torsdag 22 februari 2024

Ljusterapi i glashuset


Vad jag är glad för det där lilla glashuset, ja även det ännu mindre som vi hade innan :-)

Vi har haft väggväxthus sen slutet på 1990-talet och 2019 var året då vi äntligen kunde byta ut det lilla växthuset (typ 4-5 kvm). 
Vi hade suktat efter ett större och bättre isolerat hus länge, men inte riktigt fått till det. Varken det ekonomiska eller hur det skulle kunna monteras. 
Jag sparade och sparade till det äntligen blev läge att börja leta efter ersättare. Efter att ha kollat och mätt, kollat och mätt igen, bestämde vi oss för Euro-Serre Midi 8,4 kvm från Willab Garden (så klart). Vi valde säkerhetsglas i väggar och dubbeldörr med polykarbonat i tak. Vi har två vädringsluckor med automatisk öppning.
Växthuset är byggt över en källartrapp, vi kan alltså utnyttja den extra takhöjden längst ner vid dörren (syns till höger i bild). Dessutom står växthuset ovanpå intaget av fjärrvärmen till huset :-) Win win!!


Eftersom växthuset delvis är uppvärmt av spillvärme och dessutom står mot utsidan av vårt uppvärmda hus/källare, får vi lite gratis värme på vintern. För att vara på den säkra sidan isolerar vi alltid glasskivorna med tjock bubbelplast. För att skjuta till det där lilla extra, om det blir svinkallt, har vi en värmare som gör att temperaturen inte sjunker under ca 5 grader. 
Värmaren använder vi faktiskt året om, på sommaren ser den till att hålla rörelse på luften.


När våren kommer flyttar jag in en drivhustunnel för att kunna driva plantorna som vuxit ur fönsterbrädorna i matrummet ;-)
Drivhustunneln har värmematta med termostat för att säkerställa att plantorna inte fryser nattetid.

Ledlysrampen är ny för året, ett test kan man kalla det. 
Om det faller väl ut, kommer det att sättas upp ytterligare en eller två för att säkerställa en ljusare övervintring av växterna som boar över i växthuset.


Den här gråa, trista våren kan jag knappast tänka mig ett skönare ställa för ljusterapi än vårt lilla glashus.
Så skönt att ta med ett fårskinn, stickning och en podd!


Fikonträd och blommande rosmarin ger hopp om en kommande vår.

Ha en fortsatt fin vecka <3

1 kommentar:

HWIT BLOGG sa...

Mysigt där ute i ditt glashus! Och härligt att se lite "grönska" där...
Ja nu får gärna våren skynda på lite!
Kram från ett grådisigt Öland & Titti