Sidor

söndag 30 juni 2024

Efter regnet


Tack och lov blev det inte som SMHI förvarnat, på tre timmar fick vi 31 millimeter regn och vi såg en blixt med muller på lååångt avstånd. Sen återstår det att se om det blir mer under eftermiddagen/kvällen.

Upptäckte genom köksfönstret att 'Bathsheba' hade slagit ut, givetvis måste den första utslagna rosen förevigas i det bästa fotoljuset ;-) Helt enkelt bedårande om ni frågar mig <3


Sen måste ju jämförelsen göras med 'Madame Hardy'.


Även första dahlian i bersån har slagit ut, inte helt otippat är det mina frösådda 'Bishops Children' från förra året. Inte helt oävet mot linnétagetesen.


Lite deformerad, men lika klatschig ändå. Nu kommer inte alla 'Bishops Children' ha samma färg, de är lite random, precis som tagetesen.


Den orangea färgskalan kommer igen i dagliljorna som står längs staketet och alltså i bakgrunden i förhållande till bersån. Dock svårt att fånga på bild, ni får helt enkelt tänka er färgsmockan!

Några blöta bilder rikare, femtioelva extra myggbett och sådär en 500 sniglar färre är det dags att åsksäkra datorn igen och gå off-line.

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på den nya veckan <3

lördag 29 juni 2024

Skörd under valnötsträdet


Jahaja, nästan precis som vanligt, gick det utlovade regnet runt vårt lilla sydöstra hörn och vi fick endast någon millimeter :o

Har vågat mig på att skatta lite av vår nyplanterade rabarber, så sugen på att testa rabarber med lite lägre oxalsyra än vår gamla.
Har även börjat plocka tomater både i växthuset och utomhus.
Sockerärter och ärter mognar på i rask takt efter sen vi blev av med mössen i pallkragarna.


Tyvärr får vi pistillröta på de svarta tomaterna inne i växthuset, de fick det även utomhus förra året. Det blir nog tyvärr så att vi slutar odla den tomatsorten även om det är en av de godaste jag ätit.
De stora frilandstomaterna spricker och möglar, men vi får väl se om det är väderväxlingarna som är orsaken till det.


Under valnötsträdet växer det mesta på trots att vi har superinvasion av sniglar, jakt vareviga kväll och järnsulfat utlagt.


Allt går inte som tåget i bärkragarna, vårt fina rödvinbärsträd har torkat in och vi får nog ta bort det. Däremot blir det, precis som förra året, mängder av blåbär :-)


I odlingskragarna är jag nog inne på tredje eller fjärde omgången med plantor. Alla tidigare har blivit uppätna av de slemmiga kräken. Nu är det järnsulfat utlagt, både fiberduk och kålnät pålagt. Jag har upptäckt att sniglarna inte trivs på torr fiberduk och hos mig verkar det kunna fungera som barriär.
Jag vill inte göra några större jobb med pallkragarna då de är inne på sista året. Nästa år blir det till att snickra kraftigare lådor som ska placeras ovanpå dubbel spärrduk och sen fyllas med siktad jord från de gamla kragarna och massor av gödsel från svägerskans gödselplatta.


Växthuset står på vid gavel och är försett med fiberduk som skuggning, endast en liten lucka är fri för att solcellerna till bevattningen ska få tillräckligt ljus :-)

Den röda rosen är en 'Flammentanz', oerhört enkel klätterros att ha att göra med. Tyvärr har den ingen doft!


Utanför växthuset står, precis som vanligt, de underbara zinkkorgarna med chiliplantor. Det nya för i år är att det bara är jalapeno.


Mellan jalapenokorgarna och luktärtstornet stoltserar två helt "knäppa" tomater. Jag såg dem redan förra året hos en del och fick tag i frön i år. Den heter '1000 & 100' och ger mängder av små tomater. Ni ser ju tokblomningen!


Även på den andra sidan om dörren står en zinkkorg med jalapeno, de har var översållade med löss i april och åkte ut i förtid. Jag köpte rovkvalster och satte på locket på lådan och det verkar ha fungerat.

I växthusets skydd, kanske lite för skuggigt, står vårt lilla fina fikonträd.


Det verkar ha varit ett vinnande koncept att ha fikonträdet i växthuset under vintern, plocka ut det med fiberduk som skydd och ställa det i lä från växthuset. Fikonträdet, litet som det är har nog 30 fikon på G :-)

Lördag och sommaren fortsätter.

Ha en fin fortsättning på helgen <3
 

fredag 28 juni 2024

Doftande trädgård


Värmen i går bidrog till att vi satt ute till solen gick ner och jag kunde inte låta bli att gå en runda med kameran precis i skymningen. De doftande växterna gör sig ju absolut bäst på kvällarna då doften blir som intensivast.

Först ut måste ändå vår gamla honungsros bli, vi har ingen aning om vad det är för sort men tålig är den. Vi har flyttat den ett otal gånger och i våras räddade jag den från att bli totalt kvävd av vår murgröna. Full av blommor doftar den helt ljuvligt i skymningen.


Rangordnad efter väldoft kommer 'Madame Hardy' som god tvåa, en damascenerros som har lite svårt att acklimatisera sig i vår sandjord. Vi klippte ner dem totalt i våras och det verkar ha haft effekt. Lite gödning och ny jord runt fötterna så kanske de trivs bättre?


Trädgårdens senaste ros, 'Bathsheba', en austinros som planterades i höstas och ersatte två floribundarosor 'Friesia' som inte alls trivdes. Doften får jag återkomma om :-)


Vad är en sommarkväll utan doften från doftliljan?
Doftliljan tillhör gladiolussläktet men är fasiken så mycket enklare att odla än vanliga gladiolus, dessutom bjuder de på fantastisk doft.


Sen är det ju luktärt!
En enkel murarhink och en flasktork sen är väldoften på höjd kirrad. Massor av näring och vatten förstås, men det kräver ju alla sommarblommor.


Härligt att kunna plocka in alla dessa doftande buketter :-)


Sen måste jag bara få med en av de sista blommorna på buskmagnolian, för övrigt den enda magnolian som inte tagit stryk de senaste två åren.

På vår praktmagnolia har alla de stora grenarna (då snackar vi grenar som varit med oss i över tio år och 10-15 cm i diameter) torkat in och den gav nästan inga blommor.

Även på vår stjärnmagnolia har de äldsta grenarna torkat in?

Snyft!
Vi ger dem lite tid och ändras inget får vi såga ner dem.


Sen måste jag ju bara erkänna att gårdagens utflykt till Kristianopel gav mig två nya favoriter och framför allt en att göra plats för. Vem kan motstå 'Alchymist'? Inte jag i alla fall <3

Men nu tar vi fredag och inväntar skyfallet?

Ha en fin avslutning på veckan<3

onsdag 26 juni 2024

Berså med sittplats i sol och skugga


Att årets dahliaplantering blev en berså vet ni ju sen tidigare.

Vi upptäckte för ett par år sedan att det skulle vara trevligt med en sittplats vid köksingången, efter mycket inkännande fick det bli en berså.


Dahliorna tillsammans med andra sådda sommarblommor är ett provisorium för denna sommar, till hösten beställer vi häckplantor och sätter liguster istället :-)


När vi väl hade utemöbeln på plats fick maken rota fram parsollet med sina 100 kg betongstenar :o Stadigt är bara förnamnet.


I dag är det en "bära vatten" dag, mycket är törstigt i värmen. Om några dagar, kanske max en vecka, kommer dahliorna att börja blomma, ska bli så spännande att se resultatet av vårt slit under våren.

Onsdag och semestern bara fortsätter :-)

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 24 juni 2024

Varje dag är en fest


Ojsan och hoppsan, där blev det visst lite tomt på inlägg. Arbetslivet kom emellan, midsommarveckan var min sista arbetsvecka före 4 veckors semester. 
Och den veckan tänker jag härmed glömma helt!

Dessutom har en underbar midsommarhelg passerat med både sol och regn.


Midsommarafton åt vi sillunch innan det blev ett varv på golfbanan. En härligt frisk variant på gubbröra med vispat, brynt smör, smaksatt med citron och lite creme fraiche.

Sen måste jag bara tipsa om GW´s Nyktra Pilsner, helt perfekt sommaröl och man blir inte uppkäftig av den heller, 0,5%.

Midsommardagen bjöd på regn (30 mm), barnbarnsgos och inomhusmiddag. Även söndagen blev det till att äta inomhus, men mer på grund av det svalare vädret än något faktiskt regn.


I morse var värmen tillbaka igen och därmed frukost på trappan. Är inte mycket som slår det!

I dag hann vi få upp parasollet vid bersån, gräset blev klippt och köksträdgården fick några nya plantor och lite bortrensat ogräs.


Varje dag är en fest med mitt <3 vid min sida, idag är det 36 år sedan vi förlovade oss en midsommarafton i Buemåla.

Ha en fortsatt fin vecka <3

tisdag 18 juni 2024

Finbesök av bästa hjälpredan


Det är inte varje dag det är finbesök när man kommer hem från jobbet <3

Barnbarnet Alice var ute på uppdrag med Utis och Paddis från förskolan.
Förskolan har följt Utis och Paddis, som är två lite udda kompisar från Utklippan. De råkar ständigt ut för äventyr, både dramatiska och ibland lite otäcka.

I Vissefjärda handlade äventyret mer om att skörda gurka och fixa till den till maten.
 

Plocka smultron och jordgubbar, kolla in den planterade potatisen och fundera ut hur potatisen ska komma ut ur krukan igen.


Lillebror var självklart också med, överlycklig för sina två nya tänder <3


Självklart fick jag hjälp att vattna bersån, i alla fall en liten stund till det blev roligare med vattenkrig ;-)

Så var det tisdag, strax efter mitten på juni och midsommarvecka. Hittills i juni har vi fått nästan 70 mm regn och dödat 721 sniglar :o Nu håller jag tummarna för att det blir lite torrare i midsommar så att vi kan njuta av att sitta ute.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

 

torsdag 13 juni 2024

Första luktärterna


Trots 12 grader och regn på tvären blommar de första luktärterna. Man får vara tacksam att de är så tåliga <3


Vid en snabbkik, mellan skurarna, kan jag konstatera att det är mycket knopp på G. När värmen vill komma tillbaka, kommer vi att kunna njuta av stora buketter av väldoft.


När solen och värmen kommer, kommer vi även att få användning av våra fina, gråa dynor.


Vi kan även duka upp på den fina duken jag hittade <3
Sommaren borde vara full av utomhusliv, men då får det baske mig bli varmare än 12 grader och sluta regna var 10:e minut. Slut på gnäll!! jag lovar.

Dynor till trädgårdsmöbler verkar ha varit en het potatis under våren och de flesta butikshyllor ekar tomma. Jag hittade mina, som är 38x38 cm på HM Home. Där fanns även duken från Svanefors, 280x140 cm, perfekt till utebordet som är 100x140 cm.

Torsdag och snart är det väl dags att kliva i stövlar, kränga på regnjackan för att plocka sniglar.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

onsdag 12 juni 2024

Fläder och annat fint


Framför den stora entrétrappan växer en rödbladig fläder med rosa blommor 'Black Beauty'. Den rödbladiga växer inte lika kraftigt som den vanliga flädern, men är då också lite sprödare i grenverket. Under flädern är det vårlök, tidlösa för höstblomning och mängder av blodtopp (Sanguisorba officinalis 'Tanna'). Blodtoppens blommor, när de kommer, matchar bladverket på flädern väldigt bra.


Rosa fläderblommor som ger rosa flädersaft, eller fläderchampagne om man vågar ge sig på det. Oavsett vilket man väljer, är det snyggt att servera ;-)


Den vita flädern har vi valt att sätta på i utkanten av trädgården, mot en slarvigt skött granntomt. Den blir hög, tät och skymmer det mesta ;-) Ett självsått fläderträd har vi också fått, gissar som en skänk från fåglarna.
 

Avslutar med en bild på utsidan av vår lilla altan, numera med hängpelargon i en ampel. I lådorna är det olika sorters busk- och hängkrasse, vad det är för färger får jag återkomma till :o

Onsdag (redan?) och vi får väl se om det står golf på schemat eller inte.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

tisdag 11 juni 2024

Som Madickens


Jag beställde ju för ett tag sedan mönster till ett Madickenförkläde, en tänkt midsommarklänning till barnbarnet, Alice.
När jag får sitta med något hantverk, glömmer jag både tid och rum. På två 1/2 dagar blev klänningen färdig så när som på knappar och knapphål i bak. Knapparna ligger någonstans i händerna på Postnord.


Jag är lite nervös för storleken även om jag sytt den som ska vara aktuell för Alice. 
Skulle den vara för kort kan jag ju bara skarva på med en volang längs ner. Värre är det om den är för trång, då får jag helt enkelt sy en ny :o


Jag valde ett överlakan med en rosa bård, den var så smal och nätt och blev rätt i proportionerna. Jag är även lite sugen på att lägga till något slags broderi på livet, men jag har inte bestämt mig ännu.

Tisdag och tiden bara rusar fram.

Ha en fin fortsättning på veckan <3

måndag 10 juni 2024

Sneak Peak


Tack vare värmen som var och regnet som kommit nu växer det på riktigt bra i vår nya berså.
Linnétagetesen har så underbara, enkla blommor. Varför har jag inte odlat den förut?

En del av de mörka dahliorna börjar redan knoppas, ser fram mot att se färgerna <3


Även rosenskäran knoppas och blommar i en ljuvlig rosa färg.


Strax bortanför bersån har en prästkrage slagit sig ner och får faktiskt stå där och blomma i gräsmattan.

Som synes på några av bilderna står möbeln på plats och den är invigd, precis innan väderomslaget. Jag väntar på dynor och fint väder, sen ska ni få se hur fint det är <3

Måndag, ny vecka och nya möjligheter. 
Den här veckan är utan behandling, vilket gör att jag borde (jag menar verkligen bord) må bättre än behandlingsveckorna. Jag intensivbehandlas mot min kroniska huvudvärk/migrän med förhoppning att det ska ha bestående effekt.

Ha en fortsatt fin vecka <3

söndag 9 juni 2024

Börja om


På något sätt känns det som om det gått troll i årets odlingar. 
Först sork, som visserligen visade sig att vara möss när de väl satt i fällan. 
Sen vaknade alla sniglar :o

I helgen bestämde jag mig för att börja om med några av pallkragarna helt enkelt. Jag skördade dillen, som ändå fått stå utan några angrepp. Ett tips! Så dillen medan det fortfarande är fryskallt, den kommer igång när det är lagom varmt och innan skadeinsekterna vaknat. Det här knippet är resultatet från 1/2 pallkrage.


Jag rensade bort allt som fanns i 1 1/2 pallkrage (charlottenlöken fick vara kvar), gödslade upp med hönsskit (vem älskar inte den doften? not). 
Jag laddade två snigelfällor och strödde ut snigelmedel i den sista pallkragen. Avslutade med att plocka bort fiberdukstälten och släpade fram kålnätet istället.


Snigelfällor med snigelgift placerade jag där de ätit upp mina sådder.


Där jag satte västeråsgurkan strödde jag ut snigelmedlet direkt i jorden (hade helt enkelt inte fler fällor).


Pallkragen där mössen huserade har växt på sig ordentligt sen de slutade rumstera om med växterna. Löken växer på, precis som sockerärterna.


I pallkragen odlar jag två olika låga sorter, vi får se vilken som är godast :-)

För att ersätta sådderna som blivit uppätna, har jag sått en sista omgång pluggplantor inomhus. Olika sorters sallad, grönkål, palmkål och nya squashplantor. De kan jag fylla på med när löken börjar bli skördeklar och mellan andra plantor.

Söndag och det är rejält växlande väder, ena stunden skiner solen sen ösregnar det. Kallt ät det dock hela tiden! Tycker allt lite synd om maken som spelar serietävling i golf i det här vädret.

Ha en fin avslutning på helgen <3