tisdag 30 juni 2009

Tid, tid, tid.................

.....var tar tiden vägen? Tid är det enda hela mänskligheten har gemensamt, alla har vi 24 timmar per dygn och 7 dygn per vecka. Det gäller verkligen att ta till vara på den tiden man får, men just nu känns det som om någon stjäl min tid....
Ytterst lite av den gångna veckans tid la jag på balkongen en förmiddag med underbart väder. Jag tillhör den delen av mänskligheten som kan vara still en minut i taget. Så jag behövde inte bekymra mig om att bli bränd av solen, precis.

En dag av tiden la vi, faktiskt nästan hela familjen, i Sölvesborg med omnejd. Sonen spelade golf i dagarna tre, så vi tog en av dagarna för att titta på och heja på "våra" spelare.
Passade på att ta en titt på omgivningen också, bla annat "Slottet" som skulle kunna ha varit en fantastisk turist-upplevelse. En herrgårds byggnad, ladugårdar med halmtak som omgärdade en stensatt gårdsplan, park och trädgård med dammar och månghundraåriga bokar och ekar. Allt med en fatastisk potential som kändes bortslösad. Döm själva, detta är utsikten från "slotts-ruinen".

Hällevik, däremot, kändes både genuint och samtidigt turistvänligt. En snabb promenad ut på piren i gästhamnen belönades med en fantastisk utsikt mot havet och Hanö.
Nu har vi en ny vecka med nya utmaningar, dels på jobbet och dels i trädgården.
Tjingeling!



söndag 21 juni 2009

Midsommar har passerat och ny vecka i antågande........

Vad gör man inte för lite myggbett?
Denna enkla boning blev "mitt hotell" natten mellan tisdag och onsdag. Golfklubben arrangerade midsommarläger för juniortjejerna, jag och dottern passade på att få en hel-vaken natt tillsammans med de härliga tjejerna.
Då midsommarafton gav oss en del regn, blåst och kyla , höll vi oss på hemmaplan. Inga grodor runt stången och ingen krans i håret.
Däremot midsommardagen passade vi på att besöka Capellagården och titta på deras härliga odlingar. Jag gillar deras butik, hade kunnat fylla bilen med kryddväxter, men............
Vi for istället vidare upp till Ekerum. Målet var Ekerums konsthall och Kjell Engmans utställning. Helt super! Kan inte bli bättre!
Även TC (Tommy Carlsson, Långasjö) hade några alster, helt underbara oljor. Några riktigt häftiga tavlor av Ronnie Wood (Rolling Stones gittarist och låtskrivare) fanns också hängda.
Vill verkligen rekommendera ett besök om ni har vägarna förbi Ekerum på Öland.

Vi gick ett varv runt klubbhusområdet. De har härliga kryddplanteringar runt nästan hela. Timjan och lavendel runt restaurangen. Ett helt kryddland utanför ingången till klubbhuset. Utanför puben, lavendel och rosor.
Mittemot puben växte några gamla valnötsträd, som jag bara var tvungen att gå i närkontakt med.
På vägen hem tog vi även en sväng förbi Kruzenstiernska gården för att kolla in deras valnötsträd. Valnötsträd blir stora i Kalmar och på Öland! Frågan är nu; Hur stort kommer vårat att bli?
Tjingeling

måndag 15 juni 2009

Tänk.......

..... att det bara är några få dagar kvar till midsommar, tre dagar närmare bestämt.


Gräslöken får agera symbol för midsommar, den är för många ett måste på matbordet tillsammans med färsk potatis, gräddfil och matjessill.
Själva har vi inte bestämt vad vi ska göra, bara att vi ska vara tillsammans i familjen, äta god mat och göra något kul.

....... att vädret fortsätter att spela oss sina spratt, dagen har bjudit på en blandning av sol och regn.

....... att svenskorna fortfarande kan. Grattis Anna! Vilken skräll, Anna Nordqvist vann LPGA-mästerskapet i natt.

C U

söndag 14 juni 2009

Baka och trädgårda.....

...... ordet trädgårds-arbete har en negativ klang tycker jag. Gardening låter så lustfyllt!

I dag kom sommaren tillbaka, eller i alla fall solen. Man fick hålla rejält i hatten för det har blåst rejäla nord-västliga vindar.
Det märks att dottern är hemma igen , idag bakade hon en smarrig tosca-paj till efterrätt.
Även jag tog ett tag i bakbunken , passade på när son och make var på golfbanan, det blev både kardemummabullar med kanel och ett stort lantbröd. Under jästiderna passade jag på att småfixa i trädgården, snyggade till lite gräskanter och tog bort lite malplacerade växter (typ ogräs).
Gick en runda med objektivet och hittade ännu mera rosa fluff, detta utanför växthuset. Men bara ett litet tag till, sen åker sekatören fram även här. Då blir det en mer grön och lime-färgad matta under rosor och buddleja.
Honungslökarna är nu fullt utslagna och gör sig faktiskt bättre mot det purpurfärgade än jag hade föreställt mig. Ska definitivt sätta fler till hösten. Nu längtar jag till fläderblommorna!

C U


lördag 13 juni 2009

Jorgdgubbar & vanilj.......

....... finns det något godare? Familjens favorit i jordgubbstider är en mandelpajbotten fylld med hemgjord vaniljkräm och överöst med jordgubbar.
Trots det ihållande regnet är jordgubbarna fortfarande relativt goda, inte så söta men ändå.
Vi har fått oerhört mycket regn och det har inte varit speciellt varmt. Men så länge vi kan trösta oss med jordgubbar får väl livet ändå betraktas som OK.
C U

fredag 12 juni 2009

Skolavslutning nr 2....

...i går var det skolavslutning nr 2 i familjen. Dottern hade sista dagen på andra året i gymnasiet. Vi brukar alltid försöka göra något speciellt den dagen och det fick bli en tripp till Kalmar.
Entren på norrsidan, köksingången, visar sig i ett rosa fluff, skuggbräckan står i full blom. Väldigt likt en rosa bakelse, egentligen inte min stil men snart klipps blommorna bort och det gröna och vita framträder igen.

Bakom allt fluff finns bla några ljuvliga hosta, en perenn fuschsia med de mest bedåradande vita tårarna till blommor och givetvis lite olika låga gräs mm mm.
C U

tisdag 9 juni 2009

Var tog sommaren vägen......

........ någon som vet? Ena veckan 30 grader och nästa knappt 12 grader och snålblåst med regnet i luften. Inget som min trädgård eller växthus gillar. Inte jag heller för den delen!

När jag ledsnar på vädret eller blir allmänt uttråkad brukar jag trösta mig med en av mina passioner, nämligen att baka. Jag bakar helst matbröd, men kan även kosta på mig en och annan kaka eller muffins. Många av mina recept hittar jag på nätet, två av mina favoriter är Pain de Martin och Bagarstugan.
Mina ingredienser är i första hand närproducerade utan tillsatser eller ekologiska, av både hänsyn till smaken men också miljön. Jag bakar matbröd oftast på surdeg och jäser dem i jäskorgar och gräddar på en gotländsk kalkstenskiva. Bröden får en ordentligt knaprig skorpa, ett saftigt innanmäte och fantastisk smak.
C U

måndag 8 juni 2009

Lyckeby river by night.....

.....alla vackra bilder har sitt pris. I morse skulle dottern infinna sig i skolan 03.30 för vidare resa till Berlin. Soluppgång över Lyckebyån går inte av för hackor!
Hann både sova och jobba en stund före nästa aktivitet...
Juniorgolf på Emmaboda golfklubb. Vi börjar närma oss terminsavslut även för juniorgolfen, vilket innebär läger nästa vecka med övernattning i militärtält. Kommer att bli skoj om vi inte blir uppätna av alla knott och mygg.


C U

söndag 7 juni 2009

Golf hela dagen.....

... upp i ottan, packa in hela familjen i bilen och köra de 13 milen till Ölands Golfklubb, klubben med fri dropp för orkideer.
Vi var anmälda i två "bästbollar" och hade starttiderna efter varandra. Jag och maken drog det längsta strået idag och slog ungdomarna med 3 poäng.
Vi hade en dag med sol från en nästan klarblå himmel, men tyvärr bara 12 grader och ordentlig blåst. Banan var i bra skick och en massa ängsnycklar i full blom (vill ha :-)).
Öland har ännu inte "öppnat" för säsongen och gårdsbutikerna var stängda när vi vände söderut igen. Ordentligt urblåsta körde vi de 13 milen hem igen. Hela familjen tillsammans, en hel dag, det är Livskvalité!!

C U

fredag 5 juni 2009

Student...........



....... igår passerade sonen en milstolpe i livet och tog studenten tillsammans med sina 50 skolkamrater. Vädrets makter var med oss och gav oss en fantastisk dag full av sol och glädje. Efter sedvanlig tur runt "central-orten" bjöds sonen en ståndsmässig åktur hem i sina drömmars bil. (tack H för din insats!) Väl hemma bjöds det champagne på trappan och en buffé dukades upp i matsalen för nära och kära.


C U


tisdag 2 juni 2009

Högsommarvärme......

.... phuh! Vilken värme, 28 grader och inte ett moln i sikte. Tungt att bära allt vatten som ska ut, men samtidigt "tvungen" att ta minst en daglig runda runt alla planteringar, krukor och växhus.
Men jag ska inte klaga, det är alldeles underbart så länge det varar! Allt går bara så fort, allt för fort hinner inte med att dokumentera.
Alliumbollarna är helt utslagna, honungslöken spricker i racerfart. Snart slår även purpurflädern i bakgrunden ut.

C U