tisdag 17 januari 2017

Utrensning


Efter en höst med mycket värk och min sega urinvägsinfektion förra veckan insåg jag att det var dags igen! Så nu är det detox som gäller de närmaste veckorna.

I vår familj veckoplanerar vi maten efter arbetstider och aktiviteter. Vi äter varierad kost, jag inbillar mig att den är hyfsat rätt näringsmässigt också. Trots det brukar jag köra min egen variant av två-veckors detox någon eller ett par gånger per år för att jag känner mig så mycket piggare efteråt.

Men tänk på att det inte finns några medicinska bevis för att detox fungerar, eller att vi har slaggprodukter och gifter i kroppen som kan drivas ut genom en detox. Men som sagt, tro kan försätta berg och jag känner mig alltid piggare :-)

Ungefär så här gör jag:

Innan frukost och innan jag duschar, dricker jag ca 3 dl vatten med 0,5 pressad citron i.
Till frukost äter jag yoghurt med granola, 1 kokt ägg, juice, te och 0,5 dl ingefärsshot.

När övriga på jobbet tar nio-fika, dricker jag ca 3 dl vatten med 1 pressad citron, 1,5 tsk spirulinapulver och 0,5 tsk agavesirap.

Till lunch blir det smoothie, grunden är 2-3 dl filmjölk eller mandelmjölk och en banan, sen tillsätter jag ytterligare ca 1 dl bär eller frukt efter humör.

När övriga på jobbet tar halv-tre-fika, tar jag 1 kallt kokt ägg eller någon frukt.

För att inte bli helt odräglig och få megahuvudvärk äter jag samma kvällsmat som övriga familjen, men jag äter mindre och ser till att de kolhydrater jag får i mig har lågt GI.

Mellan målen dricker jag mycket, både vatten och te.

Motion då? Lunchpromenader, gymmet ett par gånger i veckan och någon längre promenad på helgen. Precis som vanligt, med andra ord ;-)


När vi var i Kosta i helgen, hittade jag den här boken som faktiskt gav mig lite blodad tand. Jag är i alla fall inte helt ute och cyklar ;-)
Jag kan rekommendera boken om man är ute efter en kickstart eller en livsstilsförändring. Boken innehåller enkla recept, måltidsscheman, tips och trix. Men det viktigaste av allt är att Ulrika beskriver skillnaden med de olika kostplanerna. 

Usch, det här blev ett långt inlägg om min mat :o 
Det är väl lika bra att jag ger mig i kast med matlagningen istället ;-) Tjingeling

1 kommentar:

Hem ljuva hem sa...

Spännande och nyttigt. Jag har många böcker av just henne. Min senaste handlar om att äta efter sin blodgrupp. Jag har ju kört hennes kickstart i 7 veckor samt är inne på två veckor till med vinterturbo. Känns jättebra och fräscht. Mycket laga mat blir det och planering. Min svaga sida, fniss men jag lär mig. Kraaaam Pia