onsdag 14 mars 2018

Hjärnan och Digitaliseringen


I går var maken och jag i Kalmar och förlustade oss.
Vi käkade burgare på Grilleriet, vi handlade chokladgodis hos Johannas choklad och så var vi på föreläsning. En föreläsning om den moderna teknikens svindlande möjligheter och utmaningar i förhållande till hur vår hjärna faktiskt fungerar!
Mike Florette berättade med inlevelse och humor om hur våra hjärnor påverkas av digitaliseringen.

Forskning har visat att hjärnan ganska snabbt börjar anpassa sig när vi knappar på våra mobiler och paddor. På ett sätt uppdaterar vi hjärnan genom användningen av ny teknik. Men det gäller inte hela hjärnan, de delar som hör till den sk reptilhjärnan är inte lika anpassningsbara, det handlar överlevnad, stressreaktioner och rädslor. De delarna styr våra liv på ett genomgripande sätt och om vi ignorerar det och tror att det räcker med att ha en ”digital strategi” på jobbet uppstår problem.

Fördelen med digitalisering är att vi kan sköta våra relationer på distans, när det behövs. Men, det finns forskning som visar att människors interaktion och projicering på exempelvis sociala medier sker på bekostnad av fördjupad kontakt ansikte mot ansikte. Det här behöver uppmärksammas både privat och inte minst på jobbet. För att kunna ha ett bra och högpresterade team krävs att medlemmarna i teamet kan kommunicera direkt med varandra både med och utan digitala hjälpmedel.


Dessutom fick vi lära oss att det är superenkelt att lura hjärnan, bara genom en sån enkel sak som att le mot en annan människa. Leende möts av leende, glädje smittar lätt.
Det är också viktigt att ändra våra tankemönster, tänker vi positivt blir det positivt :-)
Sen det där med träning, träning ger endorfiner och noradrenalin, det vill säga behaglighets- och lyckokänsla :-)

Ja ni ser ju!
Har ni möjlighet att lyssna på Mike Florette, missa det för all del inte.

Boostad för ett bra tag framöver är det lika bra att ta tag i min inlämningsuppgift i idrottspsykologi.
Ha en underbar fortsättning på resten av veckan <3

2 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Så sant! Så sant!Kraam Pia

HWIT BLOGG sa...

Åh den föreläsningen skulle jag gått på men fick boka av den tyvärr...låter som en skön dag i härliga Kalmar! Vi är faktiskt på väg tillbaka :)
Kram från Titti