måndag 29 augusti 2016

Kultur och industrihistoria


Det är första måndagen efter semestern och dags för lite kultur och industrihistoria.
Har många gånger funderat på varför gamla industrilokaler har en så stark dragning på mig. Men helt ärligt, finns det häftigare fotomiljöer? 
Tänk bara glasbruken med sin heta glasmassa, eller gjuteriet (på min arbetsplats) med sitt flytande järn eller bränneriet i Kyrkeby.

I Vissefjärda ligger Norra Kyrkeby, som faktiskt har och har haft ett fullt fungerande bränneri. Bränneriet startades 1855 och las ner 1971 när staten genomförde en strukturrationalisering av bränneriindustrin.

Bränneriet hade en daglig kapacitet på 3500 liter 50% brännvin. Tillverkningen var säsongsbunden och startade med potatisupptagningen i oktober och pågick fram till mars då potatisen i området var slut ;-)


För driften av bränneriet krävdes det enorma mängder ånga och för ångproduktionen stod en över hundra år gammal ångmaskin.


Potatisen var som sagt huvudråvaran, vid leverans testades stärkelsehalten med hjälp av en stärkelsevåg. Ersättningen för potatisen ökade med stärkelsehalten.


Potatisen tvättades och kokades under tryck, blandades med malt och fick sedan jäsa i de stora jäskaren.


När mäsken jäst ut pumpades den med en ångdriven pump över till mäskkolonnen. Ånga tillfördes underifrån och fick spritångorna att stiga.


Spritångorna leddes över till spritkolonnen där ny ånga tillfördes och de renare spritångorna kyldes och hade då en styrka på 95-96%.


1988 fick hembygdsföreningen bränneriet i gåva av den dåvarande ägaren. En grupp eldsjälar har arbetat som besatta för att kunna starta upp bränneriet igen.

2000 blev bränneriet förklarat statligt byggnadsminne med motiveringen: "Bränneriet är ett fullständigt unikt industriminne. Därutöver har mangårdsbyggnad, ekonomibyggnader, park och trädgård mycket höga kulturhistoriska värden. Sammantaget är det industri- och teknikhistoriska värden och inte minst det upplevelsemässiga värdet som gör Kyrkeby till en synnerligen märklig miljö så att det nu blir byggnadsminnesförklarat" 

2005 kom sedan första omgången av Kyrkeby Citron, nu väntar vi på nästa ;-)

Ni som orkat läsa ända hit, önskar jag en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

3 kommentarer:

HWIT BLOGG sa...

Ja vilken härlig miljö...ruffigt och intressant historia, det gillas! Jättefina bilder som vanligt!
Önskar dig den bästa av tisdagar.
Kram från Titti

Meta sa...

Vad intressant verkligen en härlig historialektion. Då finns det två anledningar att åka dit.
Tack för denna berättelse.
Ha det gott
kram Meta

Rost och rädisor sa...

Så spännande med bryggeriet och tack och lov för eldsjälar som tar sig ann och lägger ner alla timmar, ger liv åt lokalhistorian. Förundrad över att bränneriet varit igång så långt in i modern tid.
Nu har jag inte koll på väderstrecken riktigt i Visserfjärda... liggerdet mot Emmaboda eller åt Torsås? Har alltid beundrat en timrad lagerbyggnad med små gluggar och luckor nånstans på vänster sida när man passerat ån vid kyrkan från centrum sett, gissar att det varit sädesmagasin. Har den med det hela att göra?

Allt gott
/Anette