lördag 2 augusti 2014

Österlenska trädgårdar .....


...... egentligen är det synd att kalla Mandelmanns Trädgård, för just trädgård, det är ju så mycket mer. Det som började med odling och djurhållning för husbehov är numera både restaurang, café och visningsträdgård.
Tyvärr var det alldeles för mycket folk för att kunna fotografera fritt, så det får bli några av mina absoluta favoriter.


Jag är själv fascinerad av att kunna odla "exotiska" växter i vårt klimat, så exoterna och växthusen fick ju givetvis mycket stor uppmärksamhet.
Det börjar närma sig beslut för vinranka och jag vill lova att jag är sugen på en krukad med gammal grundstam, men vi får väl se (den ska ju få plats att övervintra i mitt lilla, lilla växthus).


Grisfamiljen rönte stor uppmärksamhet och det såg riktigt skönt ut att tryna i den svala dyngan.


Peter Englanders skapelse, Apotekarns Trädgård, är min absoluta favorit bland de publika trädgårdarna.
De olika "scenerna" han har regisserat och byggt upp på sin innergård står som förebild för vår egen bakgård hemma i trädgården. Nu förstår ni kanske problemet jag ställs inför ;-)


Sen kan man ju inte låta bli att beundra "trädgårdarna" utanför gathusen i de små samhällena längs kusten, här är det Trampes i Brantevik.
Rosor och stockrosor reser sig höga längs de pastelliga ljusa fasaderna, som vuxna direkt ur gatstenen. Underbart!

Njut av nuet och ha en härlig lördag. Tjingeling ♥

3 kommentarer:

Villrose sa...

Et spennende sted!

Hemma på Sjuan sa...

Vilket mysigt ställe! Och grisen såg ut att ha det skönt ;)
Kram Suss

G:a Affären sa...

Så fina platser ni besökt och jag förstår att du hämtar inspiration. Bara den vackra statyn skvallrar om att det finns mycket där.
Själv känner jag mig som grisen på bilden! Nej min kropp är inte alls längre gjord för hårt kroppsarbete, men jag mår ändå bra av det, mest i huvudet kanske...

Trevlig helg!
Kramar
Cia