fredag 30 september 2022

Ölands skördefest


Alltså ❣️
Vilken tur vi hade med vädret.
Först över 120 millimeter regn på ett dygn, sedan sol i går när vi körde över till Öland för skördefest.


Precis som vanligt, körde vi söder över med lite stopp här och där för att handla grönsaker.


Vi lyckades stjäla till oss en parkeringplats i Resmo bland alla stora husbilar, jag menar verkligen stjäla. Jag ställde mig helt frankt i mitt vägen för en husbil som skulle tränga sig!! De fick snällt köra till en annan rastplats. Ha, ha.... (jaaa, ni vet ju min inställning till husbilar)


Vi packade upp lunch och fika för tre.


Nära till lekplats.


Gott om plats att springa runt efter en lång stund i bilen.


Full fart framåt ❣️


Fredag och vi preppar för resten av familjen som dyker upp framåt kvällningen.

Fredag och vi hade en fantastisk dag på Öland i går.

Ha en fin fredag och en härlig start på helgen <3

tisdag 27 september 2022

På sängbordet


Sovrummet är en plats som jag vill ska utstråla lugn, därför har vi valt mycket grönt, både på fondväggen och klädskåpet.


Skåpet målade och vaxade jag medan maken la golvet i sovrummet.
Ni får ha överseende med den "döda" pilatesbollen under skåpet. Ha, ha, ha.....


På sängbordet ligger just nu "Börja med höns i trädgården", några tränings- och kostböcker, en tens och givetvis paddan som också är min väckarklocka.


Sovrumsfönstret vätter åt söder och rummet är med andra ord väldigt ljust. Men med mörkläggningsrullgardin och mörkläggningsgardiner vid sidan kan vi hålla sommarljuset borta. Vilket inte är något problem idag direkt, grå, grå, grå.......

Tisdag, MediYogatisdag och det är alldeles strax dags att klä om och gå iväg.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 26 september 2022

Skala valnötter


Jamen så där ja, nu har valnötterna legat två veckor och skalen börjar släppa från nötterna.

Jag testade några stycken på lunchen och konstaterade att det bara är att ta på ett par rejäla gummihandskar och köra igång. Har ingen aning om hur många liter eller kilo det är att skala, men mycket är det.


När valnötterna blivit av med sitt gröna skal ska de torka, normalt sett brukar jag dela upp dem i omgångar och torka i torken men det är inte att tänka på med nuvarande elpriser i södra Sverige :o 
Nötterna får helt enkelt ligga och torka på tidningar på vardagsrumsgolvet! 


Tänk att syran från skalet är så stark att de färgar fingrarna helt svarta om man inte har handskar.
Jag funderar på om de går att lägga under rhododendron? Någon som vet?


Måste bara avsluta med några hibiskusblommor ❣️
Den "lilla" hibiskusen lyser som en sol.


Båda hibiskusarna står i blom, som vanligt när de kommit in. Bladen blir gula och fula, medan det produceras blomknoppar så man tror de ska blomma ihjäl sig.

Måndag, ny vecka och valnötterna ska skalas och läggas på tork.

Ha en härlig start på den nya veckan <3

söndag 25 september 2022

Musta fallfrukt


Jodå, jag fick ihop både fruktpress och fruktkvarn. Men jisses vilken tid det tog, för att sen inte tala om blåsan jag fick :o Frökenhänder!


Först ut blev de röda äpplena, som vi inte vet vad det är. Kan vara Säftstaholm, någon sorts Astrakan eller någonting helt annat. Oavsett vad äppelsorten heter är det gott, perfekt att baka på, koka mos eller pressa som must.

Först ska äpplena tvättas ordentligt, det dåliga skäras bort och sedan skäras ner i bitar (typ hälfta på äpplena). Sen blir de perfekta att köra i kvarnen.


Efter kvarnen blir det sedan pressen.


När maken kom ut, gjorde han en förbättring av kvarnprocessen. Han spände helt sonika fast den med spännband ovanpå kastrullen.

Någonstans mellan 50-60 kilo fallfrukt av den röda sorten har nu mustats. Phui!


Vi avslutade med att pastörisera musten i 76-78 grader i 15 minuter. Vi delade upp musten i två omgångar och paketerade dem direkt i 3 liters BiB. Nu håller jag tummarna för att pastöriseringen har fungerat och att musten håller sig i matkällaren.

Nästa helg blir det med största sannolikhet Gravensteiner som hamnar i kvarn och press :-)

Söndag och det känns bra att vi tagit hand om en stor andel av fallfrukten :-)

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på nya veckan <3

torsdag 22 september 2022

Plockepinn


Jahaja, gör- det-själv-äppelmust. Ha, ha, ha.....

Paket, tunga som jag vet inte vad, tur att maken hämtade dem på utlämningsstället ;-)
Jag antar att det bara är att börja skruva!


Jag tänker mig att testa en första sats färskpressad äppelmust i helgen. Efter pastörisering ska sedan musten fyllas i BiB och kunna förvaras mörkt och svalt, i matkällaren med andra ord.

Torsdag (en solig sådan), det är dags att skruva ihop en fruktpress och en fruktkvarn av tidernas plockepinn.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

onsdag 21 september 2022

Skafferi och Matkällare


Håhåjaja, välkommen till vardagen i vårt kök. Bakbänken är totalt belamrad med diverse, surdeg som puttrar, äppelvinäger som jäser, äppelpaj till kvällen och diverse som inte får plats någon annan stans :o

Men det var ju inte röran det skulle handla om, utan skåpet i hörnet!


Vårt kallskafferi.
Jag är så glad över att vi kan justera tillflödet av luft med skruvventiler, både i skafferi och överskåp.


Vad har vi då i skafferiet?
Ett jätteförråd av matvaror, mest torra. 
Frågan jag ställer mig: Är jag en hamster eller är jag förutseende?
Mjöl av alla de slag, pasta, ris, gryn, torkade bönor ..... jag kan hålla på länge .........
Men ska jag vara ärlig är det ingen större skillnad nu mot tidigare, det enda skulle väl vara torrjästen då ;-)


Sen har vi ju lyckan att ha en matkällare också. Här förvarar vi helkonserver medan vi använder upp slattarna som står i kylen.
Det blir inte riktigt så kallt att vi kan förvara grönsaker och potatis längre tid, men mindre mängder för kortare tid funkar. Men snart nog blir det säkert svalare även i matkällaren.


Valnötter klarar sig i alla fall ett par år i matkällaren. Det här är vad som fortfarande är kvar av förra årets skörd, runt 8 liter skulle jag gissa.

Onsdag och det är snart hög tid att städa ur matkällaren och fylla upp med årets skörd av nötter och förädling av äpplen.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

tisdag 20 september 2022

Var dags rum


Det här rummet alltså <3
Det är rummet som gjorde hela huset och fick oss att bestämma oss för att köpa huset då det begav sig.

Den här vyn möter mig idag när jag står i serveringsgången, jag ser två av de tre rummen som ligger i vinkel och bildar vårt vardagsrum.


Kommer jag istället från vår huvudentré och stora hallen, möter jag den här vyn.
Ylleplädar och fårskinn har redan kommit fram, det är ett gammalt hus, byggt med självdrag ;-)


För att få liv i de stora utrymmena blandar vi hej vilt ;-)
Tre olika sittgrupper, med mycket trä och färger som möter eller kontrasterar naturen utanför fönstren.


Någon lampa i varje hörn kompletterar taklamporna som vi väldigt sällan tänder.


Det stora ekskåpet, som slukar det mesta, står stadigt på golvet och är inget man flyttar på för nöjes skull.


I samma rumsdel har vi klämt in ytterligare ett stort skåp, någonstans måste vi ju göra av våra kokböcker :o

De stora originalfönstren vätter åt öster och väster, medan de relativt nyinsatta, stora glasdörrarna vätter mot söder. Med idel vita väggar, förutom den kalklitirmålade fondväggen bakom tv:n, flödar ljuset genom rummen och håller dem samman i en enhet. 
Jag älskar't <3

Tisdag, MediYogatisdag, vilket både min kropp och knopp behöver.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 19 september 2022

Generösa september


Alltså ❣️
Det är så mycket äpplen i våra gamla äppelträd och de är så himla fina, de flesta i alla fall.
Gravensteiner är först ut på bild.
Vi har även ett Ingrid Marie och ett helt okänt träd som kan vara någon form av Astrakan.


Nu när det blåser, ytte, pytte lite, plockar vi fallfrukt flera gånger om dagen. Perfekt för bak, mos och juice.


Signe Tillish är ett av de träd som vi planterat.


Amorosa är det andra som vi planterat. Även om äppelträd växer långsamt har jag stora förhoppningar till de nya träden :-)


Fin fallfrukt i långa banor.


Vi tänker på att hålla trädgården med fruktträd även för framtiden, därför måste jag bara visa en lite bättre bild på vårt nya persikoträd, sorten är 'Riga'.


Maken fortsätter att plocka valnötter!
Vilka mängder trädet producerat i år trots torkan. Nu ska de ligga ett tag innan vi kan börja skala av det gröna höljet.


Måndag och jag är så tacksam för att september är så generös mot oss ❣️

Ha en fin fortsättning på veckan <3

lördag 17 september 2022

Ta hand om fallfrukt


Vi hade några blåsiga dagar i slutet på veckan, de där dagarna när alla runt omkring fick regn.
Blåsten hjälpte till att plocka ner äpplena, lite våldsammare än jag brukar, men ändå.
När äpplena dråsar ner i moss/gräsmattan blir det inte så stora skador på dem och det är enkelt att ta hand om dem.


Den här äppelsorten levererar verkligen storlek i år, väldigt lite mask och nästan ingen rönnbärsmal.


Håll tummarna nu!
Det här är första gången jag testar att göra äppelvinäger, jag lär väl veta framåt jul om jag lyckats eller misslyckats.
Enligt receptet jag hittade ska de stå och jäsa 3-4 veckor innan de rivna äpplena silas bort. Sen ska vätskan stå och klarna ungefär lika länge och till sist silas.


Spännande ska det bi i alla fall :-)


Givetvis fick det bli lite lättsockrat äppelmos också, perfekt till frukost oavsett och man är en gröt- eller yoghurtmänniska :-) Kanske kan funka som mellis till lilla barnbarnet också?

Lördag och jag har tagit hand om några kilo fallfrukt i trädgården medan maken fortsätter plocka valnötter.

Ha en fin fortsättning på helgen <3

onsdag 14 september 2022

Rumslig doft


Hösten är här och det märks inte minst på den instängda doften i huset, färre vädringstimmar helt enkelt. Visserligen vädrar jag direkt när jag kommer från jobbet, men det verkar inte vara tillräckligt.

För att motverka den instängda doften något blir det i år doftpinnar från Rituals som får hjälpa till.
I sovrummet den milda Ritual of Sakura.


Imperial Rose ska få landa i vardagsrummet när hösten kommer lite längre. Jag handlade visst lite för mycket :o och fick en extra Sakura att ta till när det behövs.


På lill-toan fick det bli Ritual of Jing istället för det traditionella doftljuset.
Jag tycker att Rituals doftljus osar lite väl mycket. Hellre då doftpinnar och ett vanligt värmeljus på badrumsskåpet för trevnaden.

Onsdag, migrän och väldoft i snart varenda vrå.

Ha en fin fortsättning på veckan <3