ett dygn. Nu har jag Levain till 3-4 bak, den håller 1-2 veckor i tät burk i kylskåpet.
.
Jag brukar baka på 400 gr Levain, det blir två mellanstora eller ett stort bröd.
Jag lägger levaindegen i bunken och blandar i 5 dl vatten, 600 gr vetemjöl special, 1 tsk av vardera enzymatiskt kornmalt och nyponskalsmjöl. Bearbetar degen på låg hastighet i 15-20 minuter. Tillsätter 1 msk havssalt och arbetar degen 5 minuter till.
.
Degen ska jäsa 90 minuter innan jag "viker ihop" 2 bröd som får jäsa i korg.

När bröden jäst upp gräddar jag dem på stenplatta, 275 grader i 5 minuter och sänker sedan till 200 grader. Gräddar brödet till innertemperaturen är 98 grader.
.
Mums, mums!
.
I morgon blir det nybakat bröd till frukost. Tjingeling.

Inga kommentarer: