fredag 28 juni 2024

Doftande trädgård


Värmen i går bidrog till att vi satt ute till solen gick ner och jag kunde inte låta bli att gå en runda med kameran precis i skymningen. De doftande växterna gör sig ju absolut bäst på kvällarna då doften blir som intensivast.

Först ut måste ändå vår gamla honungsros bli, vi har ingen aning om vad det är för sort men tålig är den. Vi har flyttat den ett otal gånger och i våras räddade jag den från att bli totalt kvävd av vår murgröna. Full av blommor doftar den helt ljuvligt i skymningen.


Rangordnad efter väldoft kommer 'Madame Hardy' som god tvåa, en damascenerros som har lite svårt att acklimatisera sig i vår sandjord. Vi klippte ner dem totalt i våras och det verkar ha haft effekt. Lite gödning och ny jord runt fötterna så kanske de trivs bättre?


Trädgårdens senaste ros, 'Bathsheba', en austinros som planterades i höstas och ersatte två floribundarosor 'Friesia' som inte alls trivdes. Doften får jag återkomma om :-)


Vad är en sommarkväll utan doften från doftliljan?
Doftliljan tillhör gladiolussläktet men är fasiken så mycket enklare att odla än vanliga gladiolus, dessutom bjuder de på fantastisk doft.


Sen är det ju luktärt!
En enkel murarhink och en flasktork sen är väldoften på höjd kirrad. Massor av näring och vatten förstås, men det kräver ju alla sommarblommor.


Härligt att kunna plocka in alla dessa doftande buketter :-)


Sen måste jag bara få med en av de sista blommorna på buskmagnolian, för övrigt den enda magnolian som inte tagit stryk de senaste två åren.

På vår praktmagnolia har alla de stora grenarna (då snackar vi grenar som varit med oss i över tio år och 10-15 cm i diameter) torkat in och den gav nästan inga blommor.

Även på vår stjärnmagnolia har de äldsta grenarna torkat in?

Snyft!
Vi ger dem lite tid och ändras inget får vi såga ner dem.


Sen måste jag ju bara erkänna att gårdagens utflykt till Kristianopel gav mig två nya favoriter och framför allt en att göra plats för. Vem kan motstå 'Alchymist'? Inte jag i alla fall <3

Men nu tar vi fredag och inväntar skyfallet?

Ha en fin avslutning på veckan<3

Inga kommentarer: