onsdag 12 april 2023

Firat en nybliven 60-åring


Visst är det praktiskt, att fylla år så nära varandra.  Även om vi redan blivit firade ordentligt under påskhelgen, firade jag och maken hans födelsedag på Öland. 
I det härliga soldiset stannade vi till i Beijershamn, Beijershamn är ett naturreservat som ligger mellan Färjestaden och Mörbylånga på Ölands västra kust. Reservatet omfattar betsmarker, strandängar, lövskog och hagmark, samt de låga moränholmarna Lilla- och Stora Svansholmarna i Kalmarsund. 


Beijershamn är, vid sidan av Ottenby, en av Ölands bästa fågellokaler och en av de mest välkända. Ett misslyckat hamnprojekt på 1850-talet ledde till att området grundades upp, vassar och strandängar till gagn för fågellivet började utvecklas.
På 1850-talet tog Otto Wilhelm Beijer initiativ till en storhamn som skulle kunna konkurrera ut Färjestaden. En två kilometer lång pir med en hamn längst ut byggdes vid platsen vi idag kallar Beijershamn. På grund av ett konstruktionsfel började hamnområdet grundas upp så att det till slut blev omöjligt för större fartyg att anlöpa hamnen och verksamheten avvecklades.


På den uppslammade sanden började säv och bladvass etablera sig. Så småningom utvecklades området till en mosaik av strandängar, vassar och öppna ytor som uppskattas av vadarfåglar, änder, gäss och rovfåglar. Tack vare betesdjur, röjning och vasslåtter på senare år är Beijershamn idag en av Ölands förnämsta fågellokaler. Totalt har 250 fågelarter observerats här.

Beijershamn är främst en viktig rast- och häckningslokal för vadare men här häckar också änder, tärnor och måsfåglar. Exempel på ovanliga arter som besöker Beijershamn är myrspov, årta, skräntärna, och pilgrimsfalk.


Området har mycket att erbjuda den naturintresserade besökaren. Här finns fågeltorn, fågelplattformar, gömslen, informationstavlor, vandringsleder och en uppskattad led för funktionshindrade. Det finns möjlighet att vandra ut på den två km långa piren. 


Ska jag vara ärlig tyckte vi att det räckte att gå halvvägs ut på piren ;-) Vi såg gott om fåglar ändå.


Vi körde vidare söderut till Stora Frö och Sandskogen, där vi satte oss och fikade på mackor och fika vi köpte med oss från Fredriks i Färjestaden :-)

När det svalnade av och lite molntussar dök upp körde vi tillbaka till fastlandet och Vissefjärda igen.


Vi avslutade makens 60-årsdag med en härlig middag efterföljt av en Beck-film frampå småtimmarna :-)

Onsdag och vi har lyxat till det med ledigt hela veckan, så himla skönt att vara ledig allra första vårveckan :-)

Ha en fin fortsättning på veckan <3

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Ja Beijershamn är fint! Ett härligt fågelliv där...
Fina bilder!
Kram Titti