söndag 12 januari 2025

Med visst vemod


Så var den här julen slut!

Med vemod packar jag ner det resterande pyntet, jaaa förresten inte allt..... :o
Några stora stjärnor sitter kvar i fönstren. Två av dem tas ner i morgon, en tas ner när belysningen i köket är fixad och den fjärde sitter uppe året runt :o


Kulorna i matrumsfönstren åker också i morgon, jag behöver ju stegen för att nå taket. Samma gäller för stjärnorna.


Javisst ja, löparen får jag också fixa i morgon!

Alltså, det är minsann inte lätt att få ner allt pynt. Jag kommer säker på något som jag glömt om ett par veckor eller så.


Söndag, en helt underbar vintersöndag med sol. Skönt efter snöstormen!
Det fick bli lite golfträning i studion på förmiddagen, därefter fixade maken undan snön medan jag lagade lite husman.

Ha en härlig start på nya veckan <3

fredag 10 januari 2025

Julens sista och årets första


Nu kommer de!


Amaryllisarna jag köpte i mitten av december och var orolig att de skulle slå ut för tidigt.


Så blev det inte nu, utan vi får njuta av de mörkt röda amaryllisarna utan en massa annat rött runt omkring.


De två lökarna producerar tre stänglar vardera och jag ser verkligen fram mot blommorna. 


När granen åkte ut fick vi tillbaka en del av vardagsrummet och kan möblera lite mer luftigt. Att det sedan är lite trångt borta vid glasdörrarna, med grind dessutom, beror på ett litet barnbarn med långa armar som inte bör äta av blomjorden <3


Ja, ja, dammsugaren står alltid framme det bjuder jag på!

Fredag och första arbetsveckan efter jul är till ända, nu väntar ett träningspass och lite andra aktiviteter för återhämtning.

Ha en härlig avslutning på fredagen och en bra start på helgen <3

torsdag 9 januari 2025

Nu groddar vi igen


Alltid till vårvintern! 
Så fort vi har passerat nyår blir jag sugen på alfalfagroddar, groddar till maten, till sallad och på macka.
Dags att sätta fart och det går faktiskt ganska fort, en vecka ungefär.


Efter att ha groddat med glasburk och linnetyg i många år, har jag införskaffat en groddburk med nät i locket. Det gör det så mycket lättare att skölja groddarna och få vattnet att rinna av.


Jag sköljer mina frön ett par, tre gånger innan jag lägger dem i blöt 12-24 timmar, beroende på om jag kommer ihåg dem eller inte ;-)


Tömmer av vattnet och sköljer dem, tömmer av vattnet igen och ställer den upp och ner, vattnet självrinner ur burken på det viset.

Har man ingen groddburk med ställning går det lika bra med en glasburk med ett linnetyg fäst med ett band. Ställa den upp och ner går ju bra i ett diskställ eller liknande.
Sen finns det andra typer av groddboxar också, det är bara att googla lite.

Torsdag och jag ser fram mot groddar nästa helg :-)

Ha en fortsatt fin vecka <3

onsdag 8 januari 2025

Boktips


Jag vill inte påstå att jag är någon storläsare direkt, jag har svårt att hålla en story i huvudet sen min utmattning. Däremot älskar jag mat- och trädgårdsböcker.

"Happy Food" av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart är en riktigt bra bok om kost och hälsa. Jag blev även glad eftersom den bekräftade att vi äter bra mat!


Senaste inköpet är Paul Svenssons "Frukt & Bär A-Ö" som kan ses som en fristående fortsättning på "Grönsaker A-Ö". Böckerna innehåller både odlingsanvisningar, hur man smartast tar tillvara på frukt/grönsak samt recepet. Perfekt kombo!


Nu laddar jag upp för att lära mig allt om frukt och bär så att jag verkligen tar hand om det vi odlar på bästa sätt.

Redan onsdag och den tyngsta delen av första arbetsveckan är avklarad.

Ha en härlig fortsättning på veckan <3

tisdag 7 januari 2025

Belyst eller upplyst


Lovade ju att återkomma med lite bilder på belysningen i trädgården.
Vi fick köpa en hel del nytt i år eftersom de gamla  riktigt ville vara med längre. 
Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu är det samma färg på belysningen på räcket som runt köksträdgården och på hagtornsträdet.


Den fina kransen blev ännu finare med lite lampor.


Valnötsträdet är belyst underifrån med spotlights som monterades under förra senhösten.


Jag tycker det är mysigt att lysa upp lite i trädgården under den mörka årstiden, vi fokuserar på det välkomnande och det vi ser inifrån :-)

Så här vitt och fint, som det var igår, är det inte efter nattens regn. Blåsten under dagen förvandlade den sista snön till samma brun-gråa massa som innan. Kvar har vi bara snöhögar och lite is :o

Tisdag och vi slapp undan det värsta ovädret.

Ha en fortsatt fin vecka <3

måndag 6 januari 2025

Förbereda för vardag


Då är vi där, sista lediga dagen den här julen. 
Ledigheten var välbehövlig efter en intensiv höst, där jag dessutom försökte anpassa mig till att återkomma från en utmattning (det var inte lätt, måste jag tillstå).


Jag har packat min nya, fina, laptopväska. För en gångs skull en personlig sådan i stället för de fula, likformiga som företaget erbjuder.
Letat fram och laddat mobilen, letat fram inpasseringskort och årets obrutna kalender.
Japp, jag kör papperskalender även på jobbet :-) 
Kontroll och planering är ett av mina verktyg för att göra vardagen enklare.


Hemma sköter vi också vardagen med hjälp av en kalender, som alltid ligger framme på köksbordet.


Inför varje vecka fyller vi i var vi jobbar, vi varierar mellan hemmakontoret och kontoret hos arbetsgivaren. Vi sätter upp eventuella aktiviteter, städschemat, till sist bestämmer vi luncher och middagar.
Jag har planerat på samma sätt sen jag flyttade hemifrån vid 18 års ålder och skulle inte klara mig utan. Hur ska man veta vad man ska handla om man inte vet vad man ska äta?

Söndag på en måndag, kyrkklockorna ringer och jag planerar för att återvända till vardag igen.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

lördag 4 januari 2025

Dansa ut granen


Efter långdans åkte så granen ut, och lämnade drivor av barr efter sig :-)


Men innan vi dansade runt granen var vi ute i snön en stund. 


Även lille Olof fick testa pulka för första gången. Välklädd och med bälte.


Ett riktigt yrväder i snöväder <3
Minsta lilla backe blir ganska stor i en 3,5 årings ögon.


Vi promenerade ett varv runt kyrkan, bara för att ljuset var fint och att det är så vackert på udden.


Efter snöleken, blev det varm choklad, granen dansades ut och pepparkakshuset raserades.


En lycklig kille åt sin första maränggran.


Medan syrran gav sig i kast med kristyren.


Efter all lek, dansande och godis blev det traditionsenliga frikadeller med pasta (för de som orkade).

Lördag och granen har dansats ut med buller och bång <3

Ha en fortsatt fin helg <3

fredag 3 januari 2025

Det är nu det börjar


Nu börjar planerandet av odlingsåret 2025 <3
Året då det ska odlas blommor, på beställning dessutom. Hua!
Det gör mig lite mörkrädd, naturen kan man ju aldrig styra. Men vi gör så gott det går. Funkar inte den ena, så funkar väl annat, tänker jag.


Grönsaker ska också odlas så klart, mellan vitlöksraderna :o
Japp, de nya högbäddarna är redan fulla med vitlök och scharlottenlök.
Sedan har jag ju två pallkragar, men de går bara att använda till vintersådd och tidig skörd, innan löven kommer på valnötsträdet.


Utanför växthuset kommer det att vara tomater och chili med betoning på tomater.
I växthuset..... gurka i alla fall. Kanske basilika......


Ska prova några nya sorters kruktomater i år + en sort på beställning från dottern.


Även om der finns gott om frön måste ändå en beställning läggas. 
Chilifrön var det visst dåligt med, de jag tog själv har på tog för dålig grobarhet. 
Dill, en krydda jag sår väldigt tidigt och många gånger under säsongen för att alltid ha tillgång på dill.
Basilika, både för krukodling och den hydroponiska köksodlingen.
Sen blommor då och kanske dahlior. Vi får se hur önskelistan ser ut .....

Sen ska vi möblera om i källaren innan första sådd. Phui!
All förodling ska ske i källaren isf matrumsfönster och växthus. Jag vill slippa matrumsfönstret pga att jag fått problem med löss de senaste två åren. Växthuset  vill jag slippa för att det kostar mer än det smakar, att värma upp för frösådd, även om jag har värmemattor.


Typisk mig!
Jag klipper lugg när jag ledsnar på att vänta ut en sidlugg till jämnlång när det är 5 cm kvar :o
Men det här blev bättre, lugg i pannan och jämnlångt runt om i en enkel page.

Fredag och odlingssäsongen 2025 planeras för fullt :-)

Ha en fin fredag <3

torsdag 2 januari 2025

Från regn till snö


Det slog visst om under natten och gick från regn till snö. Även solen tittar fram allt emellanåt.


Jaha ja, kom på att jag kanske skulle fota på eftermiddagen så att ni får se trädgården belyst :o
Till slut kom det upp slingor på trappräcke, runt trädgårdslandet, i hagtornsträdet och i den fina kransen på planket.


I växthuset är det omställt från drivningsfärgat ljus till övervintringsfärgat, i alla fall i den norra delen (till vänster). Tänker mig att vi ska göra en insats och möblera om lite bland växterna under ledigheten. Hela växthuset är satt i övervintringsläge och temperaturen inställd på 9 grader, vi har ju ändå en physalisbuske i blom och bärkapslar.
Kanske till och med ställa tillbaka möblerna så att man kan njuta av dagsljuset, de få dagar som solen visar sig.


Lyckades få med, nästan, hela huset från väster. Med alla sina skavanker och skavd färg, men jag fokuserar och väljer att se det fina: 
Alla fönster som vi hunnit och orkat måla, båd ut- och invändigt samt mellan.
Det fina växthuset, som vi njuter av nästan dagligen.
Slutligen vår vackra trädgård.

Torsdag 2:a januari och marken är täckt av en tunt snötäcke.
Ha en fortsatt fin vecka <3

onsdag 1 januari 2025

God fortsättning


2024 avslutades med bravur, året läggs till handlingarna med många nya lärdomar. 
2024 var året när jag blev utmattad, sjukskriven och odlade massor av blommor medan jag sakta kom tillbaka igen. Nog så!

Gårdagens middag började vi tidigt med lite snacks, krustader fyllda med västerbottensostpannacotta och toppade med Kalixlöjrom, hackad rödlök och dill.


Bubbel är ju aldrig fel, inte i detta fallet heller ;-)

Förrätten blev för suddig för att visas, men bestod av smörstekta pilgrimsmusslor toppade med citroncest.


Varmrätten blev en variant på oxfilé Rosini med haricot vertes och potatisros. 
Vi testade anklevermousse istället för ankleverpaté, men jag kan inte säga att mousse var bättre/godare på något sätt. Vi behöver inte testa igen, om jag säger så ;-)


Efterrätten, som vi tog strax innan tolvslaget var en tartlett fylld med vaniljkräm och toppad med blåbär och lite halloncouli.

När tv-sändningen från Skansen var slut, var vi likaså.


Avslutar med en blid på dörrhålet in till matrummet från hallen. 
Jag vill med den bilden bara memorera hur det ser ut med grangirlangen över dörren istället för runt trappräcket (där den normalt sett brukar sitta).

1:a januari 2025, regnet öser ner och stormen sliter i huset.
Trots vädret är det nytt år och bara nya möjligheter :-)

God fortsättning på 2025 <3