torsdag 1 december 2011
Godaste .......
....... skurna pepparkakorna, fyllda med mandel, mmmmmm...... perfekta till glögg, gärna tillsammans med lite ädelost......
1,75 dl råsocker
1 dl ljus sirap
175 gr smör
0,75 msk mald kanel
1/2 msk mald kryddnejlika
1/2 msk mald ingefära
1,5 dl skållad mandel
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Blanda socker, sirap, smör, och kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen åt sidan och låt smeten svalna.
Hacka mandeln grovt och blanda med mjöl och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i sirapssmeten och arbeta ihop till en fast deg. Låt den vila på bakbordet i rumstemperatur i en halv timme.
Forma degen till två rullar och linda in dem i gladpack. Ställ kallt ett par timmar.
Värm ugnen till 175 grader. Skär degen i tunna skivor med en vass kniv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna i omgångar i 7-8 minuter och låt dem svalna på plåten. Förvara kakorna i burk med tättslutande lock.
Receptet är en fri tolkning från Leif Mannerströms Julkokbok, som utöver pepparkakor innehåller en hel drös med smarriga julrecept.
Ha en underbar torsdagskväll. Tjingeling
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar