tisdag 1 november 2011

Ekollonpaj .......


.......så här en tisdagsmorgon?? Njae, snarare äppelpaj med toscatäcke med hemgjord vaniljsås. Mmmmmmm

Sätt ugnen på 225 grader. Smält 100 gr smör och låt det svalna något. Blanda under tiden ihop 1/2 dl råsocker med 2 1/2 dl vetemjöl och 1/2 tsk bakpulver. Rör ner det smälta smöret och platta sedan ut i en pajform, dra upppajdeg även på kanten..

Gör nu toscasmeten genom att smälta 75 gr smör, blanda i 1 dl råsocker, 1 1/2 msk vetemjöl, 1 1/2 msk mjölk. Låt smeten koka upp under omrörning tills den tjocknar, blanda i 2 dl blandade nötter och frön (jag brukar ta hasselnötter, skållad mandel, solros- och pumpa frön)

Skala och kärna ur 4-5 goda, syrliga äpplen, skär äpplena i tunna skivor. Fyll pajskalet så att det nästan blir fullt.

Häll toscasmeten över äpplena och grädda pajen i ca 25 minuter, till äpplena känns mjuka och toscatäcket knäckigt.


Servera ljummen eller kall med hemgjord vanlijsås och lyckan är fullständig ;D

Ha en underbar tisdag. Tjingeling

Inga kommentarer: