lördag 30 december 2017

Ny förvaring


I vårt stora hus är vi bortskämda med källare. Visserligen har vi satt upp element i stora delar av den, men vi har en matkällare :-) Helt enkelt ett extra skafferi som håller en hyfsat jämnt sval temperatur året runt. Perfekt för vinterförvaring av lök, potatis och frukt.

Nu är det ju ingen hemlighet att både maken och jag har en stor passion för mat, dryck och dess kombination.
Intresset har vi även fört över till våra två ungdomar, så pass att vi för flera år sedan (2011 :o) fick vinprovning i julklapp av dem. 
Den där vinprovningen är lite skulden till att vi började lagra vin, allt eftersom intresset tilltagit (bl.a. annat min utbildning i dryckeskunskap, som engagerade hela familjen) insåg vi att det kanske var dags att skaffa en vinkyl för att kunna långtidslagra vin i en konstant temperatur. 

Utrymmet i matkällaren är ju lite begränsat av befintlig inredning, men vi lyckades hitta en perfekt vinkyl till en hyfsad peng. Eftersom vi fick plocka bort ett hyllplan får vi komplettera med lite "ny" inredning för bra förvaring.


Vi är inga specialister på vin på något som helst sätt, men vi tycker att det är intressant att se hur ett vin kan utveckla sina smaker med just lagring. 
Vi brukar köpa några stycken flaskor av det vin vi tänker oss att lagra, smakar av en ung (noterar ner i vinprovarprotokoll) och sparar resterande.Vinflaskorna märks med inköpsår och lagringstid. 
Därefter är det bara att invänta den första avsmakningen ;-)

Serveringstemperatur för rött och vitt vin skiljer sig ju en hel del del, däremot mår både rött och vitt bäst i samma lagringstemperatur, 12 grader. 

I morgon är det dags för avsmakning av just det vinet som blev vår favorit på vinprovningen :-)
Till det kommer vi att grilla hjortentrecote, koka en rödvinsskysås och bryna lite rotfrukter.
Förrätten kommer från havet med lite champagne i glaset.
Desserten kommer med största sannolikhet att innehålla choklad.

Ha en härlig fortsättning på helgen <3

1 kommentar:

Villa Ryttarängen sa...

Vad häftigt med en vinkyl och en matkällare med för den delen. Gott slut på det gamla året och så Gott nytt år. Kram Pia