onsdag 28 augusti 2019

Det där med vildsvinen


 Jag vet att jag inte är ensam, att det är många i vårt avlånga land som erfar stora problem med vildsvin. Att de förstör för både bönder, skogsägare och trädgårdsägare. Jag är därför så frustrerad över att vildsvinen inte jagas i en utsträckning som behövs.


I vårt lilla samhälle, jo det är litet men det är helt inom detaljplanelagt område, har vi fått jättestora problem med vildsvinen.


Grisarna förstör trädgårdar, skrämmer husdjur och Emmaboda kommun gör ingenting.
Eller jo, enligt kommunens miljöinspektör placerades en fälla ut i Vissefjärda redan 2011 (japp ni läser rätt, för åtta år sedan), men inga grisar fångades. Enligt samme inspektör har kommunen skyddsjägare som får skjuta vildsvin med kula, vilket är oerhört svår då en kula kan gå flera kilometer. Kommunen har alltså svårt att göra något inom detaljplanelagt område, detta kan skyddsjägarna dessutom intyga.


Vad rekommenderar samme inspektör då?
Hänga ut tvätt som luktar, sätta på radion, sätta upp belysning men grisarna vänjer sig. 
Det mest effektiva för fastighetsägaren är att hägna in sin tomt, att man stänger grisarna ute. 
Jodå, staket är ju enkelt och svindyrt!!


Eftersom grisarna inte längre har respekt eller är rädda för människor, kan jag bara säga att jag inte skulle vilja vara i miljöinspektörens kläder den dagen grisarna skadar någon. Jagar ungdomarna till tågstationen eller jagar hemsjukvårdarna när de cyklar på sina nattliga turer till de gamla. 


Nog med spydd galla ;-)

Om du får vildsvinsskador i din trädgård, stöt på din miljöinspektör. De blir förbannade, men det är nog det enda som hjälper.

Om du kör på ett vildsvin, kör fram 100 m. Häng upp en markeringsremsa för viltolycka eller något annat.  Ring SOS 112 meddela polisen var markeringen sitter i förhållande till olycksplatsen så att eftersöksjägare hittar platsen.
Nationella viltolycksrådet har tagit fram en APP för att anmäla viltolyckor som ger eftersöksjägarna rätt koordinater (Appen heter ”Viltolycka”).

Onsdag, en svinig onsdag, grindarna är stängda och elstängslet påhängt!

1 kommentar:

Gunilla Teckenberg sa...

Ja, vildsvinen har blivit ett stort problem på samma sätt som allt annat som saknar fiender, både växter och djur.

Jag bor i Mälardalen där vildsvinen under många år har varit ett stort problem. De orsakar mängder av trafikolyckor, äter upp och trampar ner böndernas grödor, förstör trädgårdar. Däremot tror jag inte man behöver vara rädd för dem om man inte råkar komma emellan en sugga och hennes ungar.

Här finns en underliggande konflikt, jägarna vill ha mycket byte och en del tjänar slantar på att hyra ut jakträtten. Grisarna matas både sommar och vinter vilket sannolikt gynnar överlevnaden. Kommunen kan inget göra utan det måste till ett nationellt ansvar som klart uttalar hur stor populationen får vara utan att det blir ekonomiska konsekvenser för enskilda. Jägarorganisationerna har hittills motsatt sig all inblandning och fått gehör. De hävdar att markägaren tillsammans med jägarkåren löser detta men hittills har det inte fungerat, grisarna förökar sig i snabbare takt än de skjuts av.

Vi bor mitt i naturen och hägnade in ca 4000 kvm med elstängsel för 6 år sedan, det är det enda som hjälper. Ett staket lyfter de upp hur enkelt som helst om de vill. Vi har även upplåtit vår mark till en ansvarsfull jägare som får komma och gå som han vill och jaga gratis. Under sex år har han skjutit ca 10 grisar och han har suttit här många nätter. Ett annat problem är att inte alla jägare är seriösa och det händer att de skjuter ledarsuggan och då blir det kaos och grisarna sprids åt alla håll. Vildsvinen lever i matriarkat och det är ledarsuggan som bestämmer allt.

Det måste till ett samlat politiskt ansvar på nationell nivå, innan det sker får vi leva med vildsvinen.

Hälsningar
/Gunilla