torsdag 26 januari 2017

Få ihop vardagen


Det där med att få ihop vardagen är ett gissel för många, framför allt om det finns barn i skolålder som dessutom har massor av aktiviteter.

Eftersom jag är född med en ”fyrkantig” logisk hjärna har planering alltid legat mig varmt om hjärtat, speciellt matplanering ;-)
Jag är väl dessutom en av få som fortfarande använder kalender i pappersformat, men jag vill ha en visuell bild  när jag planerar.


När jag skaffar kalendern för året, börjar jag med att skriva in ”kända aktiviteter”, födelsedagar, ledigheter, klämdagar osv.
Sonens, ofta väldigt udda, arbetstider skrivs in när de är kända, liksom hans tävlingsdagar.
Vi är ju oftast tre i familjen till maten, men de helger/dagar när vi är en, två, fyra, sex eller annat antal, skrivs in så fort de är kända.
Träning, golf eller andra aktiviteter planeras sedan in vecka för vecka.

Genom att storhandla en gång i månaden, ser vi till att frys och skafferi alltid har ett ”basförråd”. Sedan fyller vi oftast på med färskvaror på måndagarna.

Varje helg sätter vi oss gemensamt och planerar upp den kommande veckans mat utefter de förutsättningar som gäller. Vissa dagar ska maten kunna värmas, andra dagar får det ta max 30 minuter och liknande. 
Vi äter i regel ett lagat mål mat om dagen, sonen äter givetvis två. Vi brukar se till att det alltid blir en eller två portioner över från kvällsmaten som antingen kan micras eller värmas på spisen.


Jag ju kan inte hjälpa er med er planering, men för att underlätta matplaneringen för några, tänkte jag från och med lördag att dela med mig av ”Veckans matsedel” på Cat´s bak- och matblogg.

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

4 kommentarer:

Hem ljuva hem sa...

Bra och säkert ekonomiskt också. Jag kan planera, skriva matsedel men sedan så har jag svårt att följa vackans plan. Är inte ensam om att slinka in på ica och onyttighandla annat som inte ska vara. Men sakta och säkert är vi på väg. Fin almanacka. Kraaaam Pia

Hem ljuva hem sa...

Glömde ju skriva att det ska bli trevligt att se dina veckomatsedlar Kram

Rost och rädisor sa...

Här är en till som använder papperskalender och lagt upp det på samma vis. Sen flyter allt på som ett smidigt maskineri.
Ha det så fint
/Anette

HWIT BLOGG sa...

Klart man måste ha en kalender! Eftersom jag har så kort minne så är jag tvungen :) Så skönt med en sån planering...dock skriver jag bara in vad jag måste komma ihåg, maten tar jag dag till dag men det blir spännande att följa din matsedel för mattips för veckan behövs! Toppen!
Ha en fin fredag...
Kram Titti