måndag 8 december 2025

Kläder för årets gran


Jag har sorterat bland julgransdekorationerna. Årets gran kommer i huvudsak att kläs i en blanding av guld, rött och grönt.


De finaste antika dekorationerna kommer att hamna en bit upp i granen. Så pass högt att små ögon kan beundra dem utan att de når dem med fingrarna.


Där små barnfingrar når blir det plastdekorationer, vi vill ju ha en fin gran utan att någon ska behöva göra sig illa.

Måndag, ny vecka med nya möjligheter. De två sista luckorna till överskåpen blir klara i början av veckan, sen röjer vi av målarverksta'n och omvandlar den till en julverkstad :-)
Vi är inte helt färdigmålade så efter julhelgen blir det nya tag med målningen igen.

Har du funderat på någon julgran, eller blir det något som löser sig närmare jul?

Ha en härlig fortsättning på veckan <3

söndag 7 december 2025

Andra ljuset brinner


Vi ser i andra ljuset en stjärna underbar,
som ger på tidens gåta ett evighetens svar


Oj vad tiden går, andra ljuset är redan tänt.

I går var vi på Öland för att hämta årets julskinka och lite andra gotter till julbordet. Det känns skönt att ha det avklarat innan den värsta julrusningen börjar.
Öland bjöd som vanligt på ett underbart ljus, vi avnjöt även en vaniljfylld saffransbulle från Fredrik's med havet som enda utsikt <3


I dag är det städning och målning av köksluckor som gäller. Maken passar på att vara ute i gråvädret, Ytterligare någon ljusslinga ska få komma upp i trädgården.


Söndag och jag njuter av att ha tänt det andra adventsljuset.

Ha en ffin avslutning på andra advent och en fin start på den nya veckan <3

fredag 5 december 2025

Det dukade bordet i advent


Alltså, hur fin är inte Swedish Grace Winter?
Jag älskar Rörstrands porslin. Sen kan jag väl tycka att det är synd att de flyttat tillverkningen till Asien. Porslinet är tjockare och det är ojämnare i kvaliteten.
I just Winter servisen spelar det egentligen inte så stor roll, mer än känslan då.
Men för Ostindia servisen blir det katastrof! Mina gamla tallrikar är så mycket finare än de nya :o


Men nu var det ju inte Rörstrands tillverkningsbeslut det skulle handla om, utan hur jag dukar i adventstider :-)
Jag plockar fram winter-servisen lagom till första advent, sen använder vi den dagligen fram till trettonhelgen.


När julen försvinner ut packas servisen åter in i skåpet och Ostindia åker åter fram som vardagsservis.
Ni som känner mig, vet att jag älskar att blanda nytt med gammalt, för att få lite liv i det hela.
Till vardags är det retrobesticken som används, ibland kan även nysilverbesticken åka fram. Lite beroende på mat och humör. 


Julduken är ny för i år. Glad för att jag hittade en som passar vårt bord, jag var så inställd på Chamois nya vinröda duk, men de fanns definitivt inte i våra mått.
Vårt bord är avsett för 10 personer och är 110 cm brett, 270 cm långt och rundade ändar. Det gör att buken behöver vara 150 x 300 cm för att inte ge för mycket överhäng, den ska ju inte användas som servett eller kunna dras ner av misstag :o
Jag hittade duken i perfekta mått hos Leila, och till ett betydligt humanare pris :o

Fredag och jag kämpar med att hålla ögonen öppna, efter fyra dagar i rad med migrän, är jag inte så jäkla kaxig om jag ska vara ärlig.

I dag blir det vila, med en kopp te eller kanske en finkaffe. Den som lever får se!

Ha en härlig avslutning på fredagen och en fin början på andra adventshelgen <3

tisdag 2 december 2025

Kompostera mera och snyggare


Vi varmkomposterar så mycket vi bara kan, så länge vi bara kan. Blir det tillräckligt kallt, så att aktiviteten avstannar i komposten, går vi över till bokashikompostering istället.
Eftersom vi alltid, alltid, har en hink/låda på diskbänken, för just komposten, ledsnade jag på vår gamla (stinkande) plastlåda. Jag beställde helt enkelt en hink avsedd för kompost.


I den snygga emaljhinken är en lite mindre svart plasthink, som dessutom kan diskas i maskin. I locket sitter det dubbla kolfilter så att vi dels slipper lukt och dels slipper fruktflugorna. Win-Win på den!


Hinken rymmer tre liter och är precis lagom för oss att tömma ett par gånger i veckan.
Burken bredvid är väl också en slags "kompost", det är urslagshinken för kaffepuckarna från espressobryggaren. Under sommaren kan vi tömma puckarna separat i rabatterna, under vintern åker de i komposten.

Komposterar du hushållsavfall? Hur hanterar du komposten i köket?

Ha en underbar fortsättning på veckan <3

måndag 1 december 2025

Välkommen december


Ny vecka, ny månad, 1:a december och nedräkningen till jul har börjat <3
Jag är precis som ett barn, längtar, längtar till jul och min bästa tid är nu!


I köket räknar vi ner dagligen med ett kalenderljus, i år har jag faktiskt gått tillbaka till det klassiska kronljuset från Liljeholmens.

En pralinkalender fick det också bli :-)
I Vissefjärda görs några av Sveriges godaste chokladpraliner. Vissefjärda café är alltid värda ett besök om ni har vägarna genom Vissefjärda!


Jag har även öppnat första lådan i min Zetas kalender. Fem fina glaskulor att hänga i ett ris så snart det kommer på plats :-)

Hur räknar du ner till jul (om du gör det förstås)?

Måndag, ytterligare ett par nymålade dörrar sitter på plats och nästa par ligger för målning. Phui!

Ha en härlig fortsättning på veckan <3