lördag 29 april 2023

Driva glasrabarber


Jahaja, där står den ju. Praktpjäsen från Eklaholm!
Hade inte tänkt använda den i år eftersom rabarbern står kvar mitt i gräsmattan, men sen kom ju kylan tillbaka och jag saknar mina rabarber :-)

Nu hoppas jag på glasrabarber om någon vecka eller så. Håll tummarna!


Ett litet tag till får ni se den överdådiga lökrabatten, men så snart lökarna vissnar måste jag börja hitta på ett sätt att dölja alla vissnande blad. I den här rabatten får det, med stor sannolikhet, bli en blandning av sommarblommor och perenner.


Lördag och vi preppar för valborg <3

Ha en fin fortsättning på helgen <3

fredag 28 april 2023

Långhelg i sikte


Fredag igen och det här veckoslutet vankas det långhelg minsann, det är ju valborg på söndag :-)

Trots att kylan kom tillbaka och med det både blåst och hagel, går det framåt i trädgården. Stjärnmagnolian börjar slänga av sig vintermössorna.


Utöver alla vårlökar börjar även bondpion och löjtnantshjärta titta fram.


Backsipporna verkar äntligen ha hittat en plats de trivs på <3 Under praktmagnolian i sydvästläge :-)
Backsippor är verkligen någonting jag förknippar med flytten ner till Småland, jag hade aldrig sett backsippor innan.


Hundtandslilja nummer två har slagit ut, 'Snow Flake', synd att de inte blommar samtidigt. Den rosa i bakgrunden blommar mycket tidigare.

De här verkar också trivas under praktmagnolian.


Även i pallkragarna börjar det bli grönt, ser ungefär likadant ut i alla tre som är täckta. Ser verkligen fram mot att få skörda lite späda gröna blad snart.

Fredag och jag måste ta tag i alla kålplantor, de ska skolas om och börja vänja sig vid det tuffa livet utanför växthuset.

Ha en fina svlutning på fredagen och en underbar start på helgen <3

onsdag 26 april 2023

Nya sådder


Den gångna helgen ägnades ju åt en hel del trädgårdssysslor, bland annat passade jag på att så lite av de stora fröna i två "root master".


2 sorters majs, 2 sorters solrosor, dvärgkrasse, grön och vit västeråsgurka, butternut squash och blomsterbönor.
Jag sådde även något jag aldrig sått förut, kornvallmo sorten 'Pandora'. Men de minfröna fick jag bredså och håller tummarna för att det funkar.

Onsdag och det börjar bli väldigt fullt i växthuset :o

Ha en härlig fortsättning på veckan <3

tisdag 25 april 2023

Potatis på alla ledder


Vi är inga storodlare av potatis, det måste ändå erkännas.
Det var skillnad när vi vara nyblivna trädgårdsägare, då kändes det som att vi ärvde en potatisåker. Tack och lov insåg vi vår begränsning och la igen de STORA odlingslanden och gick över till en mer hanterbar trädgård :-)

Sockerärter i tunna och potatis i krukor är mer min melodi.


Fem tioliterskrukor huserar ett kilo sättpotatis som sattes den gångna helgen. Fortsätter kylan ställer jag nog in dem i växthuset igen för att ge dem lite extra skjuts.


Vi satte sorten Rosara från Larsviken.
Rosara ska vara en mycket tidig potatis och en midsommarklassiker. Sorten lär vara mycket lättodlad,  den har ljusrosa skal och god smak.  Rosara är även utnämnd till  Årets Potatis 2023.


Eftersom vi kommer att få sådana ohemula mängder potatis i år, tänkte jag till och beställde boken "Potatis" av Stefan Ekengren. Vi måste ju ha en plan för omhändertagandet av den enorma skörden ;-)

Tisdag och potatisen har kommit i jorden.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 24 april 2023

Luktärter


Tur att det finns fiberduk :-)
Luktärter på plats i flasktorken. Same, same som varje år egentligen, bara sorterna som ändras. 
I år är det sorterna 'Elegance Watermelon' och 'Mars' från Zetas Trädgård samt 'Old Spice Mix' från Nelson Garden. 
Sorterna från Zetas är nya för året, tyvärr är jag lite besviken på grobarheten som stannade på strax över 50%, däremot Nelsons (som dessutom är ett par år gamla) hade 90%. Jag hoppas att de som tog sig ändå har doften och är odlingsvärda :-)


Fiberduken är mer till för att skydda från den starka vårsolen än den låga temperaturen, även om det kommer en kallare period igen. De klara sig ner till 8 minus och jag är tveksam till att det blir så kallt.

Måndag ny vecka, nya utmaningar och nytt träningsprogram.

Ha en fortsatt fin vecka <3

söndag 23 april 2023

Vilken underbar helg


Vilken helt underbar helg vi fick <3
Både fredag och lördag bjöd på sol och kvicksilvret snuddade tjugo grader. Jag ägnade dagarna åt att njuta av det vackra vädret med händerna i den uppvärmda jorden. Så underbart!
Skola om plantor, vattna, så, jamen allt det där som man saknar hela vintern.


Växthuset har stått öppet på vid gavel och växterna har fått känna på både vind och sol.


Mina efterlängtade kronärtskockor blev levererade och planterade i sina första krukor, så småningom är tanken att de ska bo i riktigt stora krukor med gott om näringsrik jord :-)


I dag hade vi äran att bli bjudna på 2-årskalas <3


Som två-åring kan man minsann blåsa ut tårtljusen alldeles själv <3
Snabbt går det också!

Söndag och en helt underbar helg är snart till ända, en helg med både sol, värme, regn och två-års-kalas <3

Ha en fin start på den nya veckan <3

fredag 21 april 2023

Trädgård för mångfald


Sedan ett antal år tillbaka har vi noterat att insekterna minskar, med minskat antal insekter minskar även befruktningen av våra fruktträd och bärbuskar.

Vi funderade på vad vi kan bidra med, i alla enkelhet, för jag är definitivt inte mogen att ta steget till bin eller höns i trädgården.
Vi har redan fågelholkar, vi matar (små)fåglarna och vi har ett fågelbad med vatten i olika djup.


Förra helgen satte maken upp ett litet insektshotell i vår hagtorn.


I hagtornets krona har vi låtit skatorna bygga ett bo, de har tidigare bott hos grannen men boträdet blåste sönder förra året. Samma skatpar har tidigare försökt att bygga i vår oxel, men då motade vi bort dem. Oxeln står vid våra bilar, vi vill inte ha bilarna fulla med fågelskit helt enkelt.
Hagtornsträdet däremot står mitt i trädgården, men kanske lite väl nära uteplats, växthus och köksträdgård. Vi får helt enkelt se om de stannar eller om de känner sig för störda av oss.
Annars gillar jag skatornas revirförsvarande, de skrämmer bort både kajflockar och katter. Vilket gillas skarpt av fru Davidsson :-)


Fortsätter vi på insektsbiten, så har den, av vildsvinen, söndertrasade delen av gräsmattan reparerats med många kärror sand och jord. Phuii! Insådd med gräs och bifoderväxter. Den lilla plätten ska nu vattnas med jämna mellanrum och inte klippas med gräsklippare.
Runt fläderbuskarna har vi stor del av våra brännässlor, både för skörd men också för nässefjärilarna.
Vi har även lavendel och en hel del vild oregano (kungsmynta) i trädgården som lockar till sig allehanda insekter.


Avslutar med en fredagsbukett i rabatten. Alltså som jag älskar tulpanen 'Turkestanica'.

Ha en fin avslutning på fredagen och en bra start på helgen <3

måndag 17 april 2023

Plastpåse efter plastpåse


Äntligen är då dahliaknölarna i jord!
I plastpåsar och plantjord. Enkelt och behändigt utifall många har dött, tänker jag.


Kommer ni ihåg 2020, stora dahliafrossaåret.
Jag investerade i ett antal olika dahliasorter, efter tre somrar har nog det naturliga urvalet gjort sitt. Endast den starkaste överlever i vår trädgård, speciellt om man är dahlia och planteras direkt i rabatten :o

I år kommer de starkaste att vårdas ömt och planteras i bästa jord och i krukor.


I helgen plockade jag också ner den mesta isolerplasten, endast det södra hörnet har kvar plasten, dels för skugga men också för att den stora physalisen står där.


En del plantor är krukade, eller jag kanske ska säga pluggade. Jag satte helt enkelt de bredsådda plantorna i något större pluggbrätten för att få plats med allt.
Någon gladiol har redan brutit jordytan, med lite tur kommer fler under veckan.


Så varmt det blir i växthuset nu och fort går det. Phuii! Jag är så tacksam för de automatiska öppnarna.

Måndag, ny arbetsveckan och massor att ta igen efter en veckas semester.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

torsdag 13 april 2023

Under valnötsträdet


Vilket slit, men tacksamt slit :-)
Nyrensat och nykrattat, det känns så skönt i själen när odlingarna bara ligger och väntar på att tas i bruk. Det enda som fattas är påfyllning av näring, men jag var bara inte sugen på att dyka ner i hönsgödseldoften idag ;-) Men det är ju en dag i morgon också!


Vårt nya persikoträd, till vänster i förgrunden, verkar ha klarat vintern riktigt bra. Ett par torra toppar verkar vara allt, ser med spänning fram mot växtsäsongen.
Två extra pallkragar har tillkommit, längst till höger utan snigeltejp. Vi kom på att vi skulle flytta våra jordärtsskockor, då fick det helt enkelt bli två nya odlingskragar utanför själva köksträdgården.


I anslutning till köksträdgården står rabatterna i full blom. Mycket vårlök är det!


I blomrabatten framför växthuset, där vi har huserat dahlior de senaste åren, blir det sommarblommor och grönsaker blandat. Förra året hittade jag ju en röd-lila grönkål som sniglarna låter bli :-)

Dahliorna, om de överlevt vintern, kommer att få bo i krukor igen. I krukor fick de vara ifred för sniglarna, så därför blir det så igen.

Redan torsdag och trädgården är snart redo för en ny säsong :-)

Ha en finfin fortsättning på veckan <3

onsdag 12 april 2023

Firat en nybliven 60-åring


Visst är det praktiskt, att fylla år så nära varandra.  Även om vi redan blivit firade ordentligt under påskhelgen, firade jag och maken hans födelsedag på Öland. 
I det härliga soldiset stannade vi till i Beijershamn, Beijershamn är ett naturreservat som ligger mellan Färjestaden och Mörbylånga på Ölands västra kust. Reservatet omfattar betsmarker, strandängar, lövskog och hagmark, samt de låga moränholmarna Lilla- och Stora Svansholmarna i Kalmarsund. 


Beijershamn är, vid sidan av Ottenby, en av Ölands bästa fågellokaler och en av de mest välkända. Ett misslyckat hamnprojekt på 1850-talet ledde till att området grundades upp, vassar och strandängar till gagn för fågellivet började utvecklas.
På 1850-talet tog Otto Wilhelm Beijer initiativ till en storhamn som skulle kunna konkurrera ut Färjestaden. En två kilometer lång pir med en hamn längst ut byggdes vid platsen vi idag kallar Beijershamn. På grund av ett konstruktionsfel började hamnområdet grundas upp så att det till slut blev omöjligt för större fartyg att anlöpa hamnen och verksamheten avvecklades.


På den uppslammade sanden började säv och bladvass etablera sig. Så småningom utvecklades området till en mosaik av strandängar, vassar och öppna ytor som uppskattas av vadarfåglar, änder, gäss och rovfåglar. Tack vare betesdjur, röjning och vasslåtter på senare år är Beijershamn idag en av Ölands förnämsta fågellokaler. Totalt har 250 fågelarter observerats här.

Beijershamn är främst en viktig rast- och häckningslokal för vadare men här häckar också änder, tärnor och måsfåglar. Exempel på ovanliga arter som besöker Beijershamn är myrspov, årta, skräntärna, och pilgrimsfalk.


Området har mycket att erbjuda den naturintresserade besökaren. Här finns fågeltorn, fågelplattformar, gömslen, informationstavlor, vandringsleder och en uppskattad led för funktionshindrade. Det finns möjlighet att vandra ut på den två km långa piren. 


Ska jag vara ärlig tyckte vi att det räckte att gå halvvägs ut på piren ;-) Vi såg gott om fåglar ändå.


Vi körde vidare söderut till Stora Frö och Sandskogen, där vi satte oss och fikade på mackor och fika vi köpte med oss från Fredriks i Färjestaden :-)

När det svalnade av och lite molntussar dök upp körde vi tillbaka till fastlandet och Vissefjärda igen.


Vi avslutade makens 60-årsdag med en härlig middag efterföljt av en Beck-film frampå småtimmarna :-)

Onsdag och vi har lyxat till det med ledigt hela veckan, så himla skönt att vara ledig allra första vårveckan :-)

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 10 april 2023

Vilken underbar helg


2 x 60
Vilket överraskningskalas ni ordnade på långfredagen ❤️
Vi är fortfarande helt överväldigade. Stort TACK till alla inblandade, ingen nämnd - ingen glömd.


På påskafton var äggen både många och en del väldigt STORA.


Mest nyttigheter till det lilla yrvädret ;-)


Roligast var nog bubblorna ändå ❤️
(tänk att morfar googlade upp recept och vispade ihop påfyllning)


Hela påskhelgen har bjudit på ett helt underbart väder, perfekt att vädra flaggan med andra ord ;-)
Några intensiva dagar med huset fullt, gör det extra tomt när gäster, barn och barnbarn åkt igen.


En riktigt lång, skön promenad på (den fortfarande stängda) golfbanan bjöd på blåsippor i mängder. Vissa slänter är helt blålila.


Någon enstaka vitsippa har också slagit ut.


Sist, men inte minst, första ärlorna är på plats. Nu är det vår på riktigt (även om det kommer att komma sju bakslag innan vi är där på riktigt).

Måndag, annandag påsk och jag ska leta upp sandpapper, pensel och färg. Nu fortsätter vi renovera gästrummet :-)

Ha en fin avslutning på påskhelgen och en bra start på den nya veckan <3