tisdag 31 januari 2017

Te, kaffe eller både och


Jag är tedrickare, tedrickare av stora mått. Dricker helst löste, bryggt i kanna så att jag kan dricka mååååånga koppar.
Jag njuter av den där känslan att gå in i en tehandel och dofta mig fram till nästa inköp, oftast blir det ju mer än en sort;-)
Svart, grönt eller vitt och helst ska det vara en ordentligt frisk doft. Gärna med inslag av citrus, bär och frukt men utan vanilj.


Att brygga gott te, blir lite av en konst. Det gäller att värma tekannan ordentligt och sedan hålla reda både på vattentemperatur och dragningstid.

Oavsett tesort, bör man ta 1 tsk te per kopp, en kopp är ca 2 dl. 


Till svart te är det bara att hälla kokande vatten över tebladen, 95-100 grader. Teet bör dra 4-6 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort.
Till rött te (rooibos) ska vattnet kokas upp, men svalna till ca 95 grader innan man slår det över teet. Teet bör dra 3-5 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort.


Till grönt te ska vattnet kokas upp, men svalna till ca 80-85 grader innan man slår det över tebladen. Teet bör dra 3-5 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort.


Till vitt te ska vattnet kokas upp, men svalna till ca 70-80 grader innan man slår det över tebladen. Teet bör dra 5-10 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort. De vita tebladen kan återanvändas, om de hålls fuktiga, 2-3 gånger innan de tappar smak och sina nyttiga egenskaper.


Kaffet då?
Jodå, vi köper mörkrostat, helst Zoegas Skånerost, maler det för hand och brygger i klassikern Don Pedro. Bästa kaffet ever!
Eller så tar vi fram vår italienska mockabryggare och tar en liten, men stark ;-)
Jodå, det går att brygga både i glas och aluminium på induktionshäll om man har en stålplatta emellan ;-)

Koffeinet då?
Jodå, allt te innehåller koffein (eller tein som det kallas i te). Minst i vitt, sen kommer grönt, oolong och svart i stigande ordning. Men svart te innehåller fortfarande mindre än hälften koffein än vad motsvarande mängd kaffe innehåller. De flesta örtteer innehåller lite eller inget tein och rooibos innehåller inget alls.
I vitt te finns dock ett annat ämne, thaenin, som verkar lugnande och motverkar effekten av teinet.

Dags att brygga en kanna eller två ;-)

Ha en bra fortsättning på veckan. Tjingeling

måndag 30 januari 2017

Julens sista och vårens första


Tänk att en liten, liten oansenlig lök kan ge så mycket glädje.
Fick en kruka med vit multiamaryllis i julklapp av makens syster, först nu är den sista blomman utslagen. 
Helt otroligt vilket blomsterglädje en sån kruka bjuder på :-)


När vi gick på stan i lördags köpte jag ju tulpaner men jag kunde inte låta bli att köpa en kruka med vita pärlhyacinter också. De var inte speciellt långt komna, men alla vet vi ju hur fort det går!

I takt med att dagsljuset återvänder verkar även mina övervintrare få tillbaka lite hopp. Hibiskusarna börjar sätt knopp, precis som en del andra i växthuset. Happy me!
Med tanke på hur vädret är, går det alldeles säkert snart att ta in snödroppar och andra vårlökar från trädgården :o

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

söndag 29 januari 2017

Helgen som försvann


Oj, oj, så fort den här helgen försvann. Men tiden går fort när man har roligt :-)
I går åkte vi ner till dottern för att sätta upp en ny taklampa i hennes och sambons lägenhet. Maken tog på sig arbetsuppgiften och skickade ut mig, dottern och sonens flickvän på staun.

Skönt att gå och strosa i ett vindstilla Karlskrona med solen i ansiktet :-) Lite, med betoning på lite shopping blev det. Helgens tulpaner, blandade vita, plus lite annat smått och gott.

När vi var klara på stan var maken klar med lampan och det bar hem till Vissefjärda igen.


I morse startade vi på gymmet följt av en stadig brunch. Eftersom det grå diset låg som ett täcke över naturen passade jag på att baka och förbereda veckans mat.

Ni glömmer väl inte bort veckans matlista ;-) Den finns HÄR.

Ha en härlig avslutning på helgen och en bra start på den nya veckan. Tjingeling

fredag 27 januari 2017

Arbetsveckan är slut


Så lägger vi även den här veckan till handlingarna, den fjärde för året. Januari är snart slut och jag börjar hoppas på att få se ljuset igen :-) Åtminstone idag! Solen lyser från en klarblå himmel, även om det är kallt som attan.

Hade egentligen tänkt att uppdatera er på växthuset, men insåg att varje vecka är för ofta, än så länge. 

I stället får ni hålla tillgodo med våra nya higball glas från Orrefors, City. Den tuffa maskulina serien är designad av Martti Rytkönen.


Efter ommålningen av matsalen, blev det en lite annan stil här inne. Äntligen kan vår vackra kristall få ta för sig och faktiskt synas, inte drunkna i massa färg :-)

Men nu tar vi väl fredag, va? Kanske läge att hälla något i glasen också ;-) det är ju ändå fredag.

Ha en fin avslutning fredag och en bra start på helgen. Tjingeling

torsdag 26 januari 2017

Få ihop vardagen


Det där med att få ihop vardagen är ett gissel för många, framför allt om det finns barn i skolålder som dessutom har massor av aktiviteter.

Eftersom jag är född med en ”fyrkantig” logisk hjärna har planering alltid legat mig varmt om hjärtat, speciellt matplanering ;-)
Jag är väl dessutom en av få som fortfarande använder kalender i pappersformat, men jag vill ha en visuell bild  när jag planerar.


När jag skaffar kalendern för året, börjar jag med att skriva in ”kända aktiviteter”, födelsedagar, ledigheter, klämdagar osv.
Sonens, ofta väldigt udda, arbetstider skrivs in när de är kända, liksom hans tävlingsdagar.
Vi är ju oftast tre i familjen till maten, men de helger/dagar när vi är en, två, fyra, sex eller annat antal, skrivs in så fort de är kända.
Träning, golf eller andra aktiviteter planeras sedan in vecka för vecka.

Genom att storhandla en gång i månaden, ser vi till att frys och skafferi alltid har ett ”basförråd”. Sedan fyller vi oftast på med färskvaror på måndagarna.

Varje helg sätter vi oss gemensamt och planerar upp den kommande veckans mat utefter de förutsättningar som gäller. Vissa dagar ska maten kunna värmas, andra dagar får det ta max 30 minuter och liknande. 
Vi äter i regel ett lagat mål mat om dagen, sonen äter givetvis två. Vi brukar se till att det alltid blir en eller två portioner över från kvällsmaten som antingen kan micras eller värmas på spisen.


Jag ju kan inte hjälpa er med er planering, men för att underlätta matplaneringen för några, tänkte jag från och med lördag att dela med mig av ”Veckans matsedel” på Cat´s bak- och matblogg.

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

onsdag 25 januari 2017

Blommande fönster


Omhändertagandet av alla övervintrande medelhavsväxter gör att det inte finns speciellt mycket ork och tid över för överfulla fönsterbänkar.
Någon enstaka blomkruka står dock i varje fönster. Mest är det orkidéer av olika slag och olika färger. Men jag har också några få novemberkaktusar med ljust rosa/vita blommor.



Flest har jag av lättskötta Phalaenopsis. 
Trivs bäst i ett öst- eller västfönster. Undvik att placera den i ett allt för soligt fönster i söder. Vill ha en hög luftfuktighet, ställ den på ett fat med lecakulor eller grus och vatten. Vattna helst med rumstempererat regnvatten. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden. 



Jag har även tagit mig an utmaningen Dendrobium, vitare än vit. 
Vill ha ljust men inte direkt sol och relativt hög luftfuktighet. Står gärna ute på sommaren. Måste torka ut mellan vattningarna. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden.



En mörkt vinröd Oncidium som inte ser mycket ut för världen, men den blommar vackert. 
Vill ha sol från september till mars och ljust men ej brännande under resten av året. Den är varmväxande, trivs vid en temperatur 17-25°. Står gärna ute på sommaren. Måste torka ut mellan vattningarna. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning. Rumstempererat vatten är att föredra. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden.

Tänk, redan mitten på arbetsveckan och  färre dagar kvar att jobba än jag har jobbat :-)
Ha en bra fortsättning på veckan. Tjingeling

tisdag 24 januari 2017

Djungelvarning


I fredags visade jag ju mina övervintrande medelhavsväxter i växthuset och i garaget, i dag är turen kommen till vardagsrummet.

Innan vi satte in våra glasdörrar, fanns ju en altandörr och ett stooort fönster med bred fönsterbänk. Ovanför fönsterbänken fanns lysrör med växtbelysning.
Nu finns ingen bänk, utan växterna får stå direkt på golvet. Det finns heller ingen växtbelysning utan växterna får klara sig med det ljus som kommer ner genom altantaket och in genom glasdörrarna.


Vad är det som klarar mörkret och den torra inomhusluften i vardagsrummet då?
Klarar och klarar, mer överlever kanske ;-) Med lite flirtande klarar sig hibiskus, boungavillea, rumsgran, oliver och agave hos oss. Oliverna skulle väl egentligen må bättre i det lite kallare växthuset, men si där får de inte plats.

Jag ger mina växter en svag näringsdos vid varje vattning, trots att det inte är växtsäsong. När jag vattnar dem kollar jag noga att de inte fått någon ohyra, om olyckan skulle vara framme gäller det att ”mota Olle grind” så tidigt som möjligt för att minimera skadan.
De skulle gärna vilja ha en dusch också, men parkettgolv och vatten är ju inte så såta vänner precis.


Under vinterhalvåret är det nästan lite djungelvarning i vardagsrummet, grönt så det förslår. Hade vi haft ett inglasat uterum hade jag ju kunnat utnyttjat det, men så är det inte. Jag får snällt invänta dygnstemperaturerna över +10 grader, sen kan jag andas igen ;-)

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

måndag 23 januari 2017

Driva kvistar


Eftersom det ändå inte är någon ”riktig vinter”, känner jag för att påskynda våren lite.
Visst! Jag vet att det är alldeles för tidigt, vi har ju minst en vintermånad kvar innan vi ens kan hoppas på en vår.

Men jag tar ändå in lite vår i form av kvistar från trädgården och driver på dem, idag fick det bli körsbärskvistar. Längre fram blir det väl forsythia, persika, magnolia, rosenkvitten, syren eller äpple.

En del kvistar är vackrast som de är i ensamt majestät, medan andra funkar jättebra att fylla ut en bukett tulpaner eller någon annan snittblomma.


Oavsett sort ger jag kvistarna ett ordentligt snitt, sätter dem i ljummet vatten. Jag ställer dem svalt de första dagarna så att de får vänja sig vid värmen lite långsamt.

Eftersom vår inomhusklimat vintertid är väldigt torrt ger jag kvistarna en liten dusch då och då, så att knopparna inte torkar in. 
Med lite tur svarar kvistarna med blommor och ibland även skir vårgrönska :-)

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

söndag 22 januari 2017

Nytt hål i väggen


Ordningen är återställd och fjärilsmannen är åter på plats på väggen i matsalen, en annan vägg än tidigare.


Liten och älskad. Liten och nätt, på plats mellan två dörrar.
Fjärilsmannen är ett tredimensionellt konstverk av återvunnet material, en vinst i konstföreningens årslotteri för några år sedan.


Den här söndagen inleddes med sovmorgon, ett pass på gymmet och en sen frukost. Det har blivit lite tvättande och andra förberedelser för den kommande veckan.

Helgens bakande har fått mig att fundera på om jag inte måste byta upp min KitchenAid Artisan till en KitchenAid Professional. Den nuvarande är på tog för liten för mina nuvarande degar :o
Tror ni det finns någon marknad för en begagnad KitchenAid Artisan?

Ha en härlig avslutning på helgen och en bra start på den nya veckan. Tjingeling

fredag 20 januari 2017

Övervintrare


Nu fylls det sakta på i växthuset, den senast inflyttade hyresgästen är cederträdet.


De växterna som redan finns där breder ut sig i takt med att ljuset återvänder.


Rosmarinbuskarna är taniga, men fulla med blomknoppar. 


Det lilla, hängande persikoträdet, har knopp på bar kvist.


Limeträdet har börjat visa sina första knoppar och snart fylls växthuset av den ljuvliga doften av citrus.


Kamelian, som blommade som tokig förra året, har än så länge bara en enda knopp. Men till sommaren blir det ny och större kruka.


Övriga övervintrare står fortfarande i garaget, men det börjar bli dags att plantera om dem och ställa ut dem i det ljusa växthuset.


Jaa, det var en del av mina övervintrare. 

Ha en underbar fredag och en bra start på helgen. Tjingeling

torsdag 19 januari 2017

Tur att det finns kragar


Tog mig i kragen, tog mig själv i kragen riktigt ordentligt. Ringde hälsocentralen för en tid och nu blir det penicillin den närmaste tiden. 

Direkt efter jobbet blev det ett pass på gymmet, så himla skönt :-) Nu har jag svimmat i tv-soffan i väntan på Sveriges Mästerkock.

Jag måste ärligt tillstå att det känns underbart skönt att det är fredag i morgon, känner mig ganska sliten den här veckan. Blir väl kanske så när man inte är helt hundra.

Ha en underbar torsdagskväll och en bra start på fredagen. Tjingeling

onsdag 18 januari 2017

Vårens budbärare


Frågar ni mig så är det få blommor som ger så mycket vårkänsla som tulpaner. Den där känslan när man håller de första krispiga tulpanerna i händerna och plockar ihop en bukett, ren skär lycka :-)


Jag njuter av att stå i blomsterbutiken, välja tulpaner och några gröna kvistar. Få dem vackert inslagna och bära hem vardags-lyx.

Även om vintersockarna fortfarande är på så är julblommorna utbytta mot tulpaner. Så kommer det att förbli, en bukett varje vecka till det går att plocka in blommor från trädgården :-)

Ha en härlig fortsättning på resten av veckan. Tjingeling

tisdag 17 januari 2017

Utrensning


Efter en höst med mycket värk och min sega urinvägsinfektion förra veckan insåg jag att det var dags igen! Så nu är det detox som gäller de närmaste veckorna.

I vår familj veckoplanerar vi maten efter arbetstider och aktiviteter. Vi äter varierad kost, jag inbillar mig att den är hyfsat rätt näringsmässigt också. Trots det brukar jag köra min egen variant av två-veckors detox någon eller ett par gånger per år för att jag känner mig så mycket piggare efteråt.

Men tänk på att det inte finns några medicinska bevis för att detox fungerar, eller att vi har slaggprodukter och gifter i kroppen som kan drivas ut genom en detox. Men som sagt, tro kan försätta berg och jag känner mig alltid piggare :-)

Ungefär så här gör jag:

Innan frukost och innan jag duschar, dricker jag ca 3 dl vatten med 0,5 pressad citron i.
Till frukost äter jag yoghurt med granola, 1 kokt ägg, juice, te och 0,5 dl ingefärsshot.

När övriga på jobbet tar nio-fika, dricker jag ca 3 dl vatten med 1 pressad citron, 1,5 tsk spirulinapulver och 0,5 tsk agavesirap.

Till lunch blir det smoothie, grunden är 2-3 dl filmjölk eller mandelmjölk och en banan, sen tillsätter jag ytterligare ca 1 dl bär eller frukt efter humör.

När övriga på jobbet tar halv-tre-fika, tar jag 1 kallt kokt ägg eller någon frukt.

För att inte bli helt odräglig och få megahuvudvärk äter jag samma kvällsmat som övriga familjen, men jag äter mindre och ser till att de kolhydrater jag får i mig har lågt GI.

Mellan målen dricker jag mycket, både vatten och te.

Motion då? Lunchpromenader, gymmet ett par gånger i veckan och någon längre promenad på helgen. Precis som vanligt, med andra ord ;-)


När vi var i Kosta i helgen, hittade jag den här boken som faktiskt gav mig lite blodad tand. Jag är i alla fall inte helt ute och cyklar ;-)
Jag kan rekommendera boken om man är ute efter en kickstart eller en livsstilsförändring. Boken innehåller enkla recept, måltidsscheman, tips och trix. Men det viktigaste av allt är att Ulrika beskriver skillnaden med de olika kostplanerna. 

Usch, det här blev ett långt inlägg om min mat :o 
Det är väl lika bra att jag ger mig i kast med matlagningen istället ;-) Tjingeling

måndag 16 januari 2017

Förvaring


Förvaring i ett gammalt hus, är en ständigt pågående utmaning. 


Visserligen har vi relativt gott om skåp i köket och i serveringsgången, men på 40-talet fanns inte alla dessa ”nödvändiga” hushållsmaskiner. Man hade inte ”för många plastburkar” som ändå inte har några passande lock. Man nöjde sig med en gjutjärnsstekpanna och hade inte en för varje tänkbart ändamål.
Jag tycker nog att vi lyckats pressa in rätt så mycket i våra köksskåp, framför allt efter att maken byggde om det stora ”städskåpet” till förvaring med hyllor. Här blev faktiskt plats för förvaring av alla de där ”nödvändiga” hushållsmaskinerna. 


För att lösa resten av förvaringen har vi stoppat in två stora skåp i matsalen. Det ena är fanerat som makens farfar gjort en gång i tiden. 


Här har vi stuvat in porslin. Gammalt porslin med stort affektionsvärde och som används mest till högtider. Tre olika serviser med olika antal ingående delar.
Sen finns här även en del modernare, men som inte får plats i köket.



Det stora, stabila ekskåpet, användes en gång i tiden som linneskåp hos min mormor. 


Eftersom det är så stabilt innehåller det idag glas efter glas efter glas, alla med olika användningsområden. 

Sen har vi ju två inbyggda skåp i matsalen, men de är fyllda med annan bråte (som kanske borde vara någon annanstans ;-)

Hur löser ni andra er förvaring?
Fler skåp?
Behåller inget som inte används?

Oj, vad tiden rusar, nu får jag nog sätta på ugnen så att dagens paj hinner bli varm till maken och sonen ramlar in hungriga genom dörren.

Ha en härlig fortsättning på resten av veckan. Tjingeling

söndag 15 januari 2017

Vintersol


Efter en sovmorgon startades dagen på gymmet följt av en brunch/frukost. Vilken lyx! Både sovmorgon, träning och brunch innan tolv.


Tror inte jag visade mina "nya" naglar, kortare och naturella med lite, lite sparkle. Lika bra att förbereda händerna på att trädgårdsarbetet ligger bakom hörnet ;-)


I dag njuter jag av den underbara vintersolen från insidan. 
Efter gårdagens promenad, med dubbar på fötterna, insåg jag att vinterpromenaderna får baske mig vänta till isen smält på gatorna :o


Jag varierar min utsikt mellan den här och bakbänken i köket ;-) Några degar på G så det blir lite ombyte.


Dags att planera den kommande veckan, en matsedel som ska vara varierande och samtidigt passas ihop med jobbtider, aktiviteter och gymmet. 
Min kropp har, med hög röst, talat om att det är dags för detox. Så får det bli! Citronvatten, spirulinadrinkar och smoothies till frukost och lunch, endast en lättare middag på kvällen.

Oj, oj, oj, dags att fånga degen! 
Ha en härlig avsutning på helgen och en bra start på den nya veckan. Tjingeling