fredag 3 maj 2024

Under valnötsträdet


Under valnötsträdets krona är skönt att vara, i alla fall snart. Än så länge är inte bladen så stora, men det går fort nu.


Går man längre från trädet ser man inte att bladen börja komma, men allt annat är väldigt grönt.


Påskliljorna sjunger på sista versen, följs av narcissen 'Thalia' och de okända tulpanerna ;-)


I den motstående rabatten är det mest gröna blad plus en och annan tulpan.


I köksträdgården har jag tagit bort en drivhustunnel och flyttat den andra. Nu sitter den över två rader med silverlök som dessutom är täckta med halm.


Första sparrisen är skördeklar!
Lagom att plocka varje dag och sedan spara undan till några middagar i veckan. Blir kanske premiär någon gång nästa vecka <3


Växthuset är varmt så in i hoppsan, dörrarna står på full gavel från förmiddag till sena kvällen. Men det är snudd på att tomater och gurkor vantrivs i värmen. Funderar på att sätta skuggväv längs hela sidan.


Avslutar med en statusrapport om muren vs murgrönan. 
Vi har lite kvar, men jag kan redan säga att vi efter mycket slit kommer kunna besegra murgrönan.
När muren och plattorna framför väl är rena från murgröna och dess rötter blir det dags för lite konstruktionsarbete innan muren ska slammas vit. Det kommer bli så bra!

Fredag och samhället stinker av gödsel :o
Misstänker att någon av de kringliggande bönderna har varit ute och spridit på någon närliggande åker! Det visar bara på att vi har en levande landsbygd och chans till fortsatt öppet landskap!

Ha en fin avslutning på fredagen och en bra start på helgen <3

torsdag 2 maj 2024

Välja och prioritera


Sommarblommor är ändå relativt snabba upp. Lövkoja, Zinnia och Lejongap (från höger till vänster) en vecka efter sådd. Zinnia-plantorna är definitivt redo att flytta bort från värmemattan och lövkojaplantorna är snart redo. De ytte-pytte små lejongapen får nog stå kvar ett tag till.


Så snart det blir ledig plats på värmemattan är det dags för nästa sådd. Nu gäller det att välja rätt bland de fröerna som blivit prioriterade för året.


Jag kommer inte att få plats med all sallad jag vill odla, så det får bli att sålla riktigt hårt. De ska däremot inte stå på värmeplatta, snarare tvärt om :-)


Jag har kvar en sorts praktvädd som jag väldigt gärna vill prioritera. Sen är det ju de olika sorterna med grönkål, de tänker jag mig blanda med blommor för att förvilla sniglarna :o Jag vet att det fungerar med röd grönkål i alla fall.


Sen är det ju västeråsgurkorna, vit och grön. Majs? Tveksamt just nu.
Squsch? Absolut. Likväl som melon till växthuset.
Haricot vertes längs kastanjestaketet? Morötter och betor?

Jag får helt enkelt se vad som får plats i pallkragarna och vad som går att odla på friland.

Torsdag och jag tar en dag i taget, prioriterar återhämtning på mer än ett sätt.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

 

onsdag 1 maj 2024

Sköna maj välkommen


Det där med att driva glasrabarber är inte helt lätt när vi fick den kallaste april på bra länge.
Men nu så, med maj kom värmen och det blev lönt att glänta på murarbaljan.


Ja, inte var det många rabarber, men några i alla fall.


Så pass mycket att vi fick knäckig rabarberpaj med en hint av kanel lagom till fika 1:a maj.


Även sparrisen börjar titta upp både här och där i köksträdgården. Eftersom värmen verkar stanna ett litet tag kanske vi kan få första egna sparrisen till nästa helg <3

Jamen onsdag, en ledig onsdag för min del, men det betyder att det är arbetstorsdag i morgon igen.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 29 april 2024

Äntligen utomhusliv


Äntligen!
Äntligen bjöd vädrets makter på en helg som inbjöd till utomhusliv, både i trädgården och på golfbanan.

Känner ni igen Mumindalens svarta troll Stinky (fast grön då)? 
En del kallar murgröna vacker eller rent av trollsk. Jag kallar den helt enkelt invasiv! Så här såg det ut i mitten på mars, innan jag gick bananas.


Halva muren och en stolpe är numera synlig och snart är, för hoppnings vis, murgrönan ett minne blott. Vissa stammar är lika kraftiga som mina underarmar :o Med andra ord är fajten ganska tuff!
Vad som ska ske här vid muren i framtiden håller jag på ett tag till ;-)


I helgen fick även några växter flytta från växthusets värme till ett mellanrike på altanen. Relativt solskyddade av markisväven som syddes upp förra året


Jag hoppas att även sichuanpepparns skira blad klarar blåst och sol lika bra som rosmarinbuskarna.


Några av blomplantorna har också fått flytta ut, men här är mellanstationen en planteringslåda med genomskinligt tak.


De första luktärtsplantorna har flyttat ut. De senast sådda också i planteringslåda med huv, de äldsta i planteringslåda utan huv respektive kruka :o


Jag satte helt sonika ut några av dem i kruka, det får bära eller brista. Det brukar fungera då de är relativt frosttåliga.

Måndag och den här veckan går vi från april till maj.
Ha en fin fortsättning på veckan <3

fredag 26 april 2024

Vårtecken från sydöstra Småland


När jag tittade på sociala medier i morse blev jag väldigt tacksam för att jag valt att bosätta mig i den lite sydligare delen av landet och dessutom nära lite större vattensystem :-)
Frost javisst, men där stoppar det (i alla fall för nu).

Lite raskt över till vårteckenen som trädgården, trots allt, orkar uppvisa. Grönt gräs och stundande gräsklippning i helgen. I alla fall de delar som inte har blommor, dvs väldigt liten andel ;-)


Rabatterna framför växthuset är lite spännande ;-)
Nyplanterade eller gamla tulpaner?
Stämmer inte med några bilder jag har på lökförpackningarna i alla fall. Detta skulle vara 10 st 'Silk Road' ur Blomsterlandets "Exklusiva" serie, men vad det är har jag ingen aning om. Dessutom satte jag även 15 st botaniska Tulipa 'Clusiana' + 5 st vita balkansippor som lyser med sin frånvaro. Även de från Blomsterlandet.


Irabatten mitt emot tittar Kungsängsliljorna upp, men bara på ett enda ställe. Har nog satt hundratals i trädgården genom åren, men de verkar inte trivas, eller så blir de uppätna. Men jag är tacksam för de få som visar sig, de är så himla vackra :-)


De här tulpanerna tror jag att jag satte för fem år sen :o Första gången de blommar och jag tror att det är 'Polychroma' men det får visa sig när blomman slår ut.


Jag tror att det här är botaniska tulpanen 'Tarda', de växer verkligen klustervis efter några år. Får nog dela dem till hösten.


Om vi fortsätter till tomtens södra gräns och avenbokshäcken <3 Finns det någon härligare än de ljust, ljust gröna bladknopparna på avenbok. Skulle väl vara löven då!


I norr hittar vi persikoträdet 'Riga', full av knopp och vi håller koll på den dagligen. Beredda med penslar och fiberduk :-)


Ett av de allra tristaste vårtecknen, magnoliorna. Snyft!


Avslutar med rabatten som inte finns, eller den vi grävde upp i höstas eller snarare trodde att vi grävde upp. Vi får en ny chans efter blomningen :-)

Fredag och vi har inga riktiga vårtemperaturer, men vårtecken ändå.

Ha en fin avslutning på fredagen och en bra start på helgen <3