fredag 30 juni 2023

Glashusmys


Gråmulet, kvavt och ljummet
Är nog en bra sammanfattning av den här fredagen hittills.
Efter en riktigt tung arbetsvecka är växthuset en lisa för själen. Nu ska bara fredagsmigränen släppa också, sen kan jag njuta av helgen.


Alltså, har ni sett vad melonen ränner iväg, både uppåt längs tråden och på bredden längs golvet.


Koriandern växer på, snart blir det asiatiskt på tallrikarna :-)
Utanför har salladskålen gått i blom och ska ersättas av chili tänker jag. Chili fungerade utmärkt i lådorna förra året, så varför skulle jag ändra på ett vinnande koncept?


Utsikten från sittplatsen är bedårande <3
Den nyförvärvade sichuanpepparn sticker upp ovanför bordskanten, bägge klätterrosorna står i blom (honungsros och Flammentanz) och det börjar bli grönt igen efter regnen.


Växthusgurkorna är nästan värda ett eget inlägg! De har tagit sig ända upp i taket och nu börjar leveransen. En gurka igår, flera idag och massor på G.


Fredag och delar av veckans frustration har släppt, nu ska jag bara få ordning på min iMac också, det verkar värre. Men alternativet till total återställning verkar finnas i alla fall.

Note to self: 
Klicka aldrig ner några pop-ups på krysset, de kan innehålla länkar :o (hur fasen stänger man då ner kan man undra?)
Jobbet är bara ett jobb (men det är ett jobb)

Ha en fin avslutning på veckan <3

torsdag 29 juni 2023

Färdigt gästrum


Snart är de sista bitarna på plats, det enda som fattas är ett täcklock för elen och en täcklist vid tröskeln, annars är allt klart. Javisst ja, det ska upp en skena till i taket, över dörren, så vi kan hänga upp en mörkläggningsgardin.


Sängen fanns här redan, den tog vi hem från sonens studentlägenhet när han lämnade den. Sängbord, sänglampa, taklampa och garderob beställde vi. Givetvis beställdes allt från olika ställen :o
Nu känns det lilla, lilla gästrummet lite rymliga och mycket fräschare.


Nu är det ju det där med att hänga upp saker på väggarna. Jag har ju så svårt för att spika/skruva i nymålade väggar. Så vi får helt enkelt se hur det blir med den saken.


Mörkläggningsgardinen vid fönstret beställde jag i dubbel bredd. Ihopdragen får den nästan plats mellan väggen och fönstret, utdragen täcker den hela fönstret med råge. Jag har även köpt en tunn, skir gardin att hänga innanför. Men inte heller där har jag bestämt mig :o Ska den hängas upp måste jag beställa gardinnålar.

Torsdag och snart är den här arbetsveckan slut. En vecka med alldeles för mycket negativ stress, det är för mycket som hänger i luften som jag inte kan släppa.
En del ger sig kanske i morgon, vem vet?

Ha en fin fortsättning på veckan <3

tisdag 27 juni 2023

Regn med dunder och brak


Till slut kom väderomslaget, precis som vanligt, men denna gången kanske mer efterlängtat än någonsin.
Inatt fick vi faktiskt 34 millimeter och under dagen idag ytterligare 5 :-)
Dunder och brak med utdragna kontakter för att vara på den säkra sidan.

Givetvis har regnet ett pris, sniglar!


Buskmagnolian slår äntligen ut, blommorna är så underbart vackra.


Även Madame Hardy ser piggare ut efter regnet. Men alla tre rosorna måste klippas efter blomningen, de ser för hemska ut i grenverket.

Tisdag och vi har fått väderomslag med regn och en temperatursänkning på 10 grader.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 26 juni 2023

Trettio blomklasar


Insåg att det var hög tid att plocka lite fläderblommor till saft, i värmen har blommorna slagit ut i raketfart.
Två satser a´ 30 blomklasar fick det bli. Nu står de och gottar till sig ett par dagar i köket innan de ska in i kylen för ytterligare lite tid. Lagom att sila upp dem på fredag kan jag tro.
Recept på min saft finns HÄR


Måndag, ny vecka och semesterperioden på jobbet har börjat men jag har den sena perioden.

Måndag och jag är nyklippt.

Ha en fortsatt fin vecka <3

söndag 25 juni 2023

Säsongens första fönster


Då var vi igång igen!
Tredje sommaren i rad som vi renoverar våra stora fönster, det här är det absolut sista fönstret i vår nedre våning.


Vi hade tur med vädret och hann precis lagom städa ur fönsterfodret innan den rullande åskan började mullra.


Vi hann upp med "burspråket" och låsa det ordentligt innan regnet öste ner. 19 millimeter fick vi i en rejäl åskskur, så välbehövligt.


Vi fortsatte vårt midsommarfirande i går genom att fira 35-årig förlovningsdag och att lilla A kunde köra tvåhjuling på sitt eget lilla sätt.


Midsommarhelgen försvann i ett huj i morgon börjar en helt ny vecka med nya utmaningar. Jag hoppas innerligt att Appelsupporten får ordning på min dator också, annars lutar det väl åt att den måste lämnas in helt enkelt.

Ha en fin avslutning på helgen <3

torsdag 22 juni 2023

Fredag på en torsdag


Jamen jösses, vad fort det här gick då!
Arbetsveckan är redan slut och jag har inte en susning om vad jag gjort? Men nu är det helg och läge att försöka få den här virriga, sönderstressade hönshjärnan att landa.


De första luktärterna har slagit ut, döm om min förvåning och besvikelse, de doftar inte ett smack.


Men fina är de likväl :-)
Hoppas att de andra sorterna doftar, annars blir jag alldeles väldigt besviken måste jag säga.


I går kom garderoben i gästrummet på plats, alltså vilken skillnad det blir :-)


I dag kan vi montera (läs maken) sängen, för nu är elementet på plats igen. Jag ska måla rören och sedan kan jag hänga upp gardinerna. Mörkläggningsgardiner blir det bestämt, men sen får jag se om jag hänger något skirt dessutom, bara för att ta bort lite insyn. Lagom till gardinerna är på plats levereras nog även sängbordet :-)

Jamen torsdag, dagen före midsommarafton. Smaka på det, säger jag :-)

Ha en fin fortsättning på veckan <3

onsdag 21 juni 2023

En korg full


Efter att ha levt "kapad" några dagar är jag oerhört tacksam för den hjälpvillighet som finns i blogg och instavärlden. Tack vare Fröken Grön är jag också tillbaka live och ni kan läsa bloggen utan att bli omdirigerade till en massa skräpsidor.

Vad gör man medan man grubblar över lösning? städar växthuset tex och klipper ner physalisbusken så att gurkorna får plats att utvecklas. På köpet blev det nästan en korg full av physalis i olika mognadsstadier.


Nu ska jag bara försöka lösa det sista problemet jag fick på halsen, hur jag ska få mina program att lira med ett helt nytt macOS. 
Jag vill lova att det inte är att rekommendera att uppgradera till ett OS när det är nytt och oprövat. Det har nog riktigt osat ur öronen på Applesupporten, jag vill lova att jag inte varit lätt att tas med. 
De ställde till med mer problem än de avhjälpte, eftersom grundproblemet fortfarande finns kvar. En pop-up som talar om att jag har virus, på en virustom dator med ett helt annat virusskydd???

Ja, ja, men jag har lärt mig ett och annat, tex att bloggen betyder mycket för mig. Det är ju en dagbok, lite mer än tretton år tillbaka i tiden. Massor av bilder. Mitt sätt att dela med mig av vad som händer till min far och syskon som finns på helt annat håll. För att inte tal om mina recept på Mat- och bakbloggen!

Nog om det, onsdag och jag är lättad i själen. Jag kan blogga och jag kan, om än något krångligt, flytta bilder från kameran till PS :-)

Ha en fin fortsättning på veckan <3

söndag 18 juni 2023

Minisemester


Alltså bästa <3
Tog tåget till Karlskrona direkt efter jobbet i fredags, fixade glasögon och fick sen ett och ett halvt dygn med dottern, hennes sambo och lilla Alice.

I går kom äntligen lite regn, det regnade när vi kom hem frammåt kvällen och sedan en bit in på natten. 13 millimeter fick vi. Tacksam för allt vi kan få.


I växthuset har det flyttat in en melon, nätmelon ska det vara. Sortnamnet är 'Cezanne'. I lerkrukorna är det nysådd koriander.


Physalisen ser mer eller mindre ut som om den gjort sitt! Det blir till att plocka av alla mogna frukter och sedan leta efter sticklingar för nästkommande odlingssäsong.
"Gräset" närmast i bild ska bli doftliljor, bladmassan är i alla fall imponerande ;-)


Växthuset ser äntligen lite renare ut efter att regnet spolade bort de drivor med pollen som byggts upp på taket sedan de 2 millimeterna vi fick 18:e maj.


Först ut bland luktärterna är de rosa <3


Även sockerärterna börjar komma så fint.


De svarta, små, plommontomaterna växer på och har även börjat blomma. Fick sätta stödpinnar och ska fixa lite uppbindning också.


En amaryllis i helt fel årstid, men den är lika vacker för det.

Om det blir glest med inlägg beror det på att jag fått problem med min dator, virus eller fejk vet jag inte. Men måste försöka få kontakt med någon Applesupport i veckan för att få klarhet i vad som hänt med min iMac.

Söndag och i dag fortsätter vi med rummet och passar även på att torka/dammsuga upp alla pollen som kommit in under våren.

Ha en fin avslutning på helgen <3

onsdag 14 juni 2023

Surt sa räven


Alltsom oftast går jag omkring med ryggsäck, ska jag till och från jobbet eller jag ska fota så hänger en tung ryggsäck där. Då blir det lite knepigt att även ha min stora, men ack så snygga, axelväska för plånbok, nycklar och telefon. När vi var i Halmstad fick jag nog, gick in i bästa friluftsbutiken och kollade igenom Fjällräven sortiment.
Numera har jag alltså en liten, behändig axelväska för det nödvändigaste, när jag även släpar på en stor ryggsäck :-)
Snyggt grön givetvis ;-)


Onsdag och jag undrar var tusan tiden tar vägen? Bara något mer än en vecka kvar till midsommar.

Onsdag och det är väl dags att ta tag i den dagliga vattningsrundan.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

tisdag 13 juni 2023

Trädgårdsvandring


Kommer man gåendes och letar upp vår gatuadress  välkomnas man av två alternativ, två grindar som leder in i trädgården. På de fyra grindstolparna står 4 TUNGA gjutjärnsurnor med liksidiga planteringar. I år är det dahlian "Bishops Children" och en krasse som jag inte för mitt liv kan komma ihåg namnet på :o
Gjutjärnsurnorna kommer från min arbetsgivares gjuteriet. Någon gång under alla år jag varit där, erbjöds vi anställda att beställa urnor. 


Från den ena grinden kan man välja trappa att gå upp på, antingen den stora entrén till vänster eller rakt fram köksentrén. Grusgångarna är extremt fulla av ogräs/gräs och har inga kanter alls att tala om. Men ska jag vara ärlig, har annat varit högre prioritet.


Även i skuggan under valnötsträdet trivs ogräset :o Men även många av de krukor som placerats ut, mest dahlior som ännu inte bekänner färg.


Runt växthuset ser det mest ut som vanligt, lite sämre växtlighet i lådorna bara. Jag vet inte om det är jorden ........ Ger det väl lite mer tid, sen får jag väl fundera på om jag ska byta jord och plantera nytt helt enkelt.
I flasktorken trivs luktärterna och knopparna är stora :-) I olivhinken står gladiolus, några i knopp och några är bara blad än så länge.


Det blir riktigt varmt i växthuset och numera räcker det inte med vädringsluckorna utan även dörrarna står öppna, givetvis med kompostgaller för. Vill ju inte ha in grannarnas katter!


Här syns det verkligen hur torrt det är! Inte bara gräsmattan lider, även magnoliorna lider av att inte få vatten, delar av buskmagnolian och stjärnmagnolian har helt enkelt dött. Får klippa ur dem ordentligt och hålla tummarna för att de orkar komma igen.

Tisdag och jag är så trött, sover riktigt dåligt när det blir så varmt i huset.

Ha en fin fortsättning på veckan<3

måndag 12 juni 2023

100% avkoppling


Jag har ett jobb som jag stundom har svårt att släppa, framför allt personalansvaret. 
Då är det bra att ha något som ger den ultimata avkopplingen, just nu är det stickning, bakning och stoppa händerna djupt i jorden.
Plantera och rensa ogräs är ofrånkomligt med en stor trädgård, men ibland behöver händerna något helt annat, något som går av sig själv utan att hjärnan är tillkopplad. Då åker stickningen fram, just nu har jag visst två alster på G samtidigt :o


En påse till Alice lilla syskon, en mjuk påse som värmer när höstens kyliga vindar kommer tillbaka.


Det andra är en klänning till Alice, en klänning på restgarn från förra årets klänning, tröja och hatt. En klänning som blir lagom till sensommaren, att gosa i efter en dag på stranden.


Sen var det ju det där med bakningen, den man inte hinner på vardagskvällarna, utan får ta till på helgen. Den här helgen blev det en gudomlig mandelpaj, receptet finns HÄR om du blir sugen på att testa ;-)

Måndag, ny vecka, nya utmaningar.
Måndag och skolavslutningsvecka för många barn och ungdomar.

Ha en härlig fortsättning på veckan <3

lördag 10 juni 2023

Redo för altanhäng


De stora hibiskusarna står på plats i trädgården och altanmöblerna är på plats.
Nu är vi redo för altanhäng i den mindre skalan ;-)


Altanen är ju inte mycket större än möblerna, men finns det hjärterum så finns det stjärterum.
Öppnar vi altandörrarna får vi ju 180 centimeters öppning rakt in i vardagsrummet och plötsligt känns både vardagsrum och altan mycket större.
Men just när står altandörrarna bara lite på glänt, det är så attans mycket pollen. Är man allergiker så är man!


Hibiskusarna står på samma plats som de brukar, busken in mot trädgården......


......och hibiskusträdet ut mot gatan.

Bägge två är rejält förankrade i trappräckena :-)
Egentligen borde de väl stå i tyngre krukor, men då får vi problem när de ska hanteras istället. Så just nu är lösningen stora plastkrukor och snören ;-)


Hibiskusarna är fantastiska med sina stora, enkla, röda blommor :-) Ger massor av dem också.


Tänkte bara visa de hängande tomaterna som nu både har blommor och små, små kart. De trivs uppenbarligen där i sina fula amplar.

Lördag och elementet är målat en första gång, den sista golvlisten håller på att passas in, smookern är tänd och fylld med ribs och jag ska fixa en krämig potatissallad.

Ha en underbar fortsättning på helgen <3