tisdag 18 juni 2024

Finbesök av bästa hjälpredan


Det är inte varje dag det är finbesök när man kommer hem från jobbet <3

Barnbarnet Alice var ute på uppdrag med Utis och Paddis från förskolan.
Förskolan har följt Utis och Paddis, som är två lite udda kompisar från Utklippan. De råkar ständigt ut för äventyr, både dramatiska och ibland lite otäcka.

I Vissefjärda handlade äventyret mer om att skörda gurka och fixa till den till maten.
 

Plocka smultron och jordgubbar, kolla in den planterade potatisen och fundera ut hur potatisen ska komma ut ur krukan igen.


Lillebror var självklart också med, överlycklig för sina två nya tänder <3


Självklart fick jag hjälp att vattna bersån, i alla fall en liten stund till det blev roligare med vattenkrig ;-)

Så var det tisdag, strax efter mitten på juni och midsommarvecka. Hittills i juni har vi fått nästan 70 mm regn och dödat 721 sniglar :o Nu håller jag tummarna för att det blir lite torrare i midsommar så att vi kan njuta av att sitta ute.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

 

torsdag 13 juni 2024

Första luktärterna


Trots 12 grader och regn på tvären blommar de första luktärterna. Man får vara tacksam att de är så tåliga <3


Vid en snabbkik, mellan skurarna, kan jag konstatera att det är mycket knopp på G. När värmen vill komma tillbaka, kommer vi att kunna njuta av stora buketter av väldoft.


När solen och värmen kommer, kommer vi även att få användning av våra fina, gråa dynor.


Vi kan även duka upp på den fina duken jag hittade <3
Sommaren borde vara full av utomhusliv, men då får det baske mig bli varmare än 12 grader och sluta regna var 10:e minut. Slut på gnäll!! jag lovar.

Dynor till trädgårdsmöbler verkar ha varit en het potatis under våren och de flesta butikshyllor ekar tomma. Jag hittade mina, som är 38x38 cm på HM Home. Där fanns även duken från Svanefors, 280x140 cm, perfekt till utebordet som är 100x140 cm.

Torsdag och snart är det väl dags att kliva i stövlar, kränga på regnjackan för att plocka sniglar.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

onsdag 12 juni 2024

Fläder och annat fint


Framför den stora entrétrappan växer en rödbladig fläder med rosa blommor 'Black Beauty'. Den rödbladiga växer inte lika kraftigt som den vanliga flädern, men är då också lite sprödare i grenverket. Under flädern är det vårlök, tidlösa för höstblomning och mängder av blodtopp (Sanguisorba officinalis 'Tanna'). Blodtoppens blommor, när de kommer, matchar bladverket på flädern väldigt bra.


Rosa fläderblommor som ger rosa flädersaft, eller fläderchampagne om man vågar ge sig på det. Oavsett vilket man väljer, är det snyggt att servera ;-)


Den vita flädern har vi valt att sätta på i utkanten av trädgården, mot en slarvigt skött granntomt. Den blir hög, tät och skymmer det mesta ;-) Ett självsått fläderträd har vi också fått, gissar som en skänk från fåglarna.
 

Avslutar med en bild på utsidan av vår lilla altan, numera med hängpelargon i en ampel. I lådorna är det olika sorters busk- och hängkrasse, vad det är för färger får jag återkomma till :o

Onsdag (redan?) och vi får väl se om det står golf på schemat eller inte.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

tisdag 11 juni 2024

Som Madickens


Jag beställde ju för ett tag sedan mönster till ett Madickenförkläde, en tänkt midsommarklänning till barnbarnet, Alice.
När jag får sitta med något hantverk, glömmer jag både tid och rum. På två 1/2 dagar blev klänningen färdig så när som på knappar och knapphål i bak. Knapparna ligger någonstans i händerna på Postnord.


Jag är lite nervös för storleken även om jag sytt den som ska vara aktuell för Alice. 
Skulle den vara för kort kan jag ju bara skarva på med en volang längs ner. Värre är det om den är för trång, då får jag helt enkelt sy en ny :o


Jag valde ett överlakan med en rosa bård, den var så smal och nätt och blev rätt i proportionerna. Jag är även lite sugen på att lägga till något slags broderi på livet, men jag har inte bestämt mig ännu.

Tisdag och tiden bara rusar fram.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 10 juni 2024

Sneak Peak


Tack vare värmen som var och regnet som kommit nu växer det på riktigt bra i vår nya berså.
Linnétagetesen har så underbara, enkla blommor. Varför har jag inte odlat den förut?

En del av de mörka dahliorna börjar redan knoppas, ser fram mot att se färgerna <3


Även rosenskäran knoppas och blommar i en ljuvlig rosa färg.


Strax bortanför bersån har en prästkrage slagit sig ner och får faktiskt stå där och blomma i gräsmattan.

Som synes på några av bilderna står möbeln på plats och den är invigd, precis innan väderomslaget. Jag väntar på dynor och fint väder, sen ska ni få se hur fint det är <3

Måndag, ny vecka och nya möjligheter. 
Den här veckan är utan behandling, vilket gör att jag borde (jag menar verkligen bord) må bättre än behandlingsveckorna. Jag intensivbehandlas mot min kroniska huvudvärk/migrän med förhoppning att det ska ha bestående effekt.

Ha en fortsatt fin vecka <3

söndag 9 juni 2024

Börja om


På något sätt känns det som om det gått troll i årets odlingar. 
Först sork, som visserligen visade sig att vara möss när de väl satt i fällan. 
Sen vaknade alla sniglar :o

I helgen bestämde jag mig för att börja om med några av pallkragarna helt enkelt. Jag skördade dillen, som ändå fått stå utan några angrepp. Ett tips! Så dillen medan det fortfarande är fryskallt, den kommer igång när det är lagom varmt och innan skadeinsekterna vaknat. Det här knippet är resultatet från 1/2 pallkrage.


Jag rensade bort allt som fanns i 1 1/2 pallkrage (charlottenlöken fick vara kvar), gödslade upp med hönsskit (vem älskar inte den doften? not). 
Jag laddade två snigelfällor och strödde ut snigelmedel i den sista pallkragen. Avslutade med att plocka bort fiberdukstälten och släpade fram kålnätet istället.


Snigelfällor med snigelgift placerade jag där de ätit upp mina sådder.


Där jag satte västeråsgurkan strödde jag ut snigelmedlet direkt i jorden (hade helt enkelt inte fler fällor).


Pallkragen där mössen huserade har växt på sig ordentligt sen de slutade rumstera om med växterna. Löken växer på, precis som sockerärterna.


I pallkragen odlar jag två olika låga sorter, vi får se vilken som är godast :-)

För att ersätta sådderna som blivit uppätna, har jag sått en sista omgång pluggplantor inomhus. Olika sorters sallad, grönkål, palmkål och nya squashplantor. De kan jag fylla på med när löken börjar bli skördeklar och mellan andra plantor.

Söndag och det är rejält växlande väder, ena stunden skiner solen sen ösregnar det. Kallt ät det dock hela tiden! Tycker allt lite synd om maken som spelar serietävling i golf i det här vädret.

Ha en fin avslutning på helgen <3

fredag 7 juni 2024

Redo för altanhäng


Så mycket plats och så mycket ljusare det blev när hibiskusarna flyttade över på entrétrappan istället :-)

Kvar på altanen är den lite mindre hibiskusen, den med de laxfärgade blommorna, och lådan på ben innehållande de gula kruktomaterna.

Jag letade fram en matta, ställde dit vårt vanliga bord och hivade fram stolarna. Lagom ombonat på den minimala ytan.


Jag knöt till skuggardinerna för att släppa in ännu mera ljus. Funderar nu på om jag ska hänga dit några amplar?


Jag får se lite hur jag gör med det stora hålet i mitten. Gardiner eller inte? Ampel eller inte? Hörnet ser allt lite tomt ut?

Fredag och altanen är redo för häng när temperaturerna vänder uppåt igen.

Ha en fortsatt fin fredag <3

torsdag 6 juni 2024

Krukväxter på grönbete


Den riktigt varma våren och försommaren har gjort att vi släpat ut våra stora krukväxter tidigare än normalt. Men vi har haft tur, inga järnnätter än så länge.

Hibiskusarna, som i vanliga fall stått nedanför altantrappan, kommer i år att få husera på entrétrappan istället. De är ju trots allt ganska tunga att släpa ner och uppför trapporna.


Nerium, som står i hörnet, brukar husera här under sommarperioden.


Den mer busklika hibiskusen är den äldsta, vi fick ärva den från makens morfar när han flyttade från Stockholm och ner till Emmaboda. Han fick inte plats med den i sin nya lägenhet. Jag gissar att den är mellan 35-40 år gammal.


Den uppstammade hibiskusen är det första skottet jag tog, tror till och med att det var direkt när vi fick hibiskusen. Trädet är alltså minst 30 år gammalt.


Nerium fick vi när svärföräldrarna flyttade från hus till lägenhet. Den hade då sköldlöss och klipptes ner till grunden. Men nu är den minsann lusfri och full av knopp.


Sveriges nationaldag tillika sonens födelsedag. Första året vi inte firar honom på hans födelsedag men han jobbar hela veckan, fram till lördag kväll. Vi får helt enkelt fira honom när han har tid lite längre fram i sommar.

Torsdag och jag har ledigt ända fram till måndag :-)

Ha en fortsatt fin nationaldag <3

måndag 3 juni 2024

Golf, spa och Österlen i sol


I torsdags packade vi bilen och stack runt 7 för att kvittera ut vår gemensamma 60-års present från förra året.

Vi började med 18 hål på Kristanstad GK, East course. Vilken fantastisk bana, en av de bästa jag spelat.

Efter våra 18 hål packade vi in i bilen och styrde ner mot stranden och Åhus Seaside. Vi hade valt ett "lite finare" rum, vilket visade sig vara en 2:a med kokskåp och jättebalkong med utsikt mot stranden :o

Eftersom vi var ganska trötta valde vi att ta lite bubbel på vår balkong istället för spa innan middagen.




Vi började med vit sparris med färskost, dragon och brynt smör. Fortsatte med entrecote med pommes, tomatsallad och rostad vitlöksmajonäs. Avslutade med en jordgubbstartlett.


Trots trötta ben, behövde vi en promenad efter den middagen.



Givetvis slängde vi ett öga på deras spa, eftersom vi tänkt starta dag 2 där. Spa-byggnaden är den lägre i bilden.


Spa:t var bland det smakfullaste vi varit i, och utsikten går ju inte av för hackor den heller.
Inne i spa:t fanns det två varma, en iskall bassäng och fyra olika sorters bastu. Utanför fanns en varm bassäng med jetstrålar och möjlighet att slänga sig i solsängar.


Den här varma bassängen gjorde gott för onda leder och muskler :-)


Isvaken var inte så dum den heller efter alla olika varma bassänger.


Vi avslutade med lite avkoppling i loungen.


Jag kan vänja mig vid det här <3



Till middag dag 2 var det fler gäster än dagen innan.



Till förrätt valde vi toast skagen och fortsatte sedan med bakad röding och sandefjordssås, friterad jordärtskocka och frissésallad. Desserten hamnade varken på bild eller i våra magar, den var mindre lyckad så att säga.

Vi lämnade Åhus i lördags morse efter två helt fantastiska dagar och valde att köra en runda runt Österlen. Vi började hos Sanna Töringe i Löderup och hennes Olivoljebutik. Därefter fortsatte vi till Eklaholm.




Efter tips från Sanna testade vi Gamla Bageriet i Borrby, det ångrar vi inte.


Efter jordgubbswienerbrödet kände vi att resan hem var nära. I Kristianstad mötte vi ovädret som följde med oss nästan hela vägen hem.

Vill rikta ett stort och ödmjukt tack till er som bidrog till vårt härliga Åhus-äventyr, ni vet vilka ni är <3

Måndag, ny vecka och nya härliga möjligheter.
Ha en fin fortsättning på veckan <3