torsdag 11 augusti 2016

Road trip på norra Öland


Med tre oplanerade veckor kvar av ledighet blir det väldigt enkelt att välja sysselsättning efter väder. Egentligen hade vi tänkt oss att spela golf .......
Men vi valde istället en utflykt till norra Öland, som omväxling. Varje gång jag kommer upp ovanför Borgholm, kommer jag ihåg varför det var länge sen sist ;-) Men jag ska vara rättvis, det finns några riktiga höjdare även norrut.

Blå Jungfrun, eller Blåkulla som ön kallas, kan man åka till från Byxelkrok. Nu var inte vädret så pass att jag ville sätta mig i en liten båt och gunga ut dit. Men den är fin på håll också :-)


I Byrum finns de omtalade raukarna. Inte jättestora, men det är otroligt att se vad vädrets makter kan göra med kalkstenen på några år.


Med hjälp av White Guide hittade vi till Café Haget, strax söder om Byxelkrok. En underbar liten pärla, i en talldunge, precis vid stranden. Caféet har endast öppet under turistsäsongen och man får vara beredd på att det är mycket folk om det är bra väder.
Caféet ligger i en gammal lada som tidigare varit konstnärsateljé. Bredvid caféet ligger keramikverkstaden som förser caféet med de underbaraste kaffemuggar man kan tänka sig.


Vi tog varsin macka till lunch och givetvis var vi tvungna att testa deras omtalade bullar också. Mackan var supergod, brödet dock en liten besvikelse. Bullarna...... jag har ätit godare. Men kaffemuggarna och miljön gjorde liksom allt!


Vädret med sina 17 grader och snålblåst lockade inte till några bad eller andra utomhusövningar, vi körde istället söderut och bitvis längs den gamla kustvägen.


Gamla kustvägen kan jag verkligen rekommendera. Det gäller bara att vara inställd på att det är smalt och bitvis riktigt dålig grusväg. Men så värt en biltvätt! 

Vägen slingrar sig längs strandlinjen, förbi gamla stenindustrier och fiskelägen, förbi de mest fantastiska och galna sommarhus man kan tänka sig.


Efter vår road trip checkade vi in på Hotell Borgholm, men mer om det i morgon :-)

Ha en fortsatt härlig vecka. Tjingeling

2 kommentarer:

Hem ljuva hem sa...

Åhh det var längesedan vi var på norra Öland. Just den där gamla vägen är fantastisk. Minns att jag trodde att vi var på fel väg då och då. Kraaam Pia

Meta sa...

Öland har mycket att utforska. länge sedan jag var dr men jag känner igen mig på dina bilder. <det var inget café där då.
Ha det gott och njut lediga dagarna
Kram Meta