lördag 29 juni 2024

Skörd under valnötsträdet


Jahaja, nästan precis som vanligt, gick det utlovade regnet runt vårt lilla sydöstra hörn och vi fick endast någon millimeter :o

Har vågat mig på att skatta lite av vår nyplanterade rabarber, så sugen på att testa rabarber med lite lägre oxalsyra än vår gamla.
Har även börjat plocka tomater både i växthuset och utomhus.
Sockerärter och ärter mognar på i rask takt efter sen vi blev av med mössen i pallkragarna.


Tyvärr får vi pistillröta på de svarta tomaterna inne i växthuset, de fick det även utomhus förra året. Det blir nog tyvärr så att vi slutar odla den tomatsorten även om det är en av de godaste jag ätit.
De stora frilandstomaterna spricker och möglar, men vi får väl se om det är väderväxlingarna som är orsaken till det.


Under valnötsträdet växer det mesta på trots att vi har superinvasion av sniglar, jakt vareviga kväll och järnsulfat utlagt.


Allt går inte som tåget i bärkragarna, vårt fina rödvinbärsträd har torkat in och vi får nog ta bort det. Däremot blir det, precis som förra året, mängder av blåbär :-)


I odlingskragarna är jag nog inne på tredje eller fjärde omgången med plantor. Alla tidigare har blivit uppätna av de slemmiga kräken. Nu är det järnsulfat utlagt, både fiberduk och kålnät pålagt. Jag har upptäckt att sniglarna inte trivs på torr fiberduk och hos mig verkar det kunna fungera som barriär.
Jag vill inte göra några större jobb med pallkragarna då de är inne på sista året. Nästa år blir det till att snickra kraftigare lådor som ska placeras ovanpå dubbel spärrduk och sen fyllas med siktad jord från de gamla kragarna och massor av gödsel från svägerskans gödselplatta.


Växthuset står på vid gavel och är försett med fiberduk som skuggning, endast en liten lucka är fri för att solcellerna till bevattningen ska få tillräckligt ljus :-)

Den röda rosen är en 'Flammentanz', oerhört enkel klätterros att ha att göra med. Tyvärr har den ingen doft!


Utanför växthuset står, precis som vanligt, de underbara zinkkorgarna med chiliplantor. Det nya för i år är att det bara är jalapeno.


Mellan jalapenokorgarna och luktärtstornet stoltserar två helt "knäppa" tomater. Jag såg dem redan förra året hos en del och fick tag i frön i år. Den heter '1000 & 100' och ger mängder av små tomater. Ni ser ju tokblomningen!


Även på den andra sidan om dörren står en zinkkorg med jalapeno, de har var översållade med löss i april och åkte ut i förtid. Jag köpte rovkvalster och satte på locket på lådan och det verkar ha fungerat.

I växthusets skydd, kanske lite för skuggigt, står vårt lilla fina fikonträd.


Det verkar ha varit ett vinnande koncept att ha fikonträdet i växthuset under vintern, plocka ut det med fiberduk som skydd och ställa det i lä från växthuset. Fikonträdet, litet som det är har nog 30 fikon på G :-)

Lördag och sommaren fortsätter.

Ha en fin fortsättning på helgen <3
 

Inga kommentarer: